HYLLES: Marit Bjørgen ble i går innlagt på St. Olavs Hospital etter at hun opplevde unormal hjerterytme på en intervalløkt lørdag. I dag hylles Bjørgen i svenske Expressen.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HYLLES: Marit Bjørgen ble i går innlagt på St. Olavs Hospital etter at hun opplevde unormal hjerterytme på en intervalløkt lørdag. I dag hylles Bjørgen i svenske Expressen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Marit er et genuint godt menneske, en man gjerne vil ha som ha kompis

Bjørgen hylles i Sverige. Tilbake i trening i dag.

(Dagbladet): Like før klokka to i går kom nyheten om at Norges skidronning Marit Bjørgen var innlagt på St. Olavs Hospital i Trondheim med hjerteforstyrrelser.

Bjørgen skal allerede fredag ha kjent at hjertet gikk annerledes enn det hun var vant med, men tok ikke kontakt med lege før etter en intervalløkt på lørdag. Det var under det første draget i den økta at Bjørgen fikk det veldig tungt og hadde unormal hjerterytme.

Resten av økta gikk som normalt, men etter fullført økt tok hun kontakt med sin personlige lege, Hans Petter Stokke, som tok avgjørelsen om at Bjørgen ikke får gå Tour de Ski i januar.

Genuint godt menneske Litt senere ble det sendt ut en pressemelding med nyheten om at Norges største håp i det elleve dager lange rennet. Nyheten ble oppslag i så og si alle norske nettaviser, og også svenske medier ryddet oppslagsplassen for nyheten om Bjørgen.

Mangeårig langrennsreporter i svenske Expressen, Tomas Petterson, reagerte med sjokk da nyheten nådde ham i går.

- Jeg hørte det først bare i forbifarten, og reagerte med sjokk. Jeg ble redd, for en vil ikke hørte at noe slikt har skjedd med en person en beundrer og ser opp til. Heldigvis viste det seg å ikke være så alvorlig som først fryktet, men ordene «hjertefeil» og «sykehus» er skremmende ord, sier Petterson til Dagbladet.

I dagens Expressen omtaler han Bjørgen som en av de «snilleste, klokeste og kuleste» personene han har møtt i sin tid som skireporter.

- Dere vet, en sånn person som virker å bare være laget av total godhet, skriver Petterson om Bjørgen.

- Alle beundrer Bjørgen som skiløper, men en burde beundre henne utenfor skisporet også. Hun oppfører seg alltid eksemplarisk, og overfor oss journalister er hun alltid blid og ærlig. Hun er et ekstremt bra intervjuobjekt, og virker å være et genuint godt menneske, et slikt menneske en gjerne skulle hatt som kompis, sier Petterson til Dagbladet.

Kowalczyk-trener reagerte med sjokk Bjørgens erkerival, Justyna Kowalczyk, er nå storfavoritt til å vinne Tour de Ski for andre året på rad. Polakkens trener, Alexander Wieritielny, reagerte - som alle andre - med sjokk da han fikk nyheten i går.

- Det er en komplett overraskelse for meg. Jeg har aldri fått noen signaler eller fått noen meldinger om at Marit hadde denne slags helseproblemer, sier Alexander Wieritielny til dziennek.pl, ifølge TV 2.

Tomas Petterson regner Kowalczyk som favoritt til å vinne Tour de Ski nå, men tror at Therese Johaug kan blande seg inn i tetstriden.

- Med Marit Bjørgen ute, blir Tour de Ski veldig annerledes. Det blir ikke den tvekampen mellom Bjørgen og Kowalczyk som det har vært tidligere. Men jeg har hele tiden trodd at Johaug kan gjøre et bra Tour de Ski, og i år kan hun kanskje vinne. Men det hadde vært bedre for henne med Marit tilstede i turneringen, spesielt med tanke på fokuset utenfra. Nå blir hun den eneste personen pressen går til. I skisporet hadde det også vært bedre med to utøvere for å kjøre på Kowalczyk, sier Petterson.

Trener i dag Bjørgen skal i dagene fremover gå med en måler som registrerer hvilepuls og hjerterytme, men det er ikke satt noen begrensning på trening og 32-åringen trener allerede i dag som normalt.

- Hun trener som normalt i dag og skal ikke rapportere fra økten til meg. Hun har overvåkningsutstyr på seg og skal observeres i tre dager, sier Bjørgens personlige lege, Hans Petter Stokke, til VG Nett.

Landslagslege Dag Roar Lunder sier til Dagbladet at Bjørgen skal etter planen trene som normalt de kommende tre dagene.

- Det er ikke noe treningsforbud, Marit skal trene som normalt med dette overvåkningsutstyret på seg. Forhåpentligvis, for å si det veldig kynisk, så skjer det noe lignende som det som skjedde lørdag slik at vi får registrert det og sett nærmere på det, sier Lunder til Dagbladet.

Bjørgen har blitt testet grundig på St. Olavs sykehus, og har blant annet vært gjennom et ekkokardiografi. Vanligvis testes ikke idrettsutøvere med den metoden, med mindre det har vært symptomer som gjør det nødvendig, sier Lunder. Han sier også at det var hjertelegene på St. Olavs Sykehus som anbefalt Bjørgen om å droppe Tour de Ski.

- Vi ville ikke trosse dem, dette tar vi alvorlig og følger deres råd, sier Lunder.

- Vi vet at dette er sånt som kan skje, og vi må bare ta det derfra. Det er først og fremst utrolig for Marit, men heldigvis trenger ikke dette være noe alvorlig og betydelig på sikt. Det er likevel leit at det kommer like før Tour de Ski - et av sesongens to store mål for henne, sier Lunder.