Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn:

Marit Bjørgen om Johaug-behandling: - Det er helt absurd!

Marit Bjørgen kaller dopingdommen til Therese Johaug urettferdig.

TRIST: Marit Bjørgen mener Therese Johaugs dopingdom på 13 måneder er urettferdig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIST: Marit Bjørgen mener Therese Johaugs dopingdom på 13 måneder er urettferdig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

DAVOS (Dagbladet): - Det gjør vondt.

Ordene tilhører Marit Bjørgen (36) når Dagbladet møter skidronningen blant høye alpetopper i sveitsiske Davos. Her har langrennsløperen ladet batteriene og spisset formen inn mot noen hektiske uker som venter: I VM i Lahti.

Det var også her - i høyden i Sveits - hun fikk beskjeden om at lagvenninne Therese Johaug (28) er dømt til 13 måneders utestengelse for doping.

- Jeg synes 13 måneder er for mye. Therese blir jo trodd på det som skjedde, men får likevel 13 måneder. Det sier noe om rettssikkerheten vår, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Urettferdig

36-åringen blir tydelig preget av å snakke om Johaug-saken. Bjørgen blir blank i øynene når hun fortsetter:

- Jeg synes det er urettferdig. 13 måneder er utrolig lang tid for en toppidrettsutøver. Hun mister mange måneder, men også alt rundt seg. Alle forsvinner, sier Bjørgen.

- Hva tenker du?

- Jeg tror ingen klarer å sette seg helt inn i den situasjonen Therese er i nå. Det har vært vondt for meg å se hvor vondt og tøft hun har hatt det. Det er ikke lett, sier Bjørgen.

- På hva slags måte?

- Det har vært en lang prosess, fra hun fikk beskjeden i oktober til dommen. Det har gått mange måneder og det er vondt å se hvordan hun har det. Som både god venninne og god lagvenninne, sier trønderen.

- Hvordan fikk du beskjeden om dommen?

- Selve dommen fikk jeg vite om gjennom media. Jeg var forberedt på at det kunne bli en lang straff, sier Bjørgen.

SAMMEN PÅ SAMILING: Fred Børre Lundberg, Marit Bjørgen og Marius (1). Foto: Fredrik Ø. Sandberg
SAMMEN PÅ SAMILING: Fred Børre Lundberg, Marit Bjørgen og Marius (1). Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

- Absurd!

Det er spesielt en ting som gjør skiveteranen trist fra høydeoppholdet i Davos. Å lese om at Johaug ikke får trene med lagvenninnene, selv om de er på samme sted. Det skjedde blant annet på Sjusjøen nylig. På grunn av dopingdommen er Johaug nektet å trene med landslaget - selv om de går i samme løyper.

- Det verste er å se hvor tøft dette er for Therese. Å ikke kunne være der for henne... For eksempel på Sjusjøen nylig, der alle landslagsjentene var. De er på samme sted, men får ikke gå en skitur sammen. Det er helt absurd! Jeg blir trist, sier Bjørgen.

- Hvordan hadde du taklet å være på Sjusjøen?

- Jeg synes det hadde vært jævlig vanskelig å ikke kunne gå sammen. Fordi... De er jo på samling sammen. Jeg vet ikke hvordan jeg hadde taklet det, sier Bjørgen.

- Har du snakket med Johaug siden dommen kom fredag?

- Vi har ikke snakket sammen, men bare mailet på telefonen. Det er tøft for Therese, og går litt opp og ned, sier Bjørgen.

Torsdag reiser Bjørgen rett fra høyden i Davos videre til Estland og verdenscuprenn i Otepää for den siste VM-testen allerede til helga.

Der står sprint og 10 kilometer klassisk på programmet. Begge er også øvelser som venter i VM som starter om ei drøy uke.

PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i salen under høringen for to uker siden. Det samme er 15 journalister og 12 fotografer. Ytterligere 30 journalister følger høringen fra Colosseum, som anses som en forlengelse av rettslokale. Video: NTB / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis merVis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling