ENIG MED STENSBØL:  Hans Trygve Kristiansen (til venstre) er Maren Hauglis personlige trener. Han mener norsk idrett har sendt svært utydelige signaler i etterkant av at Peter Mueller ble fjernet.  
Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet
ENIG MED STENSBØL: Hans Trygve Kristiansen (til venstre) er Maren Hauglis personlige trener. Han mener norsk idrett har sendt svært utydelige signaler i etterkant av at Peter Mueller ble fjernet. Foto: Torbjørn Gønning / DagbladetVis mer

- Maren er nok frustrert og skuffet

Norsk idrett sender skumle signaler, mener Hauglis trener.

||| (Dagbladet): Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl hadde sterke meninger da han i går uttalte seg om gnisningene som preger Skøyte-Norge med Vancouver-OL en snau måned unna.

Stensbøl sa blant annet at Maren Haugli er blitt sviktet av sentrale aktører i Idretts-Norge etter sparkingen av Peter Mueller - og at det var feil å la Håvard Bøkko samarbeide med Mueller fram mot OL.

- Det er så jeg lurer på om etikken og moralen må vike for medaljer. Det er ikke særlig bra og det er for lite debatt rundt det, sa Stensbøl.

- Både greit og ikke greit
Hans Trygve Kristiansen, som er Maren Hauglis personlige trener, er enig med den tidligere toppidrettssjefen.

- Det er skummelt at norsk idrett sender signaler ut i det offentlige rom om at noe som er uakseptabelt likevel også er akseptabelt. Det kan nok føles frustrerende og skuffende for Maren Haugli, og på den måten er hun også blitt litt sviktet i denne saken, sier Hans Trygve Kristiansen.

- Men det er vel begrenset hva Skøyteforbundet kan gjøre, for Peter Mueller tilhører ingen organisasjon. Han flyter fritt rundt i det offentlige rom og rapporterer ikke til noen.

Skøytetreneren mener likevel at Maren Haugli har vært flink til å distansere seg fra den voldsomme debatten som raser i norsk skøytesport.

- Maren har gjort det hun føler at hun måtte gjøre: Skrive den rapporten. Så mener hun at resten er opp til andre å håndtere. Hun legger seg ikke opp i det, sier Kristiansen.

- Mueller mer skadelidende enn meg
Stensbøl uttalte også i går at Kristiansen er blitt gjort «spedalsk» ved at han nå ikke får lov til å snakke med sine utøvere. Bakgrunnen er at det skal være likhet for loven etter at Mueller ble nektet å snakke med Bøkko under landslagstreninger.

- Følger du Stensbøl der?

- Jeg er enig i at jeg ikke er i samme kategori som Mueller. Men alle de personlige trenerne er blitt puttet i den samme sekken. Det er forbundet og trenerne som har tatt en sånn beslutning. Jeg kan være uenig i det, og det kunne vært differansiert noe her. Men jeg aksepterer at de har valgt å gjøre det sånn, sier Kristiansen.

Han føler likevel han har vesentlig bedre arbeidsforhold enn Mueller.

- Jeg er i dialog med Jarle (Pedersen) og Johann (Olav Koss), så vi får til et brukbart opplegg. Jeg har det privilegiet at jeg snakker med dem. Der har jeg et fortrinn sammenlignet med Mueller. Dessuten har jeg en litt annen stil. Han har behov for å skrike litt mer enn meg. Så jeg blir ikke like skadelidende som ham, sier Kristiansen.

Maren Haugli har fått et sportslig løft etter at Mueller forsvant, men treneren tror ikke nødvendigvis det har noen sammenheng.

- Jeg tror det har kommet uavhengig av at Peter ble sparket. Hun har hatt jevn framgang, og målet har hele tida vært OL. Det gir selvtillit for henne at hun nå hele tida har nærmet seg den gruppa som kan ta medalje. Maren er nå ranket som nummer fem på 3000 og 5000 i verdenscupen, og da begynner det å ligne noe, sier han.