Maria sier opp Norway Cup-jobben i protest mot behandlingen av Kyvåg

Tør ikke mer.

SKJEMMES: Maria Jacobsen sier opp heltidsjobben sin i sekretariatet til Norway Cup, som protest mot at klubbens styre har valgt å fjerne Frode Kyvåg som generalsekretær i klubben og turneringsleder for Norway Cup. Foto: Roy Wahlstrøm, Dagbladet/NTB Scanpix
SKJEMMES: Maria Jacobsen sier opp heltidsjobben sin i sekretariatet til Norway Cup, som protest mot at klubbens styre har valgt å fjerne Frode Kyvåg som generalsekretær i klubben og turneringsleder for Norway Cup. Foto: Roy Wahlstrøm, Dagbladet/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet:) «Den dagen Frode Kyvåg må gå ut døra, mister Norway Cup sin sjel. Den dagen Norway Cup mister sin sjel, blir Norway Cup en usikker arbeidsplass. Det er grunnen til at jeg sier opp min stilling.»

Det skriver mangeårig sekretariatsleder og utenlandsansvarlig i Norway Cup, Maria Jacobsen, i oppsigelsesbrevet hun sendte til ledelsen tidligere i oktober. Jacobsen ble ansatt ved Norway Cup-kontoret i 2006. Men etter behandlingen av Frode Kyvåg har hun fått nok.

- Jeg synes det er skammelig. Jeg blir nesten flau, sier Maria Jacobsen til Dagbladet.

Massiv støtte Det var på tirsdag Dagbladet brakte nyheten om at Kyvåg er ferdig som generalsekretær i Bækkelaget og turneringsleder i Norway Cup. Avslutningen av ansettelsesforholdet skjer mot hans vilje.

- Bækkelaget har alt å takke Frode for. Han har lagt ned en enorm innsats gjennom 38 år. Men det er en tid for alt, sa styreleder Øystein Sundelin i går - og påpekte at Kyvåg blir 70 år i 2015. Den nåværende avtalen mellom generalsekretæren og klubben gjelder til nettopp den dagen Kyvåg blir 70, etter at de forlenget med tre år da han nådde pensjonsalder.

Dagbladet har vært i kontakt med Kyvåg, som avstår fra å kommentere saken. Men på sin egen Facebook-side har han fått massiv støtte, og under flere av kommentarene takker han selv for alle godordene som ramler inn.

- Livsverket hans Det var i etterkant av Norway Cup-turneringen i sommer at Frode Kyvåg fikk vite at ledelsen ønsket å finne en ny generalsekretær. Det er ingen hemmelighet at 69-åringen - som har vært turneringsleder og ansikt utad for Norway Cup i 38 år - misliker avgjørelsen.

Det er ikke så rart, påpeker hans mangeårige kollega ved Norway Cup-kontoret, Maria Jacobsen:

- Norway Cup er livsverket hans. Hvorfor skal de ha sånt hastverk med å fjerne ham? De begrunner avgjørelsen med at han er 70 år. Jeg synes ikke det er noen grunn, så lenge han er fullt oppegående både fysisk og mentalt, sier hun til Dagbladet.

- Frode gjør jobben sin utmerket. Han er ung for alderen, han er sterk og frisk, han løper fra det ene foredraget til det andre, han trener håndballag... Det er ingenting ved ham som person som tilsier at han må slutte. Det er bare det tallet - «70». Jeg synes det er skammelig, det er så dårlig gjort at jeg nesten blir flau.

Fikk sjokk Som Dagbladet skrev i går har de ansatte også i styremøter uttrykt sin misnøye med prosessen.

- Vi på kontoret har gjort alt som gjøres kan for å få ledelsen til å forstå vårt ønske, som er at Frode skal få forlenge avtalen. Han gjør en utmerket jobb. Jeg skjønner ikke hvorfor man skal bytte ut mennesker bare fordi de er 70 år. Hvorfor får ikke Frode jobbe noen år til, slik at vi kunne nyttegjort oss av hans kompetanse, samtidig som ledelsen kunne latt andre få tilpasse seg rollen? I stedet kapper de hodet av ham med en gang, sier hun.

- Siden avtalen gikk ut, var dere ikke forberedt på at det kunne komme et skifte?

- Nei, jeg var ikke forberedt. Jeg fikk sjokk da nyheten kom tidligere i høst. Tenkte at det ikke kan være sant. Vi hadde flere møter og runder med ledelsen, men de rikket seg ikke av flekken, sier hun.

- Diskriminering I sin oppsigelse påpeker Maria Jacobsen at en av Norway Cups kjerneverdier er at alle skal ha like muligheter, uansett hudfarge og religion.

- Og hva gjør ledelsen her? Jo, de diskriminerer på alder, fastslår sekretariatslederen, som forlater Norway Cup for siste gang i januar.

- Jeg tør ikke å jobbe under en ledelse som viser en så stor arroganse.

- Kan Norway Cup 2015 være i fare?

- Det tør jeg ikke å svare på.

PÅ OPPSIGELSE:  Frode Kyvåg har hjulpet barn, foreldre og gjester rundt på Ekebergsletta i 38 år. Om noen måneder er det slutt. Her fra fjorårets statsministerbesøk. 
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
PÅ OPPSIGELSE: Frode Kyvåg har hjulpet barn, foreldre og gjester rundt på Ekebergsletta i 38 år. Om noen måneder er det slutt. Her fra fjorårets statsministerbesøk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer