Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug gjør come back i verdenscupen i Finland

Marit Bjørgen fikk rett: Finland har snudd i synet på Johaug

Det skulle bare mangle. Therese er faktisk aldri blitt dømt for å dope seg.

SLETT INGEN DOPER: Therese Johaug har sonet for brudd på dopingreglene; ikke fordi hun er en doper. Om vi ikke klarer å erkjenne den forskjellen, ødelegger vi kampen mot doping. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLETT INGEN DOPER: Therese Johaug har sonet for brudd på dopingreglene; ikke fordi hun er en doper. Om vi ikke klarer å erkjenne den forskjellen, ødelegger vi kampen mot doping. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

THERESE JOHAUG tror hun får høre det akkurat like urettferdig som i dagens Expressen når hun denne helgen går langrenn igjen i Finland etter å ha sonet dopingutestengelsen sin:

- Jeg er veldig forberedt på alt, sa hun før hun ankom Ruka i går.

En som har opplevd at merkeklærne hennes brennkvikt ble ryddet ut av finske sportsbutikker fordi kundene var rasende, kan ikke si noe annet.

Likevel tror jeg ikke denne Ruka-turen blir særlig dramatisk for Therese på tross av at en lokal journalist har advart om faren for pipekonsert. Etter å ha fått tenkt seg om, skjønner nok finnene flest forskjellen på rett og galt.

Denne saken virker mer og mer ferdig snakka.

I hvert fall om vi alle klarer å erkjenne hva som egentlig er doping.

EN tydelig reflektert Therese Johaug har de siste månedene hjulpet til med det. I intervju etter intervju har hun understreket at dette først og fremst har vært hennes egen sak. Legen som ved en feil ga henne den anabole leppesalven, står ikke lenger igjen som hovedpersonen.

Der følelsene og den juridiske taktikken en stund dro henne i en annen retning, har hun utvilsomt tjent på å understreke sitt eget ansvar. Det har på alle vis vært nødvendig for Therese å ta inn over seg at hun; som alle andre utøverne i samme håpløse situasjon, selv må ta de vondeste konsekvensene av at dopingreglene er blitt brutt.

Men da må vi som står rundt, også ta konsekvensen av at all doping fortsatt ikke er doping.

DA Marit Bjørgen etter den endelige CAS-dommen minnet oss om akkurat det poenget, ble hun forsøkt latterliggjort både her hjemme og i Sverige og Finland:

- Therese var ikke dopet, sa Bjørgen til svenske Expressen, og utdypet hvor skuffet hun var over den svenske TV-kommentatoren og eks-storløperen Mathias Fredriksson som fortsatte å spre mistro etter at CAS hadde slått fast at Johaugs framstilling av saken var riktig og at hun aldri bevisst hadde forsøkt å jukse noen:

- Alle har rett til å mene; også Mathias. Men han sier jo først at han tror på Thereses historie, og så at hele sannheten ikke er kommet fram. Da virker det litt vrient å forstå hva han egentlig mener, la Marit til.

Det har SVT-kommentator Fredriksson til slutt også forstått. Før Therese Johaugs come back i verdenscupen har han snudd:

Det er ulike nivåer for doping. Alt tyder jo på at det var slurv som lå bak, ikke at hun tok noe som fikk henne til å gå fortere, sa han forleden.

NETTOPP det er poenget selv om en av Johaugs fremste norske kritikere forleden forsøkte å gjøre Thereses egen dypere forståelse av straffen til kjernen i denne saken. Det er mildt sagt en drøy historieomskrivning fra en som før dessverre har belært det norske hjemmepublikummet om at doping er doping:

- Det finnes en tydelig definisjon av ordet "doping" i idretten. Skal den norske opinionen forholde seg til den? spurte VGs kommentator retorisk under tittelen «Det vanskelige D-ordet» mens Therese ennå slet tungt med all mistroen rundt seg. Så angrep han det norske skimiljøet for bevisst å misbruke begrepene:

- Mantraet var å insistere på å kalle det «brudd på dopingreglementet» og lignende, i stedet for å bruke uttrykket doping. Problemet er at de norske lederne med det snakker idrettens eget regelverk midt imot, framholdt han.

