Mari får gå EM likevel

Etter et ekstraordinært styremøte i Norges Skøyteforbund ble grasrota hørt: Mari Hemmer og Hedvig Bjelkevik får likevel gå i EM.

• Mandag ettermiddag: Mari vant NM - vraket til EM

-  Veldig gøy. En tillitserklæring, sier Mari Hemmer til Dagbladet.

Det vakte et voldsomt engasjement da sportssjef Øystein Haugen og landslagstrener Peter Mueller tok ut Maren Haugli som eneste kvinne til EM i Collalbo, selv om de kunne ha med to til. Begrunnelsen var at ingen av de andre kandidatene innfridde de sportslige uttakskriteriene.

Dagbladet ba i går skøyteledelsen omgjøre vedtaket, noe de nå altså har gjort.

Håper på topp 16

Skøytepresident Terje Andersen bekrefter at det har vært massive reaksjoner fra engasjerte skøytepersoner, og i går ble det avholdt et ekstraordinært styremøte via telefon og e-post. Utfallet av møtet ble at Mari Hemmer og Hedvig Bjelkevik - nummer én og to under siste helgs NM - også får være med til Italia.

Da Dagbladet snakket med Hemmer rundt klokka 22.30 i går, hadde fortsatt ingen fra skøyteforbundet gitt henne beskjed om uttaket - men hun hadde lest den Terje Andersen-signerte pressemeldinga på skøyteforbundets nettsider.

-  Uttaket fra den sportslige ledelsen var helt i henhold til uttakskriteriene som ble fastlagt før sesongen. Men vi hadde forventet at løperne skulle kvalifisere seg gjennom bedre resultater i tidligere løp. Når disse resultatene ikke kom, fikk vi et problem med tanke på å sikre oss framtidige kvoter i EM og VM, forklarer Andersen.

SATSER PÅ TOPP 16: Skøyteforbundet gjorde retrett og ga norgesmester Mari Hemmer en EM-plass. Foto: Scanpix
SATSER PÅ TOPP 16: Skøyteforbundet gjorde retrett og ga norgesmester Mari Hemmer en EM-plass. Foto: Scanpix Vis mer

Grunnen til at kvota nå fylles opp, er at man håper Norge får to av sine tre jenter blant topp 16.

-  Ingen overkjørsel

Dette vil sikre en kvote på tre løpere også i neste års EM.

-  Er styrevedtaket en overkjørsel av Øystein Haugen og Peter Mueller i landslagsledelsen?

-  Nei, det er ingen som er blitt overkjørt. Gårsdagens møte kom som følge av et felles intiativ fra Morten Almaas (generalsekretær), Øystein Haugen (sportssjef) og meg, og vi ville ha med styret på dette. Vi har brukt mye tid på det, og Øystein har samarbeidet tett med oss, sier Andersen.

Peter Mueller er for tida på juleferie i USA.