Marerittvelt ødela seierssjansene for Edvald

Skrekkelige bilder fra giroen.

(procycling.no): Den sjette etappen av årets Giro d'Italia gikk meget rolig for seg helt til det gjensto en drøy mil. For da bruddet ble kjørt inn og rytterne skulle opp den siste stigningen som skulle avgjøre det hele, ble man vitne til en forferdelig velt langt framme i hovedfeltet.

Først deiset én Europcar-rytter i bakken like før en rundkjøring utfra ingenting på det våte underlaget. Flere ryttere gikk ned sammen med den uheldige.

Bare sekunder etterpå gikk en ny velt lengre fram i hovedfeltet. Denne gangen var det faktisk flere ryttere som måtte ned i bakken, enn som klarte å holde seg på sykkelen.

Verst gikk det utover Katjusja. Giompaolo Caruso lå lenge nede før han ble lagt i ambulanse med tydelige smerter. Han ble kjørt rett til sykehus med store smerter.

I tillegg smalt sammenlagtfavoritt Joaquim Rodriguez ned i samme velt, og ble kjørt av.

Ingen store skader Team Sky skriver på sine nettsider i kveld at ting skal stå bra til med nordmannen.

- Heldigvis så det ut til at det ikke gikk så verst utover våre ryttere. Men vi fortsetter å vurdere dem over natten og ser hvordan ting ser ut i morgen, sier sportsdirektør Dario Cioni.

Han forteller om et sabla kaos i feltet.

- Vi så ikke hva som skjedde under velten. Når vi kom fram dit var det bare et hav av sykler og ryttere som lå strødd.

Matthews mot Evans Velten førte til at gruppe på åtte mann kom av gårde. I den satt både sammenlagtleder Michael Matthews og Cadel Evans, men uten Edvald Boasson Hagen.

Disse hadde nå i underkant av en mil igjen til mål, og bak dem forsøkte Movistar-laget å kjøre igjen noe av det tapte for Nairo Quintana.

Gruppen foran krympet i den tøffe bakken opp til målbyen, Montecassio. Evans peiset på alt han orket for å holde sammenlagtkanonene fra livet. 50 meter fra mål gikk Matthews lynkjapt ut og parkerte sin landsmann i spurten.

FULLSTENDIG KAOS: Med drøye ti kilometer til mål, gikk et kjempevelt i feltet ved denne rundkjøringen. Edvald Boasson Hagen var blant dem som ble hindret. FOTO: Eurosport Norge
FULLSTENDIG KAOS: Med drøye ti kilometer til mål, gikk et kjempevelt i feltet ved denne rundkjøringen. Edvald Boasson Hagen var blant dem som ble hindret. FOTO: Eurosport Norge Vis mer

Det gikk 48 sekunder før neste gruppe med blant andre Rigoberto Uran, Wilco Kelderman, Fabio Duarte og Ivan Basso.

Dermed er australske Evans nå storfavoritt til å vinne det italienske etapperittet.

Edvald tapte 20 minutter Velten før mål førte til store endringer i sammendraget.

Matthews sitter fortsatt i rosa ledertrøye. Evans er nærmest av sammenlagtrytterne. Kun 21 sekunder bak.

Nairo Quintana havnet i gruppen bak vinnerne, og tapte ytterligere tid. Colombianeren er nå hele 2:08 bak i sammendraget.

Boasson Hagen raste også ned fra sammenlagtlisten. Før etappen lå han på 6.-plass. Nå ligger han på 109.-plass — over 20 minutter bak sammenlagtleder Matthews.

Slik gikk det til: Dag seks av Giro d?Italia og årets lengste etappe: 257 kilometer mellom Sassano og Montecassino.

Opprinnelig var etappen på 24,7 mil, men et jordskred fikk RCS Sport til å legge på ti kilometer ekstra.

8,5 kilometer fra mål ventet etappens "make or break"-punkt. Den 2. kategoriserte stigningen med 10 prosent i bunnen, og 5,1 prosent i snitt.

Den skulle flate ut ytterligere helt øverst, noe som åpnet for så vel angrep fra distanse og spurt i begrenset gruppe helt mot slutten.

Diego Ulissi, Julian Arredondo, Cadel Evans, Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen, Rafal Majka og Rigoberto Uran — altså stort sett det samme kobbelet som slet seg mot toppen i Viggiano dagen i forveien.

Andreas Fedi (Neri Sottoli), Marco Bandiera (Androni Giocattoli), Edoardo Zardini (Bardiani-CSF) og Rodolfo Andres Torres (Colombia) forsøkte lykken i brudd.

De trodde knapt sin egen øyne, da de på et punkt hadde 14 minutters ledelse. Lengre enn det fikk de helller ikke slippe ut av hovedfeltets syne.

SKY HINDRET: Det var kun åtte mann som slapp helt unna den store velten i hovedfeltet. FOTO: Eurosport Norge
SKY HINDRET: Det var kun åtte mann som slapp helt unna den store velten i hovedfeltet. FOTO: Eurosport Norge Vis mer

Med sju og en halv mil til mål var forspranget under seks minutter, og Team Sky påtok seg rollen som temposetter i feltet.

I påvente av oppfarten opp til Montecassini skjedde det for så vidt ikke stort i hovedfeltet. Fire mil unna målgang var avstanden i overkant av tre minutter. Da hadde både Trek Factory Racing og Orica-GreenEDGE brettet opp ermene i front av feltet.

Utbryterne ble sveivet inn etter 236 kilometers sykling. 

Så smalt det! 10 kilometer unna mål, gikk det først en velt helt ute i venstre veikant. Det var en Europcar-rytter som gikk ned, og tok blant annet med seg Giampaolo Caruso som skadet seg skikkelig i møtet med asfalten.  

Såpeglatt veibane gjorde sitt til at nær sagt hele feltet gikk ned i den kommende rundkjøringen. 

 Kun åtte mann kom seg helskinnet unna skrekkvelten,. Det var sammenlagtleder Michael Matthews, Cadel Evans, Daniel Oss, Luke Durbridge, Tim Wellens, Ivan Santaromita, Matteo Rabottini og Steve Morabito.  

Disse hadde raskt en luke på 40 sekunder på forfølgergruppen. Her kjørte Movistar hardt for Nairo Quintana, og med unntak av Evans var alle sammenlagtfavoritten bakpå.