VANT:  Marit Bjørgen avsluttet sesongen med seier på tremila i Holmenkollen.
Foto: Halvor Solhjem Njerve/Dagbladet.
VANT: Marit Bjørgen avsluttet sesongen med seier på tremila i Holmenkollen. Foto: Halvor Solhjem Njerve/Dagbladet.Vis mer

Marit Bjørgen historisk etter ny tremiltriumf

Trippel norsk i sesongavslutningen.

(Dagbladet): Marit Bjørgen avsluttet sesongen på perfekt vis da hun vant tremila i Holmenkollen. Etter rykk i den siste bakken sørget for at hun kom alene inn på stadion. I mål var hun elleve sekunder foran Therese Johaug.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen slo Charlotte Kalla i kampen om tredjeplassen, og sikret med det trippel norsk.

Marit Bjørgen er med det den første kvinnen som vinner tremila to år på rad. Rognes-dama er også den første som har vunnet løpet fem ganger.

God avslutning - Det har vært en fantastisk sesong. VM kunne gått bedre på enkelte distanser, men sesongen har fortsatt vært fantastisk, sier Marit Bjørgen.

Ikke uventet ble det en duell mellom Bjørgen og Johaug.

- Therese var sterk på de første rundene. Jeg vet at jeg har en god avslutning, men man vet aldri etter å ha gått 30 kilometer.

Tettrio Litt før den første mila var unnagjort dannet det seg en kvartett i front bestående av Marit Bjørgen, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Charlotte Kalla.

Ved passering 11,8 kilometer hadde Uhrenholdt Jacobsen gitt fra seg tolv sekunder. Landslagstrener Egil Kristiansen kunne opplyse at Astrid hadde falt.

Da tettrioen valgte å droppe skibyttet inne på stadion, ble det vanskelig for Uhrenhold Jacobsen å tette luka. Lettere ble det ikke opp mot Frognerseteren da Johaug økte tempoet. Etter 15,5 kilometer hadde avstanden økt til over 30 sekunder.

 GRATTIS:  Therese Johaug gratulerer Marit Bjørgen etter seieren i Holmenkollen. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet.
GRATTIS: Therese Johaug gratulerer Marit Bjørgen etter seieren i Holmenkollen. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet. Vis mer

Therese Johaug som har vært småsjuk den siste uka, virket å ikke bære noe preg av det. Jenta fra Dalsbygda holdt en høy frekvens og ved 18 kilometer var også Charlotte Kalla hektet av.

Bjørgen og Johaug samarbeidet flott i teten og lot aldri Kalla få muligheten til å de igjen. I stedet startet Uhrenholdt Jacobsen å kneppe innpå Kalla.

Inne på stadion ved siste runding passerte Jacobsen Kalla til stor jubel, 41 sekunder etter at Johaug og Bjørgen passerte for siste gang.

Superduell Therese Johaug ledet an på de siste kilometerne, men fikk det tøft med å kvitte seg med Bjørgen. Med 800 meter igjen prøvde hun på et siste rykk. Men Bjørgen svarte og parkerte Johaug i den siste bakken.

På toppen hadde hun skaffet seg flere meter.

Inne på stadion kunne vinke til publikum mens hun passerte målstreken. Johaug fulgte elleve sekunder bak.

Gledelig med norske øyne var det å se at Uhrenholdt Jacobsen hadde kvittet seg med Charlotte Kalla, og dermed sikret en helnorsk pall i sesongavslutningen.

22 norske på start Hele 22 norske sto klare på startstreken da statsminister Erna Solberg sendte feltet avgårde. Heidi Weng var blant dem, og i Drammen i midtuka viste hun at formen er god. Men Weng som kjempet for å havne foran Therese Johaug i verdenscupen fikk det tidlig tøft, og havnet i en gruppe på flere løpere som kjempet om femteplassen.

Den kapret Weng. På plassene bak fulgte Ragnild Haga og Martine Ek Hagen. Dermed var seks av de sju beste norske i Kollen.

Fortsetter Marit? Marit Bjørgen har fortsatt ikke gitt et klart svar på hvordan fortsettelsen blir.

 MYE Å JUBLE FOR SEIER:  Marit Bjørgen med den synlige beviset på at hun har vunnet verdenscupen sammenlagt. Foto: Halvor Solhjem Njerve/Dagbladet.
MYE Å JUBLE FOR SEIER: Marit Bjørgen med den synlige beviset på at hun har vunnet verdenscupen sammenlagt. Foto: Halvor Solhjem Njerve/Dagbladet. Vis mer

- Vi får se hva som skjer videre. Jeg er motivert for å fortsette, men jeg må bruke våren litt. Man blir sliten etter en lang sesong, sier Bjørgen til NRK.

Therese Johaug er klokkeklar på hun ønsker at sin sterkeste konkurrent skal fortsette.

- Fortsett, fortsett, fortsett, fortsett, skrek Johaug under NRK-intervjuet sammen med Bjørgen.