Marerittet

Lørdag ble Marit Bjørgen brukt som ufrivillig gratisreklame for et påstått slankende kosttilskudd den norske landslagslegen tar avstand fra. I går kom dopingoppslaget i den finske storavisa Ilta Sanomat.

RUKA (Dagbladet): Marit Bjørgen (25) er skuffet og oppgitt over avisas spekulasjoner. Oppslaget viser bilder av Bjørgens store muskler, og i overskriften er Marit sitert på følgende:

«Musklene kommer av jordbruksarbeid»

Men avisa spekulerer videre i hvor hun har fått dem fra - og skriver:

«Bildet av Marit Bjørgen som skiftet klær og viste sin utrolig muskuløse overkropp i vinter rystet på samme måten som bilde av den avmagrede Sven Hannavald for en del år tidligere.»Og videre:«Et bilde som viser henne som en bodybuilder førte til spekulasjoner som begynner med bokstav D. Bjørgen hadde også utviklet seg svært raskt fra en middelmådig skiløper til en overlegen vinner. Hun var slett ingen stjerne som junior og var svært svak i forrige OL. Alle dopingtestene i hennes karriere har likevel vært rene.»

Ikke overrasket

-  Det er skuffende, men jeg vet selv hva jeg står for. Jeg har dessuten vært testet under hver eneste konkurranse og også på hjemmebane, sier Bjørgen.

Hun er likevel ikke overrasket over at beskyldningene kommer.

-  Sånn er det bare, det har norske aviser også gjort når andre løpere gjør det veldig bra. Men jeg har nå prestert jevnt bra over lang tid, det er ikke akkurat slik at jeg plutselig er blitt ekstremt god før et mesterskap, sier Bjørgen.

 MISBRUKT: Det påstatt slankende kosttilskuddet Tonalin CLA ble plassert foran Marit Bjørgen på pressekonferansen etter at hun vant lørdagens  10-kilometer i klassisk stil. Alle foto: Hans Arne Vedlog
MISBRUKT: Det påstatt slankende kosttilskuddet Tonalin CLA ble plassert foran Marit Bjørgen på pressekonferansen etter at hun vant lørdagens 10-kilometer i klassisk stil. Alle foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Bare timer før den finske avisa var i salg, ble Marit ufrivillig gratisreklame for kosttilskuddet Tonalin CLA. Dette er en av hovedsponsorene for de finske utøverne som konkurrerte i Kuusamo i helgen, og bokser med kosttilskdudet ble plassert foran alle medaljevinnerne på pressekonferansene etter konkurransene.

Veldig pussig

I den norske leiren reageres det på at deres løpere kan bli forbundet med produktet og slanking.

Stort fokus på slanking har tidligere vært et problem for langrennssporten.

-  Jeg kjenner ikke til dette tilskuddet, men mener at et slikt produkt ikke bør forbindes verken med norske eller finske utøvere. Et veldig pussig valg av sponsor, kommenterer legen for det norske skilandslaget, Hans Petter Stokke. På produktets hjemmeside reklameres det med at produktet reduserer kroppsfettet, men bevarer muskelmassene.

I Norge har tidligere både Forbrukerrådet og Mattilsynet reagert på at det samme kosttilskuddet reklameres for som slankende. Effekten er ikke bevist.

Stokke mener uansett det er uheldig dersom langrennsløperne blir forbundet med et produkt som påstås å være slankende.

-  I Norge styrer vi unna alt av slike preparater. Løperne våre spiser vanlig mat og drikker tran, sier Stokke.

Bare tran

Marit Bjørgen tar ikke kosttilskudd overhodet, og var ikke klar over at hun ble plassert bak et slankende kosttilskudd på podiet i helgen.

-  Det høres rart ut, noe slikt tror jeg ikke ville blitt tillatt i Norge, sier Bjørgen.

Hun skjønner ikke hva finnene skal med slankende kosttilskudd.

-  Hvis det reduserer kroppsfettet tror jeg ikke det hjelper de finske løperne mye, sier Bjørgen, som selv holder seg til det tradisjonelt norske.

-  Det eneste jeg tar er tran, smiler Bjørgen.

FJERDE: Marit Bjørgen endte utenfor pallen på gårsdagens skøyterenn.
MISTENKT:Oppslaget i den finske avisa Ilta Sanomat.