NEDBRUTT: Kornelia Marek er tatt for doping, men mener at noen andre ga henne EPO uten at hun visste om det. Foto: EPA/JACEK BEDNARCZYK
NEDBRUTT: Kornelia Marek er tatt for doping, men mener at noen andre ga henne EPO uten at hun visste om det. Foto: EPA/JACEK BEDNARCZYKVis mer

Marek innrømmer sprøytebruk

Visste ikke at hun fikk EPO.

||| (Dagbladet): Kornelia Marek ble avslørt som OLs første dopingsynder. Den polske skiløperen testet positivt for syntetisk EPO, i går ble funnet bekreftet av B-prøven.

Nå forteller 24-åringens søster at skiløperen innrømmer å ha fått sprøyteinjeksjoner.

Søsteren Agata sier til TVN24 at Marek sverger på at hun ikke tok EPO bevisst, men at hun lot noen sette sprøyter med et stoff hun trodde var lovlig.

Inggard Lereim er norsk dopingjeger og nestleder i FIS' medisinske komité. Han reagerer på flere ting ved Marek-leirens forklaring.

- Vaksiner er de eneste injeksjonene man setter i friske mennesker, sier Lereim til Dagbladet.

Ingen unnskyldning
Professoren bekrefter at det er utøverens ansvar å forsikre at man ikke får noe ulovlig i seg.

-  Utøveren forplikter å forvisse seg om hva som settes inn. Dette er ingen unnskyldning, det er en forklaring vi har hørt en rekke ganger før, sier Lerreim.

Ifølge søsteren er Kornelia Marek svært nedbrutt etter dopingavsløringen.

Syntetisk EPO har vært enkelt å avsløre i ti år, det finnes langt mer avanserte former på bloddoping på markedet i stoffene Nesp og Cera. 

- Alt mulig skjer i idretten, jeg overraskes ikke av noe. Det er ikke alle som har et like sterkt apparat bak seg, så vi må teste for alt, sier Lereim.

Sinna Kowalczyk
Den polske dopavsløringen ble særdeles dårlig mottatt av verdensstjernen Justyna Kowalczyk i Drammen forrige torsdag. Kowalczyk var svært sinna på sin OL-lagvenninne.

De to deltok sammen på det polske stafettlaget i Vancouver, der de havnet på sjetteplass. Plasseringen blir nå strøket.

Kowalczyk trener ikke sammen med Marek, og i går sa jentelandslagstrener Egil Kristiansen at Mareks dopingprøver ikke kaster mistanke mot Marit Bjørgen-rivalen.

- Vi vet at hun har kjørt sitt eget opplegg med eget team, sa Kristiansen til Dagbladet.

INGEN UNNSKYLDNING: Inggard Lereim har vært med på å avsløre en rekke dopingsyndere. Og han har hørt de fleste forklaringene bak positive dopingprøver. Foto: Tom E. Østhuus.
INGEN UNNSKYLDNING: Inggard Lereim har vært med på å avsløre en rekke dopingsyndere. Og han har hørt de fleste forklaringene bak positive dopingprøver. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer

Marek får mest sannsynlig to års utestengelse for EPO-bruken, og mister dermed OL i 2014.

Ifølge den polske nettavisa thenewspl risikerer også Marek å havnet i retten i Polen, etter at det polske parlamentet nylig stemte for kriminalisering av idrettsutøvere som doper seg.

Legen er ferdig
Dopingjeger Lereim undrer på hvilken lege det var som sprøytet EPO inn i Marek.

- Leger som aktivt doper folk, de er ute av skisporten. Den bestemmelsen har vi hatt siden 1987, sier Lereim.

UTESTENGES: Kornelia Marek kan risikere et møte med de polske domstolene etter EPO-prøven. Foto: EPA/Grzegorz Momot
UTESTENGES: Kornelia Marek kan risikere et møte med de polske domstolene etter EPO-prøven. Foto: EPA/Grzegorz Momot Vis mer