VARM: Marit Bjørgen tar vare på alle rundt seg, men utspillet om at lillesøster Kari Bjørgen var et enda større skitalent er ikke sagt bare for å være hyggelig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VARM: Marit Bjørgen tar vare på alle rundt seg, men utspillet om at lillesøster Kari Bjørgen var et enda større skitalent er ikke sagt bare for å være hyggelig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Bjørgen-genene

Marit Bjørgens hyllest tok lillesøster på senga: - Hun ble helt paff

Kari Bjørgen ble svært overrasket da storesøster Marit Bjørgen vurderte henne som et enda større langrennstalent enn tidenes beste kvinnelige langrennsløper.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Lite - nærmere bestemt ingenting - visste Kari Bjørgen da storesøster Marit Bjørgen hyllet henne som et enda større langrennstalent enn skidronninga selv i et intervju med Dagbladet for en måned siden.

- Kari var et større skitalent enn meg. Jeg så det da hun var yngre. Kari tok ting mye lettere enn meg, ikke minst det tekniske og skøytinga. Hun var også råsterk, fortalte verdens beste langrennsløper.

Det er ikke Kari enig i. Tanken om at hun kunne ha blitt like god og kanskje enda bedre enn tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier, hadde ikke streifet henne.

Selv om Marit fortsatt fastholder sin overraskende vurdering om at Kari kunne ha blitt enda bedre enn henne selv, er ikke dette noe søstrene Bjørgen har snakket mye om. Derfor ble lillesøster Kari helt satt ut av skidronningas hyllest.

- Dette kom veldig overraskende på henne, skjønte jeg. Men jeg vil absolutt påstå at det stemmer. Treneren jeg hadde i ungdommen mente det samme. Jeg er ganske overbevist om at hun hadde blitt bedre, hvis hun hadde hatt viljen til å gjøre det som kreves, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Hvordan reagerte hun da du sa det?

- Jeg tok henne litt på senga. Hun ble helt paff. Det kom nok litt brått på henne da du ringte henne. Det var overraskende, sier Rognes-jenta og smiler.

Ble satt ut av Marit Bjørgen

Kari visste nemlig ikke helt hva hun skulle si da Dagbladet ringte henne for å høre om hun er enig i Marits vurdering.

OVERRASKET SØSTRA: Marit Bjørgen tok sin egen lillesøster på senga. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OVERRASKET SØSTRA: Marit Bjørgen tok sin egen lillesøster på senga. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig fint sagt av Marit at jeg var et større talent, men jeg er usikker på om det stemmer. Jeg var i hvert fall glad i å trene og gå på ski, sier Kari Bjørgen beskjedent.

- Hvorfor ga du deg med et så stort talent som Marit beskriver?

- Det var på grunn av sykdom, deriblant kyssesyka. Jeg angrer ikke på det valget i dag. Jeg har to barn og har fått gjort mye annet fint i livet. Det høres litt slitsomt ut med all treningen Marit legger ned og all den reisingen. Jeg trives best hjemme, jeg.

Lillesøster Kari jobber i stedet som teknisk tegner i dag og tegner hus i sitt yrkesliv, men var altså et meget stort langrennstalent og hadde de samme fysiske forutsetningene som etter mange år med knallhard og riktig trening har gjort Marit Bjørgen til best i verden.

Gode gener

Kari er seks år yngre enn verdenseneren og var i likhet med Marit og storebror Anders svært sterk for alderen.

Det ligger i familien. Genene er gode. Foreldrene Ola og Kristin ble foreldre allerede da de var 17 år til Anders. Året etter kom Marit til verden. Seks år senere kom Kari.

Alle er kjent for å være meget sterke. Det synes også.

- Alle vi tre søsknene er muskuløse. Vi har det nok mest fra pappas side. Vi har gode gener og forutsetninger for å bygge muskelkraft. Du ser at vi er like på dette området i familien, forteller Bjørgen.

- Pappa er veldig sterk, driver gård og er på jakt. Jeg har gode gener fra foreldrene mine. Det er dem vi skal takke, i tillegg til hardt arbeid. Kari og Anders kunne også ha blitt gode i idrett om de hadde satset på det og lagt ned innsatsen som kreves, mener Rognes-jenta.

STØRRE TALENT: Kari Bjørgen hadde enda bedre forutsetninger for å lykkes i skisporet enn storesøster Marit Bjørgen, ifølge skidronninga. Her sammen med Kathrine Harsem under Dagbladets OL-sendinger i 2014. Foto: Halvor Solhjem Njerve
STØRRE TALENT: Kari Bjørgen hadde enda bedre forutsetninger for å lykkes i skisporet enn storesøster Marit Bjørgen, ifølge skidronninga. Her sammen med Kathrine Harsem under Dagbladets OL-sendinger i 2014. Foto: Halvor Solhjem Njerve Vis mer

Storebror Anders konkurrerte til han var 16-17 år og trente mye sammen med Marit. Lillesøster Kari var imidlertid det største talentet, ifølge verdens beste langrennsløper.

Stoppet av kyssesyka

Men hvorfor var det Marit og ikke Kari som ble best av dem?

- Kari hadde større talent enn meg, men det handler om å ha den rette driven og motivasjonen. Kari hadde litt andre interesser og fikk kyssesyka som 15-åring. Hun ble mye syk og hadde ikke så mange av sine nærmeste venner som gikk på ski. Slike tilfeldigheter kan avgjøre, forklarer Marit Bjørgen.

Men selv om Bjørgen mener hun ikke hadde et like stort langrennstalent som sin yngre søster, har talentet likevel vært godt nok til å bli tidenes beste etter å ha trent best i verden gjennom en årrekke.

Langrennsinteressen har imidlertid ikke vært veldig stor i familien. Foreldrene hennes konkurrerte aldri på ski, men har alltid vært aktive og godt trente.

- Mamma har drevet med andre idretter, men ikke konkurrert. Pappa er sterk, driver gård og er på jakt. De ble foreldre da de var veldig unge. Mamma var 17 år da hun fikk broren min. I tillegg hadde de gård, så da hadde de ikke så mye tid til å satse på idrett, forklarer skidronninga.

Hun har i mange år blitt beskrevet som landslagets mamma og fikk mye ansvar tidlig, også hjemme. Da foreldrene var bortreist, styrte hun og storebror Anders gården i perioder fra de var 12-13 år gamle.

- Man lærer av sånt og blir selvstendige. Man vokser veldig på ansvar. Jeg har aldri vært noen bortskjemt jente. Jeg har bidratt hjemme og alltid tatt i et tak, forteller Bjørgen.

- Snill og omtenksom

Uansett hvor mange gullmedaljer hun får rundt halsen og hvor mye hun tjener, vil 37-åringen alltid være like hyggelig med folk rundt seg som hun alltid har vært.

- Marit var snill og omtenksom i barndommen og ungdommen, akkurat som hun er i dag. Hun har ikke forandret seg noe. Hun er den hun alltid har vært, forteller lillesøster Kari.

- Det har aldri vært noen erting eller rampestreker fra den fronten?

- Nei, ikke som jeg kan huske. Marit har alltid vært veldig snill.

Kari har bare positive ting å si om sin storesøster. Selv om hun fortsatt trener en del og konkurrerer i noen løp i blant, er kontrastene store til Marits virkelighet.

Men historien kunne altså ha vært veldig annerledes i familien Bjørgen og deres gode idrettsgener - som bare Marit har testet ut til det fulle.