Maren satte punktum med norsk rekord

Imponerende EM-innsats av ungjenta.

HAMAR (Dagbladet.no): Maren Haugli var dønn sliten etter å ha gått inn til ledelse på kvinnenes avsluttende 5000-meter i Vikingskipet i ettermiddag. Likevel vinket hun som best hun kunne til det entusiastiske hjemmepublikummet.

For etter 7.13.84 på halvmila kunne hun notere seg for ny norsk rekord sammenlagt.

Rekorden kronet et fantastisk EM for Haugli. Et mesterskap som viste at det er mulig å klatre opp på pallen i løpet av ikke alt for lang tid. Med femteplass på 3000-meteren, og sjetteplass på 1500-meteren kjenner Haugli lukten av blomster og medaljer.

- Jeg har hatt en kjempefin utvikling fra ifjor. Da ble jeg nummer 13, og i år er jeg nummer fem. Nå ser jeg at det er mulig å hevde seg i allround også, forteller Haugli etter sitt livs konkurranse.

20 år gammel er hun en kvinne for kvinneskøytingas framtid. Og forsåvidt nåtid.

For med en femteplass sammenlagt er det ikke lenger om hun kommer på pallen. Det er når.

Trener Peter Mueller er helt enig i at det er mulig for Maren å hevde seg. Ikke bare er det mulig, det kommer nærmest med en Mueller-garanti.

- Hun har gjort store framskritt i år. Ett år til med krafttrening så er hun på pallen, lover Mueller.

Han er full av lovord om naturtalentet Haugli, og mener hun var i bedre form for noen uker siden enn det hun har vært på Hamar i helgen.

- Når står Maren Haugli øverst på pallen etter et allround-mesterskap?

- Snart. Veldig snart, smiler en selvsikker Mueller.

- Jeg ser ingen begrensninger der nå, sier Haugli selv.

Men i OL er det ikke snakk om sammenlagtresultater. Da er det bare enkeltdistansene som gjelder. Distanser hun har vist at hun kan være i nærheten av pallen på.

- Er du en medaljekandidat i OL?

- Det kan jo tenkes det. Jeg skal i hvert fall ikke si at jeg ikke er det, svarer en optimistisk Haugli.

- For alt kan skje, og jeg har litt igjen til toppformen tror jeg.

Forrige EM ble Maren Haugli også beste norske kvinne. Da ble hun nummer 13 i sammendraget, med Annette Bjelkevik på 14. Bjelkevik er fortsatt nummer 14, Haugli har tatt steget opp i den absolutte internasjonale toppklassen.

Med regjerende europamester Anni Friesinger hjemme i Tyskland, var det duket for duell mellom Claudia Pechstein og de to nederlenderne Renate Groenewold og Ireen Wüst om årets gull.

Dessverre for Wüst er det de litt kortere distansene hun er best på, så i realiteten var hun sjanseløs på å hente noe som helst på både Groenewold og Pechstein på 5000-meteren. Derimot var det bare 3,6 sekunder mellom Pechstein og Groenewold som gikk sammen i siste par.

Oppgjøret om gullet ble jevnt. De to vekslet om å lede til det gjensto 1000 meter av løpet. Da satte Pechstein inn kreftene og distanserte Groenewold nok til at hun sikret seg EM-gullet.

IMPONERTE: Maren Haugli endte på 5. plass i EM.