Marens glatte drøm

Ikke siden Bjørg Eva Jensens rundetid har vi yppet oss mot de store skøytestjernene fra Tyskland og Nederland.

JEVNAKER (Dagbladet): Men det er fortsatt et stykke fram, og Maren Haugli er klar over at hun har mye ugjort. Nå har hun en siste sjanse til å finjustere formen på treningssamling i Insel før det hele braker løs med NM på Hamar 25. oktober.

-  Det blir en samling med høyt fokus på teknikk, det vi ikke har fått gjort av mengdetrening tidligere i år, kan vi bare glemme nå, sier Maren Haugli til Dagbladet.

Den unge skøytejenta føler hun har tatt et stort steg treningsmessig i år, samtidig nyter hun godt av det som kalles «Mueller-effekten».

-  Entusiastisk

-  Han er utrolig flink til å få løperne til å føle seg spesielle. Han får oss til å tro vi kan klare ting vi aldri sjøl hadde trodd. Han er den mest entusiastiske treneren jeg noensinne har vært borti.

Jenta fra Jevnaker innrømmer at OL er et stort mål, men hun prøver å ikke tenke altfor mye på det.

-  Ambisjonen er å kutte avstanden til de beste, i alle fall halvparten, da er det ikke langt igjen til pallen, sier Maren.

Hun er klar for å overraske, men innrømmer at det er mye som skal klaffe.

 MAREN SATSER:  Norsk skøytesport på kvinnesiden har dessverre ikke hatt mye å skryte av de siste 25 åra, men Maren Haugli satser på å gjøre noe med det på sikt, og helst allerede denne sesongen. Alle foto: Anders Hoven/Digitalsport
MAREN SATSER: Norsk skøytesport på kvinnesiden har dessverre ikke hatt mye å skryte av de siste 25 åra, men Maren Haugli satser på å gjøre noe med det på sikt, og helst allerede denne sesongen. Alle foto: Anders Hoven/Digitalsport Vis mer

-  Ingen ting kommer gratis.

I skyggen av gutta

Manglende sponsorinntekter gjorde at det ei tid spøkte for kvinneløpernes framtid. Dersom Skøyteforbundet ikke fikk flere sponsorer, ville det være jentene som måtte fire på krava.

Terra og Grimstad Garasjene gikk inn og reddet jentene.

-  Det er vi utrolig takknemlige for. Nå er det vår tur til å gi noe tilbake i form av gode tider og resultater, sier Haugli. Jentene har ofte havnet i skyggen av gutta, men Haugli mener det ikke er så unaturlig.

-  Resultatene prater for seg. Det er riktig at de som står øverst på pallen, får sin del. Men vi håper å bite fra oss etter hvert, vi også.

Tar opp arven

Haugli er klar for å ta opp arven etter Bjørg Eva Jensen, som blant annet ble olympisk mester på 3000 m i 1980 og norgesmester åtte ganger, men Haugli tør ikke love noe.

-  Vi har et jentelag på gang nå, både Annette Bjelkevik og Hedvig Bjelkevik kan gjøre det bra i år. Vi håper å løfte oss sammen og komme opp på et høyt nivå.

Tøff jakt

Haugli mener hennes styrke som toppidrettsutøver er viljen til ikke å gi seg.

-  Jeg er fryktelig sta og hater å tape, det kan broder\'n skrive under på.

Også broren Sverre Haugli satser på skøyter. Det blir mange treningstimer både med ham og Håvard Bøkko på Jevnaker for Haugli. Da gjelder det å være tøff.

-  Det er du som er størst i kjeften, roper Bøkko fra sykkelen før Haugli rekker å svare.

-  Hvis ikke du er snill, får du ikke sitte på i bilen, svarer Haugli og legger til:

-  Gutta er ganske reale, er de ille, prøver jeg å ta igjen litt.

Best på 5000

Hennes beste distanse er 5000-meter. Persen er på 7.15,33, men også 3000-meter er en god distanse for Haugli. Hennes bestetid er 4.15,44. Det er jakten på det perfekte løp som driver henne.

-  Det er en form for tilfredsstillelse å gå et godt skøyteløp.Forhåpentligvis blir det mange av dem framover.

TRENINGSKAMERAT: Håvard Bøkko er treningskamerat under samlinga på Jevnaker.