Maria tjener mest

Maria Sjarapova (18) har blitt den best betalte idrettskvinnen i verden siden hun vant Wimbledon i fjor.

LONDON (Dagbladet): I går gikk annenrankede Sjarapova videre til kvartfinalen i French Open. Hun ledet 6-3, 3-3 over spanske Nuria Llagostera Vives (43. rangert) før regnet satte en stopper for kampen søndag. I går fullførte hun seieren med tre strake game. I dag møter hun belgiske Justin Henin-Hardenne - 2003-mesteren som begynner å likne på seg sjøl igjen etter virussjukdommen som slo henne ut i fjor. Sjarapova har aldri gått til semifinale i en grusturnering før, men i de to siste kampene har hun spilt så godt at grusspesialisten Henin-Hardenne kan få problemer.

-  Jeg har aldri ment at jeg må bevise noe for noen. Folk kommer til å bli overrasket om de undervurderer meg på grus, sa Sjarapova etter seieren i går.

Flyttet ni år gammel

Maria vokste opp i Sibir, flyttet til Svartehavet sammen med familien fire år gammel, begynte å spille tennis og ble oppdaget av Martina Navratilova under en turnering i Moskva to år seinere. Ni år gammel flyttet hun til Florida uten mamma for å trene på akademiet til Nick Bollettieri i Bradenton. Talentet var himmelsk og mammå flyttet etter to år seinere. På 14-årsdagen skrev hun proffkontrakt og siden har hun klatret jevnt på verdensrankingen. Hun var nummer 13 på rankingen da hun vant Wimbledon i fjor. Går hun hele veien på Roland Garros, kan hun ta over førsteplassen på WTA-rankingen fra Lindsay Davenport - og ha alt å forsvare når årets Wimbledon starter 20. juni.

Spurt i helga om hun verdsetter førsteplassen på rankingen høyere enn ti millioner dollar i banken, svarte hun leende:

-  Blir du nummer én vil du tjene mye mer enn ti millioner.

Millionbutikk

Det er lenge siden penger var et problem for Sjarapova. Millionkontraktene - i dollar - har blitt kastet etter henne siden hun vant Wimbledon. Sjarapova har ansiktet - og kroppen - som får merkevareleverandørene til å gni seg i hendene. Hun har it-faktoren som selger hva som helst og det har på kort tid gitt henne kontrakter verdt 22,5 millioner dollar (148 millioner kroner) i året.

Hun reklamerer for biler, mobiltelefoner, vesker og parfyme. Ingen idrettskvinne tjener mer. Venus Williams, som så seint som i fjor virket umulig å ta igjen, tjener 15 millioner dollar.

Må ha livvakter

Men stjernestatusen også gitt konsekvenser som Sjarapova misliker. Livvaktene ble en del av kvinnetennisen da Monica Seles ble knivstukket på banen i Hamburg for 12 år siden.

-  Jeg liker vanligvis ikke å gå rundt med folk som beskytter meg. Jeg har alltid vært en ganske uavhengig person og jeg liker ikke at livvaktene må skyve unna folk slik at jeg skal kunne gå der jeg vil. Men jeg må bare innse at livvaktene er en del av spillet, sier Sjarapova.

UNG,RIK OG PEN: Russiske Maria Sjarapova (18) har alt. Hun har et kjempetalent, hun er på topp i en idrett hvor det kryr av dollar, og hennes alder og skjønnhet tiltrekker seg de store merkevarene og penga deres.