JUBEL: Japan sjokkerte Colombia og stakk av med alle poengene fra gruppefavoritten. Foto: Reuters / Jason Cairnduff
JUBEL: Japan sjokkerte Colombia og stakk av med alle poengene fra gruppefavoritten. Foto: Reuters / Jason CairnduffVis mer

Japan slo Colombia i VM

Marerittstart for Colombia

Gruppefavoritt Colombia har fått en verst tenkelig start på VM. Den antatt letteste gruppemotstanderen, Japan, ble for sterk.

  • Colombia - Japan 1-2 (1-1)

Colombia fikk en marerittstart på åpningskampen mot Japan. Davinson Sánchez klusset det til i eget forsvar, og Yuya Osako kom alene med keeper. Avslutningen ble blokkert, men Japan fikk et nytt forsøk.

Avslutning nummer to stoppet Carlos Sánchez med hånda. Midtbanespilleren ble vist det røde kortet, og Japan fikk tildelt et straffespark.

Dortmund-stjerna Shinji Kagawa stilte seg opp, og trillet ballen kaldt i mål bak David Ospina. 1-0 til japanerne etter knappe seks minutter.

Sanchez' røde kort er det nest raskeste i VM-historien:

Uten Rodriguez

VM-STUDIO: Allsvenskan-legende Dulee Johnson kjenner hele det svenske landslaget og forteller hvorfor han tror Sverige kan gå hele veien. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Colombia måtte klare seg uten sin største stjerne fra start. James Rodríguez, som ble toppscorer i forrige VM, var småskadet, og startet på benken.

Det røde kortet og målet imot gjorde vondt til verre for søramerikanerne, som desperat forsøkte å slå tilbake med én mann mindre. Nasjonalfølelsen i Colombia står sterkt, og før kampen leverte de en kraftfull versjon av nasjonalsangen.

Superspissen Radamel Falcao, som måtte stå over forrige VM med skade, forsøkte raskt å slå tilbake for hjemlandet. Et frispark ble slått presist mot «El Tigre», som fikk styrt ballen mot mål. Dessverre for han gikk forsøket midt på keeper.

Luremål

Colombia er favoritt i gruppe H, som også består av Senegal og Polen. Seks minutter før pause fikk de utlikningen de hadde kjempet desperat for.

Colombia fikk frispark etter at Falcao gikk i bakken, og Juan Quintero stilte seg opp for å ta det. Den japanske muren hoppet, Quintero skjøt langs bakken og under muren, og ballen trillet inn i det nærmeste hjørnet. Et skikkelig luremål av midtbanespilleren.

Keeper Eiji Kawashima burde nok reddet skuddet, og protesterte på at ballen hadde krysset mållinja, men både dommeren, publikum og VAR var av en helt annen oppfatning.

Dette var det fjerde frisparkmålet i Russland-VM, ifølge Opta. I hele forrige VM ble det bare scoret tre på direkte frispark. Ifølge en annen statistikkleverandør, Gracenote, har hele 62 prosent av målene i årets mesterskap kommet etter dødball.

Drømmestart

Etter hvert som minuttene gikk, jo tyngre ble det for Colombias ti mann. Andre omgang ble åpnet med flere gode muligheter for Japan, men en god Ospina holdt Colombia inne i kampen.

Det var likevel liten tvil om at søramerikanerne gikk for seieren. En halvtime før slutt kastet de innpå Rodriguez.

Det var derimot til liten nytte for Colombia. Etter 72 minutter slo Japan tilbake.

Denne gangen var ikke Ospina patent, og havnet på halvdistanse på en corner. Osako steg til værs og headet den forbi keeperen, via stolpen og i mål. Det ble den avgjørende scoringen, og Japan har fått en drømmestart på dette mesterskapet.