<strong>SEIER:</strong> Marianne Vos (til høyre) vant EM fellesstart. Her med olympisk mester Anna van der Breggen etter OL i Rio. Foto: NTB Scanpix
SEIER: Marianne Vos (til høyre) vant EM fellesstart. Her med olympisk mester Anna van der Breggen etter OL i Rio. Foto: NTB Scanpix Vis mer

EM i landeveissykling:

Marianne Vos tok enda en tittel

Brudd gikk inn også i damenes EM-fellesstart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): 120 kilometer i den paddeflate og vindfylte løypen i Herning ventet damene i europamesterskapet lørdag.

Etter konstante angrep gjennom hele etappen, gikk det endelig en gruppe tre mil før mål.

Det var tre av dem som ble igjen til å spurte om seieren, og det ble en duell mellom Marianne Vos og Giorga Bronzini.

Den spurten tok nederlandske Vos, og kunne med det legge til europamestertittelen til en allerede gjev merittliste.

Olga Zabelinskaya tok tredjeplassen.

Emilie Moberg ble beste norske rytter. Hun var med i spurten i hovedfeltet som spurtet om fjerdeplassen. Der nådde ikke Halden-jenta helt opp, og det ble en plassering utenfor topp ti for de norske jentene.

Franske Roxane Fournier ble nummer fire etter å ha slått hjemmehåpet og verdensmester Amalie Dideriksen i en tett spurt.

Nederland med kontroll i støtecupen

Laget alle så på i dag var de oransjekledde kvinnene fra Nederland. Med ni kvinner på start, hvorav flere klare medaljefavoritter, var det ventet at de skulle kontrollere rittet.

Det ble aldri etablert noe stort brudd som fikk en større luke. Det førte til at det var stadige angrep fra feltet og høy fart. Nederland var med på alt som gikk, og favorittlaget var blant dem som animerte angrepene.

Thea Thorsen punkterte på bakhjulet litt før halvkjørt ritt, men kom seg greit opp til hovedfeltet igjen etter hjulbyttet.

Etter å ha lagt syv mil bak seg, klarte seks ryttere å få et snaut halvminutt på feltet. Det var bare én nederlender der, noe som gjorde at nasjonen med den regjerende mesteren ikke var fornøyd med situasjonen. Dermed kjørte de inn det bruddet.

Farlig brudd får endelig gå

Etter flere nye forsøk, kom endelig en ny gruppe unna feltet. Dette var en meget kruttsterk gruppe. Tidligere verdensener Marianne Vos var Nederlands alibi i gruppen, mens Italia satt med Elisa Longo Borghini og Giorga Bronzini. I tillegg satt Charlotte Becker, Olga Zabelinskaya og Katarzyna Pawlowska foran.

I feltet bak prøvde Belgia, Frankrike og Danmark å samle det til massespurt, men det var ingen lett oppgave.

Inne på den siste milen ble samarbeidet bedre i feltet, samtidig som bruddet begynte å titte noe på hverandre. Dermed tikket avstanden nedover til under halvminuttet med seks kilometer igjen. Dog var både Italia og Nederland tallsterke bak, og ødela for de jagende lagene bak.

Stjerneduell i spurten

Med 4.5 kilometer igjen gikk Pawlowska i bakken. Hun veltet dermed fra tetgruppen, og måtte se medaljesansene glippe like før innspurten. Becker måtte bremse helt opp. Hun klarte aldri å tette den lille luken, og det var dermed fire ryttere igjen i tet.

Zabelinskaya angrep med en kilometer igjen, og bare Vos og Bronzini fulgte. Vos startet spurten med omtrent 150 meter igjen, og Bronzini maktet ikke å komme opp på siden hennes i spurten.

Dermed ble det EM-gull til sykkellegenden Vos foran tidligere verdensmester Bronzini.

Saken er levert av sykkelnettstedet procycling.no!