Marcus Hellner ba faren imitere Petter Northug i skisporet

- Jeg skulle rykke i noen motbakker.

(Dagbladet): Svenske Aftonbladet har vært på Igelsjö gård i Sverige der Marcus Hellner vokste opp, for å ta en prat med foreldrene til den svenske skiløperen. Hva er da mer naturlig enn å komme inn på temaet Petter Northug?

Pappa Thomas forteller at Marcus Hellner slo ham i skisporet da Marcus bare var 14 år gammel. Han forteller også at han til tider må imitere den norske skikongen i langrennsporet.

- Vi snakker ikke om Petter Northug her hjemme, bare når vi trener. Når vi trener får jeg være Petter. Jeg ligger alltid bak Marcus når vi går på rulleski. Vi har trent mye på hvordan han skal blokkere rivaler i en spurt, og en gang for tre-fire år siden ba han meg være Northug. Det var noen motbakker i løypa, og da skulle jeg rykke i dem, sier Thomas Hellner til Aftonbladet.

Petter Northug og Marcus Hellner har blitt til to store rivaler i media, og begge hater å tape for hverandre. Petter Northug uttalte blant annet i 2009 at han aldri hadde tapt for Marcus i en spurt, og at han aldri kom til å tape for Marcus. Marcus Hellner er litt mer ydmyk.

- Northug er den beste PR-agenten Marcus har hatt, han trenger ikke si noe selv, sier pappa Thomas.

- Petter gjør det for å trigge seg selv, sier mamma Kerstin.

- Det sier han, men det tror jeg ikke, parerer Thomas.

Ville stoppe kjeften til Petter På spørsmål om det er greit at Petter Northug har utnevnt sønnen deres til sin største konkurrent, svarer foreldrene:

- Når det kom i avisene var det allerede gammelt. Det er mange i området her som i begynnelsen sa: «kan han ikke stoppe kjeften på den nordmannen», forteller pappa Thomas.

Han tror likevel at langrennsporten har godt av en skiløper som Petter Northug.

BA PAPPA HJELPE: Marcus Hellner fikk faren Thomas til å imitere Petter Northug i skisporet for motivasjon. Foto: AFP PHOTO/ ODD ANDERSEN / NTB scanpix
BA PAPPA HJELPE: Marcus Hellner fikk faren Thomas til å imitere Petter Northug i skisporet for motivasjon. Foto: AFP PHOTO/ ODD ANDERSEN / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror skisporten som en helhet tjener på Northug. Fremfor alt Marcus. Jeg kjenner ikke til sponsoravtalene til Northug, men de har mange av de samme sponsorene. Det hadde kanskje ikke skjedd uten rivaliseringen. Jeg tror at om det holder seg på dette nivået vil ikke Marcus bry seg. Farfar Rune derimot, han likte ikke Petter, sier Thomas.

Sinte svensker Om Marcus Hellner ikke bryr seg, gjør iallefall svenske aviser akkurat det. Flere aviser var sinte på Petter Northug etter åpningssprinten i VM. Nordmannens nådeløse analyse av Emil Jönssons svikt ble tatt ille opp, og spesielt i Aftonbladet var beskjeden klar: Nå er det nok, Petter.

Skilegenden Oddvar Brå har fulgt Northugs karriere tett, og er på plass i Val di Fiemme for å følge de norske løperne under mesterskapet. Han er enig med svenske aviser i at Northug må passe seg.

- Jeg tror det er positivt med all oppmerksomheten det skaper, men jeg er enig med svenske aviser i at Petter jobber på en knivsegg her. Det er om å gjøre å komme ned på riktig side, sier Brå til Dagbladet.

Oddvar Brå var en aktiv skiløper i en periode som ikke kan sammenliknes med 2013.

- Petter kjører en litt annen linje enn vi gjorde i gamle dager. Men når det er sagt, jeg tror Petter er god kompis med også svenskene, sier Oddvar Brå.