Etterpå har det vært lett å se at den bekymringen ikke akkurat står sentralt i kampen som nå raser verden over for å stoppe doping.

Derimot er det helt avgjørende å skille mellom de som bevisst svindler oss, og de som uten hensikt har brutt dopingreglene.

er det viktig å understreke at også VGs mann i likhet med stadig flere internasjonale sportskommentatorer er tydelig på at Therese Johaug rent moralsk aldri har dopet seg. Det er jo bakgrunnen for at størsteparten av det finske publikummet nok gir henne en fin velkomst.

Finnene har tatt et troverdig rettsoppgjør med sin egen organiserte dopingsvindel. Når flere finske skribenter nå er opptatt av å vise forskjellen mellom bevisst juks og tilfeldige regelbrudd, er det nettopp for å forsvare dette historiske oppgjøret med sin egen ødelagte skisport.

Da svindelen ble avslørt midt under Lahti-VM 2001, var forklaringen at de finske løperne brukte dop bare fordi alle andre gjorde det. Sjefsarkitekten bak svindelen, den daværende landslagstreneren Kari-Pekka Kyrö, var tilnærmet besatt av tanken på de andres skyld. Han var overbevist om at det var systematisk doping også i norsk langrenn og at Norge ikke var noe bedre enn andre nasjoner når det gjaldt det å jukse.

Vi var bare så flinke til å skjule det.

DOPINGFUNNET hos selveste Therese Johaug høsten 2016 rett etter astmadebatten og saken om doseringen av Martin Johnsrud Sundbys medisin, virvlet opp all denne dritten. Det var som om Kyrö likevel hadde rett. Johaug ble ikke trodd og det gjennomført rene norske skimiljøet mistenkt:

Bedre støtte kunne knapt de egentlige svindlerne ha drømt om.

Slike holdninger må konfronteres.

I DAGENS utgave av avisa Vårt Land forteller Kristen Skjeldal om sitt første møte med Jari Isometsä; en av de finske doperne fra Lahti-VM 2001. Kristen sa til sin gamle konkurrent at han håpet finnen ville være med å bygge opp tilliten mellom dem igjen:

- Det må du også, sa Isometsä.

- Nå tar du feil Jari. Vi har ikke brutt reglene, svarte Kristen, og syntes han så en helt fremmed tanke sige ned hos finnen.

Var det likevel ikke sant at alle jukset i langrenn?

DET er bakgrunnen for at jeg som har brukt det meste av yrkeslivet mitt til å skrive mot doping på tvers av alle landegrenser, reagerer ganske allergisk på de som klistrer dopingmerket på Johaug. Som for altså svenske Expressen som lar Therese toppe dagens liste under tittelen «Jukserne som nå er tilbake i sporten»

Jeg er ikke alene om det. Mange nok også i Finland forstår betydningen av ikke å løpe svindlernes ærend ved å insistere på å benevne Johaugs to år lange mareritt som doping:

- Jeg vet ikke hvor mange kommentarer jeg har lest om at doping er doping. Den skadefryden som fortsatt finnes i Finland, gjør meg vondt. Therese Johaug er et offer, og det er synd på henne. Det som har skjedd i Russland er så gjennom råttent at det ikke kan omtales i sammenheng med Johaug, skrev Christofer Herberts, nyhetssjef i den finske statlige TV-kanalen Yle midt under bråket sist vinter.

DET var et viktig bidrag til å snu finsk opinion. For om det i løpet av disse årene er blitt i overkant mange kommentarer om Johaug, så har det betydd noe hvordan vi har beskrevet denne saken.

Ellers hadde den ikke vært ferdig snakka, og ellers burde aldri Therese Johaug fått gått for Norge i Finland.

Men det gjør hun heldigvis denne helgen; ganske enkelt fordi hun aldri har vært dopet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!