Live-published photos and videos via Shootitlive

Marit Bjørgens karriere er over

Marit Bjørgen (38) legger opp

Tidenes mestvinnende vinterolympier, Marit Bjørgen, har bestemt seg for å legge skiene på hylla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har lenge vært stor spenning rundt hva Marit Bjørgen gjør neste sesong.

Nå er det bestemt: Marit Bjørgen legger opp. Karrieren som toppidrettsutøver er over for tidenes mestvinnende vinterolympier og langrennsløper. Det får Dagbladet bekreftet fra flere uavhengige kilder tett på Rognes-jenta.

Bjørgen vil selv annonsere nyheten i forbindelse med dagens fem kilometer i NM i Alta. Hennes siste renn som profesjonell langrennsløper blir etter planen lørdagens NM-tremil.

- Marit er et vanvittig stort forbilde for meg, som jeg har sett veldig opp til. Hun er også ei kjempegod venninne. Det er trist og rart at hun gir seg, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Samtidig støtter jeg henne. Alt har en ende. Men det blir kjemperart uten henne.

IMPONERENDE: - Hun har dominert skisporten i så mange år. Det er så imponerende at hun stadig utvikler seg, sier den svenske langrennsløperen Charlotte Kalla dagen før lagsprint i vinterlekene. Video/reporter: Øyvind Godø Vis mer

Bjørgen er tidenes mestvinnende vinterolympier og langrennsløper. Hun skrev seg inn i historiebøkene under vinter-OL i februar da hun passerte Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie på adelskalenderen.

Ingen gjenforening med Johaug

Det skjedde på OLs siste dag, da Bjørgen parkerte all motstand og avsluttet sin olympiske karriere på topp og gikk inn til suverent OL-gull på tremila.

Mesterskapshistorien til langrennsesset kunne ikke hatt en vakrere ende.

38-åringen vant to gull, ett sølv og to bronse i Pyeongchang. Totalt har Bjørgen åtte gull, fire sølv og tre bronsemedaljer i OL-sammenheng. Rognes-jenta kan også se tilbake på 18 VM-gull, 24 NM-gull og hele 114 individuelle verdenscupseire.

Ingen er i nærheten av samme fangst. Bjørgens første verdenscupseier kom i i Düsselforf i 2002. I VM i Val di Fiemme i 2003 vant hun sitt første VM-gull i sprint. Etter en tyngre periode fra 2006 til 2009, gjenerobret Bjørgen tronen som langrennsdronning i 2010.

Siden har hun ikke sett seg tilbake. Men nå er altså eventyret over.

Fakta

* Navn: Marit Bjørgen
* Født: 21. mars 1980
* Idrettsgren: Langrenn
* Klubb: Rognes
* Medaljer, VM: 18 gull, 5 sølv, 3 bronse
* OL: 8 gull, 4 sølv, 3 bronse
* NM: 24 gull
​* Verdenscupen: 114 individuelle seirer, fire sammenlagtseirer (2004/05, 2005/06, 2011/12 og 2014/15).

Dermed blir det ikke en gjenforening mellom Bjørgen og Therese Johaug på landslaget neste sesong. Rognes-jenta har flere ganger sagt til Dagbladet at han hun gjerne vil ha en siste sesong sammen med Johaug, men det skjer altså ikke.

Til NRK begrunner hun valget slik:

- Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til, og derfor velger jeg å legge opp, forklarer Bjørgen.

Avslørt i Russland

Bjørgen brukte påsken til å ta bestemmelsen. Fram til nå har nyheten ikke vært kjent for offentligheten.

Likevel hevdet den russiske skipresidenten Jelena Välbe på en pressekonferanse i Russland at Bjørgen vil annonsere at hun legger opp 6. april, altså i dag.

«Det er slutten på en æra. Bjørgen og Kowalczyk avslutter sine karrierer», skrev den russiske avisa Sport Express i en artikkel som hyller de to levende langrennslegendene.

Den spådommen viser seg å være korrekt.

Ukjent for treneren

Dagbladet snakket med landslagssjef Roar Hjelmeset torsdag, men han hevdet da at han ikke visste hva Bjørgen hadde bestemt seg for.

- Hun har brukt påska til å tenke, og det er mulig hun har funnet ut noe, sa landslagstreneren til Dagbladet.

- Vet du hva hun har bestemt seg for?

- Nei. Etter at vi dro hjem fra Falun, har vi ikke maset noe mer om de, verken for Marit eller andre som er i tenkeboksen, fortalte Hjelmeset.

I dag går Bjørgen fem kilometer klassisk i NM i Alta. I morgen avslutter hun etter planen karrieren med å gå tremila i fristil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer