Mari vant NM - vraket til EM

Skandale, mener treneren.

Mari Hemmer kunne glede seg over en uventet NM-tittel på skøyter i helga, men så fikk hun et slag i ansiktet: Det holdt ikke til å få delta i EM i Italia i januar.

Skøyteforbundet begrunner EM-uttaket med at norgesmesteren fra Oslo-klubben Aktiv ikke holder et nivå som er høyt nok. Beslutningen har satt sinnene i kok i skøyte-Norge.

– Dette er en skandale. Ledelsen i skøyteforbundet må gå, er den klare meldingen fra trener i Geithus, Kåre Pedersen, og utdyper overfor NRK:

– Jeg og flere med meg godtar ikke begrunnelsen fra Skøyteforbundet. Nivået Mari Hemmer har vist i helga er bra nok, og skal man få enda bedre resultater, må hun få matching på et høyere nivå. Måten de jobber på i ledelsen i forbundet gjør at skøytesporten ikke utvikler seg i riktig retning.

Neglisjeres

Norges desiderte ener på kvinnesiden, Maren Haugli, gikk ikke helgens NM på grunn av sykdom, men er som eneste jente tatt ut til EM i Collalbo. Det norske laget har anledning til å stille med flere, men velger altså å kun sende Haugli til Italia.

– Skøytesporten for kvinner i Norge blir neglisjert. I fjor var det ingen norske jenter som fikk gå junior-VM, og dette gjentarseg. Dette vil til slutt føre til at ingen jenter vil gå påskøyter, mener hurtigløpsansvarlig i Oslo og Akershus skøytekrets, Kjell Rune Kristiansen.

Tar kritikken med ro

Skøyteforbundet tar kritikken med knusende ro, og er ikke overrasket over reaksjonene.

– Dette hadde vi regnet med. Slike reaksjoner kommer alltid etter at vi har hatt uttak, kommenterer sportssjef i Norges Skøyteforbund, Øystein Haugen.

Eskil Ervik, Håvard Bøkko og Henrik Christiansen er tatt ut på herrelaget. I tillegg vil det bli tatt ut en fjerde løper, mest sannsynlig i løpet av romjula.

(ANB)

NM-GULL IKKE NOK: Vrakingen av norgesmester Mari Hemmer setter sinnene i kok i Skøyte-Norge.