SLÅTT OG KJØRT: Petter Northug lå utslått i målområdet i Toblach etter tilsvarende etappe i fjor, og dårlige ski måtte ta mye av skylda. I dag prøver Northug igjen.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
SLÅTT OG KJØRT: Petter Northug lå utslått i målområdet i Toblach etter tilsvarende etappe i fjor, og dårlige ski måtte ta mye av skylda. I dag prøver Northug igjen. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Marerittetappen der Tour de Ski ble ødelagt for Northug

Smørebom og snikestraff, i dag prøver Petter igjen. - Konkurrentene prøver å påvirke ham, sier pappa John.

(Dagbladet): Petter Northug oppsummerte det kort og greit etter 35 kilometer fristil i Toblach i fjor:

- Det er game over nå.

Da hadde nordmannen sprukket fullstendig i jakten på Dario Cologna, han lå et minutt og tjue sekunder bak i sammendraget - et forsprang han aldri klarte å ta igjen i løpet av de siste dagene.

Det startet oppskriftsmessig da Northug raskt hentet inn sveitserens 14 sekunder fra start i Cortina, men nordmannen måtte slippe like fort som han var kommet opp. Dårlige ski fikk mye av skylda for smellen.

- Det er bare å erkjenne at vi bommet med skiene. 99 av 100 ganger har vi minst like gode ski som konkurrentene, men det hadde vi dessverre ikke denne gangen, sa landslagstrener Trond Nystad.

Avskrives av konkurrentene
Det kunne blitt enda verre også, om Petter Northug hadde blitt straffet like hardt som svenskenes Daniel Rickardsson for å gå utenfor sporet i spurten om andreplassen bak Cologna. Northug slapp med skriftlig advarsel - Rickardsson fikk sju minutter tillegg.

I dag prøver Petter Northug på nytt.

Han går ut ni sekunder bak sammenlagtleder Maksim Vylegzjanin, syv sekunder bak Dario Cologna. Planen er å samarbeide med de to kanonene, men konkurrentene har ikke tro på Northug i dalen mellom Cortina og Toblach i år, heller.

- Nja, dette er nok ikke riktig hans løp. Men du vet, Petter gir aldri opp frivillig, sier Vylegzjanin til Expressen, og legger heller opp til følgende taktikk:

PROTEST: Northug spurtet til andreplass på etappen, men fikk skriftlig advarsel for denne manøvren etterpå. Foto: NRKs direktesending
PROTEST: Northug spurtet til andreplass på etappen, men fikk skriftlig advarsel for denne manøvren etterpå. Foto: NRKs direktesending Vis mer

- Jeg starter jo sammen med Dario Cologna. Han er sterk. Vi skal nok kunne hjelpe hverandre med å holde høy fart, mener russeren.

Prøver å påvirke selvtilliten hans
John Northug tror ikke det er noen stor ulempe at konkurrentene spiller ned Northugs sjanser på forhånd.

- Det er sånn det er det, og jeg tror ikke akkurat det gjør noe. De prøver å påvirke selvtilliten hans, og dette blir en kamp mot psyken, sier pappa Northug til Dagbladet.

- Det er vanskelig å si noe på forhånd i dag, dagsform og gode ski vil avgjøre mye. Det kommer nok til å gå veldig fort, det er mange som har mulighet til å hevde seg i sammendraget med en god etappe, mener han.

Maxim Vylegzjanin og Dario Cologna kommer nok til å samle seg fort. Bestemmer de seg for å kjøre, kan det bli tøft for Petter Northug.

- Går det enkelt og greit for Petter å komme seg opp til dem, så tror jeg han har en sjanse. Skal jeg spå noe, så tror jeg det blir samling, sier John Northug, som tror dagens 35 kilometer vil langt på vei vil avgjøre touren for sønnen.

- Jeg tror Petter må være med inn i dag. Det skal skje mye på den siste etappen, men jeg tror Petter må være på pallen i dag om han skal kunne vinne, sier Northug.