VM-GULL:  Marit Bjørgen knuste konkurrentene og tok gull på VM-sprinten. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
VM-GULL: Marit Bjørgen knuste konkurrentene og tok gull på VM-sprinten. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Marit Bjørgen tok VM-gull etter spurtseier mot svenske Nilsson

Bronse til Falla.

Vi fulgte VM-sprinten her.

FALUN/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen tok VM-gull på sprinten i Falun etter spurtseier mot svenske Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla.

Dette var Bjørgens tredje strake VM-gull i sprint.

- Det føles utrolig godt. Jeg følte meg tung fra start, og måtte jobbe med meg selv hele veien, sier Marit Bjørgen til NRK.

Bjørgen lå foran gjennom hele finalen og var sterkest i spurten. Maiken Caspersen Falla tok VM-bronse.

Justyna Kowalczyk viste imponerende form på åpningsdagen i VM - men endte på fjerdeplass etter en jevn finale.

I finalen gikk Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Kari Vikhagen Gjeitnes, Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Stina Nilsson.

- Nå er jeg utrolig fornøyd og letta. Jeg vet jeg er i bra form, og da finalen kom lukta jeg en medalje, fortsetter Bjørgen.

Jevn semi To norske løpere gikk i det første semifinaleheatet: Ingvild Flugstad Østberg og Celine Brun-Lie. Men også spurtsterke Justyna Kowalczyk og svenske Stina Nilsson skulle markere seg.

Brun-Lie ble raskt hektet av og det var det ble et oppgjør mellom Østberg, Kowalczyk og Nilsson. Trioen var helt likt inn på stadion og Kowalczyk var best. Nilsson tok spurten mot Østberg som ble nummer tre, men tida var god nok til å sikre finaleplass som «lucky loser».

I det andre semifinaleheatet var Marit Bjørgen, Kari Vikhagen Gjeitnes og Maiken Caspersen Falla de norsk løperne. Og sammen med Katja Visnar var de også favoritter.

De tre norske var i en egen klasse i slutten av heatet og tok de tre første plassene som også sikret finaleplass.

Enkle kvartfinaler Alle de fem norske løperne tok seg relativt lett videre fra sine kvartfinaler. De fem nordmennene var fordelt i hvert sitt heat.

Celine Brun-Lie ble nummer to i det første kvartfinaleheatet der Justyna Kowalczyk var overlegen.

Begge de to heat-favorittene gikk enkelt til semifinale.

Også Ingvild Flugstad Østberg tok seg lett til semifinalen og var suveren i den andre kvartfinalen.

I den tredje kvartfinalen ble det en duell mellom Marit Bjørgen og svenske Stina Nilsson.

Duoene fulgte hverandre fra start til mål og Nilsson var sterkest i spurten. Begge kontrollerte inn til semifinaleplass.

I den fjerde kvartfinalen gikk Maiken Caspersen Falla inne til heatseier. Hun ledet fra start til mål og var aldri truet.

Kari Vikhagen Gjeitnes tok andreplassen i det femte heatet, bak Katja Visnar.

Prolog-seier Tidligere torsdag gikk alle de fem norske kvinnene enkelt videre fra prologen. Polske Justyna Kowalczyk var raskest og ble fulgt av Maiken Caspersen Falla, Kari Vikhagen Gjeitnes, Ingvild Flugstad Østberg, svenske Stina Nilsson og Marit Bjørgen.

Celine Brun-Lie ble dårligste norske løper på 10. plass - og ingen av de norske løperne var truet fra å havne utenfor topp 30 som kvalifiserte seg til kvartfinalene.

JUBEL: Marit Bjørgen etter seieren. Foto: Hans Arne Vedlog
JUBEL: Marit Bjørgen etter seieren. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer