NM på ski 2017:

Marit (36) lurer deg på alderen

Langrenn er blitt en sport for de unge:

PERFEKT ALDER: 36 år og vakrere på ski enn noen  gang. Marit Bjørgen på vei mot utklassingsseier. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PERFEKT ALDER: 36 år og vakrere på ski enn noen  gang. Marit Bjørgen på vei mot utklassingsseier. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

DET er lett å gå i surr i utviklingen for norsk langrenn når Marit Bjørgen (36) går NM-mila ett minutt raskere enn konkurrentene. Da ser nasjonalsporten ut som en idrett for de godt voksne, men det er ikke sant:

  • Norsk langrenn er blitt en sport for de unge.

Der vi i flere år har opplevd at stjernene i internasjonal idrett holder på stadig lenger, opplever det hjemlige langrennsmiljøet det motsatte. Målt i antall dominerer de yngre løperne startlistene fra NM.

Så er spørsmålet om de har samme tålmodighet som Marit til å utvikle seg gjennom år med treningsarbeid. I utholdenhetsidrett får du som regel betalt for slitet. Gårsdagens utklassing fortalte at Bjørgen etter halvannet års konkurransepause sannsynligvis er sterkere enn noen gang.

MEN det er altså også de unge løpernes innflytelse i langrenn. Det gjelder i begge NM-klassene:

  • Hos jentene på 10 km var kune fem av 70 løpere født på 1980-tallet.

Blant 140 gutter steg dette antallet til åtte. Det var altså bare 13 av rundt 200 norske løpere i NM som var eldre enn 27 år. Historisk har denne alderen vært regnet som starten på de beste sesongene for en langrennsløper. Nå har det skjedd en tydelig foryngelse.

DEN nye ungdomstrenden vises klart i deltakelsen blant de løperne som er født i 1994 eller seinere:

  • Flere enn halvparten av NM-løperne i herreklassen på 15 km i går var 22 år eller yngre.

Tidligere har det vært vanlig for de voksne jentene å slutte før herreløperne for å konsentrere seg om utdannelse. Nå ser det ut som om denne trenden kan komme også blant gutta. Hvis da ikke overvekten av yngre løpere bare er et bilde av den første norske generasjonen seniorløpere etter at langrenn fikk en kulturell og økonomisk oppblomstring med Petter Northug og de flotte resultatene fra OL 2010.

FOR omtrent fra den tida har det blitt å livnære seg som proff langrennsløper i Norge også utenfor de ulike landslagene. Nå er antallet proffer høyere enn noen gang, og med det har nivået steget markant.

Der den aldrende OL-kongen Thomas Alsgaard i 2012 for andre vinter på rad greit kunne gå inn til NM-bronse på 15km som 40-åring, er det blitt en skokk unggutter som i det minste ville ha gitt ham bedre motstand:

  • På NM-starten på Lygna i går var over halvparten av de 20 beste herreløperne også under 25 år.

Da var det naturlig at Didrik Tønseth (25) distanserte den sju år eldre Martin Johnsrud Sundby, og at 20-årige Johannes Høsflot Klæbo med andreplassen definitivt gikk seg inn på det norske VM-laget.

SAMTIDIG er langrenn en sport i teknisk endring. Det viste blant annet sonene med stakeforbud i NM-løypa satt opp for å begrense bruken av staking; altså et vern mot en ny mer effektiv måte å komme seg raskt fram på ski.

Nettopp denne stadige forandringen med nye skityper og annerledes måter å sette høy fart på, kan forsterke de yngre løpernes framgang. Det er de som har best forutsetning for å tilvende seg ny teknikk.

Desto mer imponerende blir likevel unntaket; altså Marit Bjørgen. 36-åringen har brukt konkurransepausen sist vinter til å perfeksjonere nettopp teknikken. I går gikk hun vakrere og mer effektivt diagonalt enn noen gang, og ville ha utklasset hver eneste kvinnelig langrennsløper i hele verden.

Og det er ikke noe lureri.