- Marianne må fri

WENGEN (Dagbladet): Lasse Kjus fylte 30 år i går, og fikk selvfølgelig pepperbøsse fra gutta. Presangen og kortet fra kjæreste Marianne Berner skremmer nok mer. - Hun synes jeg begynner å bli litt gammel og dvask i kroppen. Derfor må jeg ha pyjamas, sier Lasse. Men han vil ikke fri sjøl.

Det skulle ikke bli Lasses dag i går. Det er tøft nok i seg sjøl å bli tretti. Derfor ble Lasse gledelig overrasket da han grytidlig før frokost fikk pakke fra lagkameratene. En skikkelig svær en. Men innpakningen løy. Inni lå det selvfølgelig pepperbøsse. Knuslete og knøttliten. Det skulle bli verre...

For Lasse kom ikke langt i slalåmløypa heller. Han kjørte rett og slett feil rundt feil port, og skjønte det først da han befant seg i løypa for andre omgang...

- Jeg har gjort samme feil en gang tidligere. Da jeg var seks år, sier Lasse. Snakk om å sove på jobben!

Slanke striper

Tilbake på hotellet trøstet Lasse seg med å pakke opp den myke pakken fra Marianne. Og var ikke Lasse våken i løypa, sperret han opp øynene opp da han leste kortet med begrunnelsen for de blå og hvite stripene på silken.

- Hun mener jeg har så skrukkete øyne om morgenen. Derfor må jeg kompensere med stripete pyjamas. Men frekke kjærester fortjener svar på fornærmelser. Stakkars Marianne kan nå bare drømme om frieri med røde roser og Lasse på kne. Vil hun gifte seg, får hun ordne det sjøl.

- Det er jo likestilling i Norge, så jeg synes Marianne må fri til meg, jeg.

Tenker mye

Like før VM har dessuten ikke Kjusern tid til slikt. Han mislikte intenst gårsdagens slalåmtabbe.

- Helt klart en konsentrasjonssvikt, og jeg håper ikke det skjer igjen.

- En tankevekker?

- Det er helt klart.

- Hva tenker du da? - Jeg har vært veldig ustabil i slalåm i år, og har jobbet veldig mye med å finne ut av det. Når jeg står på start, tenker jeg veldig mye teknikk og hvordan jeg skal kjøre. Føler jeg må tenke på veldig mange oppgaver for å stenge alle feilene ute. I dag gjør jeg en liten feil veldig tidlig. Så raser det mange ting rundt i hodet på meg, jeg prøver å kjøre for fort - det gikk jo veldig fort i det partiet der - og plutselig var det forbi. Sier sølvvinneren i slalåm fra VM for to år siden. I år har han 10. og 19. plass på tre v-cupstarter i slalåm. Han risikerer å ryke ut av laget.

- Jobber du for å få inn en raskere teknikk?

- Jeg jobber med teknikk. Finne riktig posisjon. I dag fungerte det bra helt til det gikk galt. Helt forferdelig.

Knust

Men ikke så forferdelig som den norske laginnsatsen. Kjetil Aamodts 9. plass, Harald Christian Strand Nilsens 16. plass og Ole Kristian Furuseths 17. plass var til slutt alt landslagssjef Atle Skårdal sto igjen med. Åtte nordmenn startet i rennet. Bare tre fikk kjøre finaleomgangen. Hans-Petter Buraas og Lasse Kjus kjørte ut, Buraas for andre renn på rad. Det samme gjorde de unge håpene Åne Sæter og Kai Are Fossland.

Tom Stiansen kjørte ned til 39. plass i første omgang - 3.43 sekunder bak lederen Benjamin Raich. Østerrikeren var best i andre omgang, og vant rennet. Foran fire landsmenn. De norske guttas status som «verdens beste slalåmlag» er knust av alpinstormakten i år. På fire renn har Østerrike dobbelseier (Park City), trippelseier (Madonna di Campiglio) og i går de fem første plassene. ISestriere vant Buraas. Mens åtte- ni østerrikere slåss om fire VM-plasser, har Atle Skårdal problem med å fylle laget bak sikre Aamodt og Buraas.

- Vi er blitt for snille mot oss sjøl, sier Atle Skårdal, som varsler harde treningsdager for slalåmgutta før de to klassikerne i Kitzbühel (21. januar) og Schladming (23. januar). Det lover langt fra godt at allrounder Aamodt knuser gutta som bare kjører slalåm.

- De har få renn og blir kanskje stressa av det, sier Kjetil.

GRATULERER: Lasse Kjus rundet 30 i går og fikk presang av kjæresten.
HVEM FRIR? Lasse mener kjæresten Marianne Berner må fri til ham.