Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen føler med Charlotte Kalla

Mareritt for Charlotte Kalla: 
- Det her er helt ubegripelig

Marit Bjørgen og resten av Charlotte Kallas konkurrenter skjønner ingenting av den svenske stjernas kollaps. Selv ikke Kalla forstår hva som gikk galt.

SKJØNNER INGENTING: Charlotte Kalla skjønner ikke hva som gikk galt på 10 kilometeren der hun endte på en 75.-plass. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
SKJØNNER INGENTING: Charlotte Kalla skjønner ikke hva som gikk galt på 10 kilometeren der hun endte på en 75.-plass. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix Vis mer

KUUSAMO/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen gikk inn til triumf på kvinnenes 10 kilometer intervallstart i Kuusamo i formiddagstimene i dag.

Hun ledet fra start til mål, og sikret seieren 4,6 sekunder foran hjemmefavoritten Krista Parmakoski og 12,7 sekunder foran Heidi Weng som tok helgas andre tredjeplass.

36-åringen, som står med 32 OL- og VM-medaljer, er dermed tilbake på vinnersporet etter å ha stått over fjorårssesongen, og bekrefter at hun blir å regne med når VM arrangeres i Lahti i slutten av februar.

- Bjørgen er ei rå dame. Hun er et unikum. Jeg er ikke overrasket. Bjørgen er en maskin og en legende i sporten vår, sier Aino-Kaisa Saarinen til Dagbladet.

Det ble derimot en litt annen historie for svenskenes yndling Charlotte Kalla i de finske skogene i dag.

Ingenting stemte for 29-åringen, og i mål var hun over fire minutter bak Bjørgen - på en 75. plass av de 79 løperne som kom til mål.

Kalla, som denne sesongen gjør som Petter Northug og satser utenfor landslaget, fikk dermed en katastrofal start på sesongen hvor hun skal forsøke å nå toppen på egenhånd.

Kalla: - Jeg er frustrert

Etter den uforklarlige kollapsen, tok hun seg tid til å svare på pressens spørsmål. Men smilet var ikke å se. Øynene var svarte. Kalla fortvilte.

- Jeg er frustrert. Jeg skjønner ikke hva som skjedde. Jeg hadde ikke energi i kroppen etter de to første kilometerne. Jeg vet ikke hva som gikk galt, sier Kalla til Dagbladet og resten av pressen.

- Det var ikke skiene som var problemet. Jeg må analysere hva som gikk galt, sier Kalla - og blir ledet vekk av Sveriges støtteapparat.

Bjørgen satt igjen med motsatt følelse etter sin triumf. Gleden var stor. Samtidig føler Rognes-jenta, ofte omtalt som landslagets mor, med sin svenske kollega.

- Jeg har ikke fått prata med Charlotte ennå, men jeg vet at hun var syk forrige uke og at hun kan mye bedre enn dette, sier Bjørgen.

«Kallas kollaps»

Det var tydelig at Kalla ikke ga alt, i alle fall ikke opp den siste bakken, men likevel er svenskene bekymra over det de var vitne til.

«Kallas kollaps», skriver Expressen.

«Kjempefiasko», skriver Aftonbladet.

- Dette var virkelig ikke den åpningen vi ville se. Det kan jo ha skjedd noe, men tidsmessig er det kjempesvakt til å være Charlotte Kalla. Det her er helt ubegripelig. Dette er en marerittåpning, og det her føles ikke bare, sier SVTs ekspert Anders Blomquist.

Expressen skriver også at landslagslege Per Andersson løp inn til målområdet for å sjekke hvordan det sto til med Kalla rett etter målgang.

- Så ikke hva som skjedde

Konkurrentene skjønte lite av Kallas kollaps da Dagbladet møtte dem etter løpet.

- Jeg så ikke hva som skjedde med Charlotte. Det var leit, men jeg er sikker på at hun kommer sterkt tilbake, sier Ingvild Flugstad Østberg.

- Ble Kalla nest sist? Det var rart. Jeg aner ikke hva som skjedde, sier Kerttu Niskanen til Dagbladet.

Også den svenske pressen klør seg i hodet over dagens plassering. Ludvig Holmberg i svenske Expressen uttrykker både sjokk og vantro over 75.-plassen.

- Det er kaos i Sverige. Ingen vet hva som hendte med Charlotte. Hun er ikke syk og har ikke hatt noen uhell. Det er en uforståelig kollaps, sier Ludvig Holmberg til Dagbladet.

- Utrolig artig

Der ting ikke stemte for Kalla, var ting langt bedre for Bjørgen.

- Det er utrolig artig å være tilbake og kjenne at det fungerer så bra, sier Bjørgen etter seieren.

Hun forteller videre at hun fant seg en god rygg midtveis i løpet som hjelp henne opp de verste bakkene.

- Da jeg var ferdig med den første runden følte jeg at jeg hadde mer å gi. Jeg klarte å gå bra i bakkene, og det var et godt disponert løp, sier langrennsdronninga.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media