Marion Jones fikk kosttilskudd fra BALCO

Friidrettsstjernen Marion Jones medga onsdag at hun har fått et kosttilskudd fra «dopinglaboratoriet» BALCO, men hun benekter å ha brukt noe ulovlig.

På en pressekonferanse hun hadde innkalt til sa hun først at hun aldri har brukt noen av BALCOs produkter, men rett etter måtte hun korrigere seg selv.

- Jeg fikk ZMA (et sinkholdig kosttilskudd) fra BALCO i tiden 1999 til 2001. Jeg bruker det fortsatt, men får det fra andre, sa hun.

Etterforskere har funnet dokumenter som knytter Jones til BALCO, men de har ikke greid å påvise at hun har fått ulovlige midler derfra. ZMA er et lovlig kosttilskudd.

Jones innkalte til pressekonferansen for å kreve en offentlig høring om eventuelle dopinganklager mot henne.

Hun har fått et brev fra USAs antidopingbyrå (USADA) som ber om mer informasjon etter at hennes advokater møtte USADA-representanter for å diskutere informasjon som er kommet fram i etterforskningen av BALCO-laboratoriet i California.

- Jeg vil svare på spørsmål i et offentlig forum som er åpent slik at hele verden kan se, høre og evaluere. Da vil jeg besvare USADAs spørsmål for tredje gang, men på det nåværende tidspunkt vil jeg ikke besvare dem bak lukkede dører, sa Jones på en pressekonferanse onsdag.

Jones vant fem medaljer, tre av dem gull, i Sydney-OL. Hennes navn er dukket opp i forbindelse med etterforskningen av BALCO, og hennes samboer Tim Montgomery - verdensrekordholder på 100 meter menn - har fått varsel om at han risikerer dopinganklage som følge av etterforskningen.

- Sannheten er min venn

- Jeg har aldri brukt prestasjonsfremmende dopingmidler. Jeg har oppnådd mine resultater på grunn av mine gudegitte evner og hardt arbeid, sa Jones på pressekonferansen.

Hun la ikke skjul på at hun mistror USADAs håndtering av saken, og antydet at hun frykter et justismord om en høring holdes bak lukkede dører. Hun føler seg utrygg etter at Kelli White ble presset til å godta to års utelukkelse etter å ha blitt konfrontert med dokumenter.

- De prøver også å endre på beviskravene. Det er som om jeg skal løpe 100 meter og etterpå får vite at jeg tapte fordi jeg ikke hadde god nok stil, sa hun.

- Jeg har aldri avgitt en positiv test. I denne saken er sannheten min venn og åpenhet min allierte, sa Marion Jones, som sa at hun har hastverk med å få en høring gjennomført.

- Jeg vil ha dette gjort i går. Jeg vil ha navnet mitt renvasket. Hva venter vi på?

USADA-talsmannen Travis T. Tygart kritiserte senere i en uttalelse «Jones' grunnløse angrep på USADAs prosesser».

- Enhvert antydning om at prosessen går ut over utøveres rettigheter eller at den er urettferdig, er en forvrengning av virkeligheten. Om Jones vil ha fram sannheten, så har vi felles mål, sa han.

Conte vil snakke

Flere fremstående amerikanske idrettsfolk er trukket inn i avsløringene rundt BALCO, som skal ha utviklet «designersteroidet» THG og distribuert betydelige mengder andre dopingmidler til idrettsfolk.

Victor Conte, som er mannen bak BALCO, har nå gått ut med et tilbud til myndighetene om å legge alle kort på bordet dersom han får en avtale med påtalemyndigheten som holder ham ute av fengsel.

- Conte er villig til å avsløre alt han vet om ledere, trenere og utøvere for å bidra til at de olympiske leker blir rene. Han vil svare på spørsmål fra justisdepartementet, USAs OL-komité og USADA, skrev Contes advokat Robert Holley i et brev til justisminister John Ashcroft.

- Til gjengjeld ber han om at han ikke tvinges til å erklære seg skyldig i anklagen om hvitvasking av penger (som han hevder seg uskyldig i), og at han slipper med betinget straff.

Conte er ikke den eneste som hevder å ha interessante ting å fortelle. Også Jones' tidligere ektemann C.J. Hunter, som hun skilte seg fra etter at han ble dopingtatt i 2000, skal ha tilbudt seg å samarbeide med påtalemyndigheten.

(NTB-Reuters)