Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn:

Marit Bjørgen: - Hva har jeg drukket, hva kan jeg ha fått i meg? Noen ganger kjenner jeg frykten

Forteller på høydeopphold i Sveits.

FAMILIETUR: Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg med sønnen Marius på tur i Davos. Her lader familien opp til VM. Foto: Fredrik Økstad Sandberg
FAMILIETUR: Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg med sønnen Marius på tur i Davos. Her lader familien opp til VM. Foto: Fredrik Økstad Sandberg Vis mer

DAVOS (Dagbladet): Marit Bjørgen (36) lader opp til ski-VM på 1500 meters høyde blant fjelltoppene i sveitsiske Davos.

Skidronninga har tatt med sønnen Marius (1) og samboer Fred Børre Lundberg (47) på en kombinert familieferie og treningsopphold. Her har hun vært i halvannen uke med strålende sol og skiløyper.

Sjokket og Therese Johaugs positive dopingprøve i høst, har det også ført til at små vaner hos Bjørgen har endret seg.

- Det er så lite som skal til. Du kan aldri ha hundre prosent kontroll, på en måte. Jeg er glad for at jeg blir testet, men hva har jeg drukket, hva kan jeg ha fått i meg? Noen ganger kjenner jeg frykten, sier Bjørgen til Dagbladet.

Dagbladet møter langrennsløperen på et hotell midt i sentrum av Davos. I gangene og rommet ved siden av løper lille Marius - med far Lundberg i hælene.

Bjørgen blir alvor i blikket.

- Flere ganger har jeg spurt meg selv: «Er det verdt å drive med dette?» Det (som skjedde med Johaug) er det verste som kan skje en toppidrettsutøver, sier Bjørgen.

Skeptisk

- Hvordan har saken påvirket deg?

- Ja, jeg blir litt paranoid. Jeg er redd for å legge fra meg drikkebeltet - eller ta ei flaske som står på bordet. Jeg er blitt mer forsiktig og mer skeptisk. Det må jeg innrømme. Jeg dobbeltsjekker alt, faktisk dobbeltsjekker jeg to ganger. Det er også et krav fra forbundet. Jeg har alltid vært nøye, men kanskje ennå mer i det siste, sier Bjørgen.

36-åringen forteller at hun selv har blitt dopingtestet flere ganger denne sesongen.

- Jeg har blitt testet flere ganger. Jeg har faktisk blitt testet her (i Davos) også, sier Bjørgen.

- Hvordan opplevde du den første dopingtesten etter at Johaug-saken ble kjent?

- Tja.. Du tenker kanskje litt ekstra. På alt som har skjedd, sier Bjørgen.

I intervjuet med Dagbladet forteller Bjørgen at hun er trist og lei seg på Johaugs vegne og hun mener dommen på 13 måneder er urettferdig.

Gulljakt

Nå handler alt om å være i form mot VM som starter om ei drøy uke. Der er Bjørgen gullkandidat på flere øvelser.

- Målet er medalje. Jeg reiser til VM for å kjempe i toppen og da er medaljer målet. Og selvsagt liker jeg smaken av gull. Én individuell medalje er jeg fornøyd med, sier Bjørgen, som er blant favorittene på 10 kilometer klassisk, duathlon og tremila. I tillegg er Bjørgen en utfordrer på sprinten.

Landslagstrener Roar Hjelmeset har også tatt turen til Davos for å følge opp Bjørgen i noen dager. Hjelmeset liker det han ser.

- Alt ser bra ut. Marit er voksen og selvstendig. Hun er ett av våre sterkeste kort i VM og ut fra kommentarene jeg får så er alt etter planen. Både vær og skiforhold er fine. Samtidig får hun roen her i Davos og får tid med familien. Dette gir trygghet, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Samboer Fred Børre Lundberg er også optimist før VM-starten.

- Marit har jobbet bra gjennom vinteren og jeg er ikke overrasket over at hun nærmer seg god, gammel klasse. Vi har fått fine rutiner på hjemmebane og Marit får sove og hvile mest mulig. Ting faller mer og mer på plass og Davos-oppholdet er bra for oss alle. Her får vi slappe av og vært sammen hele familien, sier Fred Børre Lundberg til Dagbladet.

Bjørgen reiser til verdenscuprenn i Estland torsdag. I neste uke reiser hun videre til VM i Lahti i Finland.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media