SMERTEHELVETE: Marieke Vervoort lever med en sjelden sykdom, og har store smerter hver eneste dag. Foto: REUTERS/Jason Cairnduff
SMERTEHELVETE: Marieke Vervoort lever med en sjelden sykdom, og har store smerter hver eneste dag. Foto: REUTERS/Jason CairnduffVis mer

Marieke Vervoort

Marieke lever med smerter hver dag og har allerede bestilt aktiv dødshjelp: - Jeg må nyte de små øyeblikkene

Paralympieren Marieke Vervoort har vunnet tre OL-medaljer og tre VM-gull. Hun vet at dagen hun ikke lever mer nærmer seg.

(Dagbladet): Belgiske Marieke Vervoort (38) har en paralympisk gullmedalje i sprint, og hele tre gull fra VM for handikappede i Doha i 2015. OL i Rio, der hun tok hjem en sølv- og en bronsemedalje, ble hennes siste mesterskap.

38-åringens historie er spesielt sterk.

Hun lider av en uhelbredelig sykdom. Den uvanlige sykdommen gjør at kroppen brytes ned, og er svært smertefull. Det eneste som har fungert lindrende er trening. Men de siste åra har sykdommen satt et sterkere preg på Vervoort, som har rast ned i vekt og blitt avhengig av sykepleiere flere ganger om dagen.

Aktiv dødshjelp, som er tillatt i Belgia, er bestilt for lengst. Når det blir, har ikke Vervoort bestemt seg for, annet enn at det skjer når smerten blir så uutholdelige at de ikke er mulig å leve med lenger.

Prøver ny behandling

Men det jobbes hele tiden med å finne lindrende metoder for Vervoorts sjeldne sykdom. Tidlig i august uttrykte hun seg håpefull i forbindelse med en ny behandling hun satte i gang med:

- Vi prøver med en ny behandling. La oss håpe det virker! skrev Vervoort på Facebook.

Hun er en ivrig bruker av sosiale medier, der hun blant annet legger ut bilder av sin faste følgesvenn, labradoren Zen.

Belgiske De Standaard har denne sommeren hatt en spalte der kjente belgiske fjes får skrive om hva de tenker om sommeren. Også der kommer det tydelig fram at Vervoort er ei positiv dame, til tross for sykdommen og smertene.

- Denne sommeren skal jeg bruke til å sette pris på de små tingene. Dessverre har jeg færre og færre gode dager, men for meg gir det mer tid til å nyte de små øyeblikkene. Jeg er en rik person om du ser hvor mange venner jeg har rundt meg, skriver Vervoort.

Frykter ikke døden

Hun fryktet det «svarte hullet» etter karriereslutt i fjor høst. Det har uteblitt.

- Vennene mine, familien min og andre utfordringer har gjort at dette ikke har skjedd. Jeg savner likevel toppidretten. Jeg tror på budskapet om at hvis du har tro på at du klarer noe, så gjør du det. På mine egne vegne, håper jeg på en framtid med mindre smerter og gode prognoser, skriver hun.

Hun er kanskje ferdig med å dytte seg fram på oppløpet på friidrettsbanen. Men hun har for lengst begynt å se på oppløpet i livet. Det var i 2008 hun signerte papirene som gir henne aktiv dødshjelp når tiden er inne.

- Akkurat nå føler jeg meg bra, men om halvannen time kan jeg besvime av smerter. Jeg må leve dag for dag, sekund for sekund, sa 38-åringen da Dagbladet var tilstede under Paralympics (krever innlogging).

Hun har allerede skrevet brev til alle hun elsker, og spurt en venn om å synge i begravelsen. Hun vil gravlegges på Lanzarote.

- Jeg frykter ikke døden lenger. Det er noe fredfullt over den. Hvis jeg ble tvunget til en naturlig død, hadde jeg vært redd, men jeg vil dø fredfullt med folkene jeg elsker rundt meg, sa Vervoort.