Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I hjertet av Toten ble det skrevet norsk OL-historie:

Maren var god i langrenn, fotball, på skolen og hun fortjener dette gullet, sier stolt farmor Helene

Tre generasjoner: Farmor Helene, mamma Kristin og Maren gulljenta fra Bøverbru, Sør-Korea og Kolbukameratene

HER STARTET DET: Dagens gullvinner, Maren Lundby, i Slettumsbakken. Her startet hun å hoppe da hun var tre år. Nå er det gull på jenta fra Bøverbru. Foto: Privat.
HER STARTET DET: Dagens gullvinner, Maren Lundby, i Slettumsbakken. Her startet hun å hoppe da hun var tre år. Nå er det gull på jenta fra Bøverbru. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOLBU (Dagbladet):

MAREN-JUBEL: Søster Tone (t.v.) bror Øyvind og mamma Kristin kan juble hemningsløst, gulljenta heter Maren Lundby fra Bøverbru avdeling Toten. Foto: Lars Eivind Bones.
MAREN-JUBEL: Søster Tone (t.v.) bror Øyvind og mamma Kristin kan juble hemningsløst, gulljenta heter Maren Lundby fra Bøverbru avdeling Toten. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

–Dette unner jeg Maren, hun har trent og vært så konsentrert om dette. Om jeg var spent? Nei, jeg var rolig fordi jeg trur at hvis jeg er rolig, så er Maren også rolig, sier farmor Helene etter at barnebarnet Maren Lundby er Norges gullvinner nummer 100 i et vinter-OL. Og, vår første mester i hopp for kvinner. Maren fra Toten der det i hele dag har vært nerver, glede, pølser, tårer og glede.

Farmor fortsetter:

–Og Maren har vært god i alt hun har vært med i, fotball, langrenn og på skolen.

Rundt farmor er det langt flere enn åtte unger. Familien Lundby er stor. Alle err på plass for å strekke seg nedover bakken sammen med gulljenta på 23 år. Strekke seg mot «Yttern» pub ved siden av bensinstasjonen for å feire gullet. kanskje ikke. Vi måtte reise, men snakket med to blide søsken:

-Nå er vi virkelig stolte av søstra vår, sier Tonje og Øyvind.

Rundt dem og oss ljomer idrettens faste nasjonalsang, «Seieren er vår». Vi er i hjertet av Toten. På klubbhuset til Idrettslaget Kolbukameratene sammen med 120 minst totninger og kanskje to fra Hadeland?

–Ja, nå er jeg dønn utladet, men rørt og glad og stolt, hun er tvers gjennom seriøs, sier pappa Jan Helge som tror det blir en aldri så liten pils for å feire Marens historiske gullmedalje.

OL 2018: I dag slår vi et slag for kvinnene, etter det historiske gullet til Maren Lundby. Med på dagens OL-sending var OL-entusiast og KK-redaktør Ingeborg Heldal, og journalist i Dagbladet, Marie Røssland. Programleder er Ingrid Cogorno. Vis mer

Maren som strakk seg lengst og best i 2 omganger. Hun hoppet, nei fløy med ei klar og viktig historisk linje tilbake til Anita Wold og Anette Sagen, og alle de andre kvinnelige hopperne, som i mange år ble nektet av mannfolkpampene å delta i de store mesterskapene, men ikke nå. Aldri mer. Neste gang også i den største bakken.

Maren er den blide og gode olympiske mesteren fra Heksumhøgda, 2846 Bøverbru der K-punktet nå heter Kolbukameratene.

Mamma Kristin sier hun var så nervøs at det rant svette av håndflatene, både i første og andre omgang.

–Men, nå er det bare glede og jeg er stolt av Maren, virkelig stolt av henne, sier Kristin og tørker ikke bare svette, men fortjente tårer også og det vanker klemmer .

Forresten: Vi var mange som måtte tørket tårer, mens det utenfor det flotte klubbhuset laver ned snø. Skimter vi ikke fred over minnet Bent Tomtum, den gamle sorhopperen med to NM-gull? Jo, det gjør vi og vi hilser garantert mot Lensbygdas Roger Ruud og i gullrusen mot den gamle stilhopperen uten hoppski, Viggo Sandvik. Vazelina Bilopphøggers over anlegget. Kaffe og rød saft pluss den nyskrevne Maren-sangen:

Maren Lundby det er jinta si

Maren Lundby slår Takana-shi

Et snøballkast unna klubbhytta ligger Slettumsbakken der det hele startet for Maren den vesle, 3 år gammel. Nå er hun den store, den beste, den råeste på denne siden av de villtotningene vi kjenner, noen av dem stemte i Kolbukameratens gullbelagte kor, kanskje langt utover natta:

Hu treiner veldig hardt, og dæ er ældri noe tull

Og nå har Maren vønni OL-gull.

*Tekst Maren-sang: Gudmund Nygård og Paul Håvard Østby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!