Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommen er ferdigsonet: Nå er Therese Johaug fri

Marerittet er over. Her er Johaugs nye utfordringer

I dag er Therese Johaugs dopingdom et avsluttet kapittel, etter to sesonger på sidelinjen. På veien tilbake til langrennstronen møter 29-åringen nå flere nye utfordringer.

IKKE LENGER UTESTENGT: Therese Johaugs suspensjonsperiode er i dag, 18. april 2018, omsider ferdigsonet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE LENGER UTESTENGT: Therese Johaugs suspensjonsperiode er i dag, 18. april 2018, omsider ferdigsonet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et 18 måneder langt mareritt er omsider over for Therese Johaug.

Johaug hadde avlagt 18 rene prøver i løpet av ett år før hun testet positivt for det forbudte stoffet clostebol etter å ha brukt kremen Trofodermin.

Tallet 18 var selve smertegrensen og det Johaug fryktet aller mest da FIS anket den opprinnelige dommen. En endelig dom på 18 måneder eller lengre ville ødelegge hennes drøm om å delta i vinter-OL i Pyeongchang.

CAS' avgjørelse falt på nettopp 18 måneder, som ble et marerittall for langrennsesset fra Dalsbygda. Men på mange måter er det også et lykketall for henne.

I dag, 18. april, er dommen ferdigsonet for Johaug. Årstallet er 2018.

18 var også Johaugs alder da hun debuterte i verdenscupen i Otepää i januar 2007 og ble nr. 8 da Justyna Kowalczyk vant. Johaug var heller ikke mer enn 18 år da hun vant sin første seniormedalje, VM-bronsen på tremila i Sapporo.

Veien tilbake

Da gikk den daværende junioren seg inn i det norske folks hjerter. De siste 18 månedene har vært en kamp om å beholde folkeligheten, troverdigheten og populariteten hos det norske folk.

IVRIG: Therese Johaug er svært revansjelysten når hun nå omsider har ferdigsonet sin dom etter 18 lange måneder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IVRIG: Therese Johaug er svært revansjelysten når hun nå omsider har ferdigsonet sin dom etter 18 lange måneder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Nå er Johaug klar for å restarte karrieren og gjenvinne langrennstronen og det norske folks hjerter.

- Jeg gleder meg veldig til å konkurrere igjen. Det har vært 18 lange måneder, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Mye har skjedd siden sist Johaug gikk et viktig skirenn, for over to år siden. Forsvunnet er blant annet Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk, Aino-Kaisa Saarinen og Kikkan Randall, som alle legger opp.

Generasjonsskifte

Tre av disse var opptatt med å bli mødre i Johaugs siste sesong. Sånn sett er ikke det så veldig nytt, men mye har likevel skjedd i løpet av de siste to sesongene.

- Det er nye løpere nå med andre styrker enn da jeg slo gjennom. Vi ser et generasjonsskifte nå med nye profiler. Det er mange yngre jenter som har utviklet seg mens jeg har vært borte. Det blir spennende å se hvor jeg står, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Sportens beste kvinner gir 29-åringen nå nye utfordringer i comebacksesongen 2018/19. I konkurransesammenheng kan vi nevne blant annet følgende:

* Ragnhild Haga og Charlotte Kalla har satt en ny standard i fristil, som selv ikke Marit Bjørgen klarte å matche foregående sesong. Kombinasjonen av kraft, kapasitet og slepen skøyteteknikk har ført denne delen av sporten til et nytt nivå.

* I klassisk har Krista Pärmäkoski tatt solide steg og utviklet sporten videre sammen med Bjørgen. Når Rognes-jenta nå gir seg, er det trolig Pärmäkoski som er målestokken Johaug må forholde seg til i klassisk.

* De mest spurtsterke løperne har utviklet kapasiteten videre, fremfor alt Stina Nilsson og Jessica Diggins. Disse er vanskeligere å kvitte seg med på fellesstarter enn det som var tilfellet da Johaug sist konkurrerte. Diggins fører an en ny gullgenerasjon fra USA med stadig flere toppløpere.

* Russernes gylne 1995-årgang med Natalja Neprjajeva, Julija Belorukova og Anastasija Sedova blir bare bedre og bedre. Fortsetter utviklingen vil de norske jentene få knallhard konkurranse fra russerne framover.

* Også Sverige har mange ungjenter i rivende utvikling, med Stina Nilsson og Ebba Andersson i spissen, men østerrikske Teresa Stadlober seiler opp som en stadig hetere medaljekandidat før VM på hjemmebane.

- I tillegg kommer det yngre jenter bakfra. Sporten utvikler seg hele tiden. Det vil alltid komme nye enere, sier Johaug til Dagbladet og nevner blant annet 16 år gamle Helene Marie Fossesholm.

Den nye lederen

Som Dagbladet skrev tidligere, har ikke Johaug noen problemer på sponsormarkedet og den økonomiske fronten etter dopingdommen, men på treningsfronten må hun nå klare seg uten sin trolig viktigste treningsmakker.

Mentor og venninne Marit Bjørgen har satt standarden på treningen i en halv evighet, men har lagt opp. Det betyr at norsk kvinnelangrenn trenger en ny leder.

- Hvem blir det?

- Det er et godt spørsmål. Ansvaret bruker å falle på den beste, altså Johaug, i alle fall treningsmessig. Men i lederrollen kan ingen erstatte Marit, sier Expressen-kommentator Tomas Pettersson til Dagbladet.

Ragnhild Haga er ikke i tvil om at Johaug nå vil stå fram som den nye lederen i laget.

- Vi kommer til å savne Marit mye og alt hun står for, men Therese er en ny leder med bein i nesa. Vi blir ikke uten en leder i laget. Det blir Therese, sier Haga til Dagbladet.

Ingvild Flugstad Østberg er en annen som må ta mer ansvar og er blant dem som er nærmest Johaugs treningsdoser. Typer som Heidi Weng, Ragnhild Haga og Astrid Uhrenholdt Jacobsen har ikke like gode erfaringer med det samme treningsvolumet.

Guttematching

For å få nødvendig matching i fraværet av Bjørgen, vil Johaug fortsette å bruke sin bror Karstein Johaug som treningsmakker. Å bryne seg mot gutter, er med på å pushe den sjudobbelte verdensmesteren.

- Karstein er veldig viktig for meg og gir meg god matching. Vi pusher hverandre på ulike områder. Karstein er en veldig fin sparringpartner, forteller Johaug til Dagbladet.

Langrennsesset bekrefter at hun har gått fra Marit Bjørgen på intervaller i vinter, men gir overskudd mye av æren for det. Johaug sitter inne med så mye motivasjon og revansjelyst at hun må bremse seg selv for at det ikke skal bikke over nå som hun i dag endelig har lov til å konkurrere igjen.

- Jeg må ikke bli for ivrig og ville for mye, etter så lang tid på sidelinjen. Hvis jeg blir for giret og skal banke altfor hardt til med en gang, kan det fort bikke over, sa Johaug til Dagbladet forrige uke.

- Jeg må gjøre jobben, være tålmodig og bruke tid. Jeg må ikke stresse og få ut alt jeg har av motivasjon og revansjelyst på en gang. Det blir en lang sesong, og høydepunktet kommer først i februar. Hvis jeg klarer å komme meg opp på nivået jeg var på og gjøre det rette, kan jeg kjempe om medaljer i VM.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!