- Marcus ligger der oppe ennå, gjør han ikke det?

Gullvinner Petter Northug døpte om «Hellner-bakken» til «Hellner-gropa».

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Etter torsdagens sprint, ble det etablert et nytt begrep om stigningen opp til «Gratishaugen» hvor Marcus Hellner slo knockout på konkurrentene:

«Hellner-bakken».

Søndag forsøkte svensken seg på samme sted i et siste desperat forsøk på å parkere Petter Northug. Da fikk han svar på tiltale av den norske langrennsstjerna.

Svensken hadde brukt mye krefter på å hente seg inn etter klassiskdelen, og framsto i en langt mindre sprudlende utgave tre dager etter jubelettermiddagen i Holmenkollen.

Etter å ha gått inn til sitt første VM-gull på hjemmebane, og bevist for omverdenen at Hellners motbakkerykk var et engangstilfelle, kom spørsmålet om han var den nye kongen av «Hellner-bakken».

- «Hellner-bakken»? svarte Petter og himlet med øynene.

- «Hellner-gropa». Det er det nye, sier han og peker opp mot området der han rykket fra de andre.

- Marcus ligger der oppe ennå, gjør han ikke det? sier Northug og gliser bredt.

FULL KONTROLL: Petter Northug hadde full kontroll på sølvvinner Maxim Vylegsjanin i spurten om gullet.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
FULL KONTROLL: Petter Northug hadde full kontroll på sølvvinner Maxim Vylegsjanin i spurten om gullet.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

Det var med andre ord ikke bare løpet som var av god, gammel Northug-klasse.

Umennesklig press Northug har måttet leve med et forventnings- og mediapress som mangler sidestykke i norsk idrettshistorie.

I stormen av meningsytringer og spørsmålstegn, er det én mann som har stått støere og bevart roen bedre enn noen andre, og det er Northug selv.

På tross av sykdomsproblemer og uteblivende resultater har han hele tiden vært trygg på at han skulle være i gullform foran sesongens store mål: VM på hjemmebane.

Søndag gjorde han som et entusiastisk Kollen-publikum hadde håpet på da han med et nær taktisk perfekt løp gikk inn til sitt tredje individuelle VM-gull med en Northug-spesial i avslutningen.

PERFEKT GJENNOMFØRING: Petter Northug var tilbake på sitt beste da han gikk inn til et etterlengtet VM-gull på hjemmebane. Marcus Hellner (t.h.) forsøkte seg samme sted som i sprinten, men denne gangen var Northug forberedt.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
PERFEKT GJENNOMFØRING: Petter Northug var tilbake på sitt beste da han gikk inn til et etterlengtet VM-gull på hjemmebane. Marcus Hellner (t.h.) forsøkte seg samme sted som i sprinten, men denne gangen var Northug forberedt.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke man kan oppleve noe bedre. Dette har vært den store drømmen i mange år, siden Oslo ble tildelt VM. Da er det fantastisk å stå her og ha lyktes, sier Northug etter gulløpet.

Lagseier Det meste av forhåndssnakket før søndagens distanse dreide seg om hvordan tittelforsvaren fra Liberec i 2009 skulle slås, og svenskene inviterte sågar til multinasjonalt samarbeid for å stoppe langrennsfenomenet fra Mosvik.

Men de svenske forhåndsfavorittene Marcus Hellner og Daniel Rickardsson ble offer for elendige ski i klassiskdelen, og hadde mer enn nok med å ta igjen det tapte etter skibyttet. Den russiske eneren Alexander Legkov rotet seg til stadighet opp i trøbbel. Og den sveitsiske verdenscuplederen Dario Cologna hadde rett og slett ikke dagsformen inne.

Var det noen som derimot traff med taktikken, var det utskjelte norske distanseløpere. Selv om Northug måtte gjøre jobben selv på den siste kilometer, var det ikke uten hjelp fra lagkameratene at det ble en triumferd mot et etterlengtet gull. Og Northug takket dem ettertrykkelig i seiersintervjuene etter løpet.

Imponerte Martin Johnsrud Sundby sørget for høy fart i front av feltet i klassiskdelen da svenskene slet med skiene, og gikk inn til en glimrende femteplass da han spurtslo Marcus Hellner.

Vossingen Sjur Røthe viste hvorfor han kan være et spennende alternativ på tredjeetappen på stafetten, da han uredd gikk til angrep like etter skibyttet.

GULLJUBEL: Petter Northug fikk på seg gullboblejakka til blomsterseremonien på stadion. Her sammen med sølvvinner Maxim Vylegsjanin (t.v.) og Ilja Tsjernousov.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
GULLJUBEL: Petter Northug fikk på seg gullboblejakka til blomsterseremonien på stadion. Her sammen med sølvvinner Maxim Vylegsjanin (t.v.) og Ilja Tsjernousov.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

Og Tord Asle Gjerdalen sto for trekket som langt på vei avgjorde løpet til Northugs fordel da han fikk med seg Northug ut på sisterunden, tauet ham forbi utbryteren Alex Harvey fra Canada, og kunne dermed effektiv blokkere eventuelle angrepsforsøk i Kapellbakken - en av de siste mulighetene til å kvitte seg med Northug før spurten.

Revansj mot Hellner Dermed var bordet dekket for 25-åringen. Og selv om Marcus Hellner forsøkte et siste desperat rykk i bakken der han avgjorde torsdagens sprint, gikk ikke Northug i samme felle to ganger.

- Jeg var glad det var Hellner som lå ved på siden av meg. Jeg har ligget og irritert meg mye over hva som skjedde i sprinten. Jeg kunne vært mer offensiv enn det jeg var, og ville gjerne vise at jeg hadde et gir til. Jeg tror duellen mot Hellner var den de fleste kom hit for å se, og det var bra at Hellner var med i toppen. Da ble det en ekstra fight, sier Northug til NRK etter gulløpet.

Derfra og inn holdt nordmannen resten av feltet bak seg, giret om på hylla over stadion, og fikk de nødvendige meterene til utfordrerne.