- Marit er ikke veldig syk

Legen tror Bjørgen rekker fire distanser til.

PRAGELATO (Dagbladet.no): Etter drøye seks kilometer av søndagens skiathlom så vi alle det ingen av oss ønsket oss i OL-gave: Vår heiteste gullfavoritt brøt med mageproblemer.

- Marit føler seg ikke veldig syk, sier landslagslege Hans Petter Stokke.

- Det er her bare en lett mage- og tarminfeksjon, legger han til.

Men hvor lett kan infeksjonen være når en langrennsløper som har forberedt seg til akkurat dette mesterskapet i fire år, velger å bryte etter bare seks kilometer? Trener Svein Tore Samdal forklarer det på følgende måte:

- Det kan godt være at flere av dere går rundt med det samme viruset i magen nå, men det er ingen av dere som må gå opp de bakkene, sier han og ser mot langrennsstadion i Pragelato.

- Og derfor merker dere ikke noe til det heller. Men skal du hevde deg i toppen av internasjonalt langrenn kan du ikke gjøre det med magetrøbbel, legger han til.

Isolert og lei seg

Ifølge Stokke kjente Marit at magen rumlet litt søndag morgen. Men fordi hun er i et uvant land, og fordi de aller fleste av oss merker at magen reagerer litt på ny bakterieflora, mener legen det var vanskelig å vite at det dreide seg om en infeksjon.

IKKE SÅ SYK: Langrennslege Hans Petter Stokke informerer om Marit Bjørgens mage. Trener Svein Tore Samdal ser ut til å være litt trøtt av hele greia. Foto: Scanpix
IKKE SÅ SYK: Langrennslege Hans Petter Stokke informerer om Marit Bjørgens mage. Trener Svein Tore Samdal ser ut til å være litt trøtt av hele greia. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er alltid vanskelig å tolke symptomer i en startfase, sier Stokke.

Men etter seks kilometer tolket Bjørgen som kjent det dit at det var nytteløst å fortsette jakten på edelt OL-metall. Og dermed er også hun isolert fra resten av langrennstroppen. Ingen har så langt klart å finne smittekilden, og derfor tar det norske støtteapparatet ingen sjanser med resten av den norske langrennsstoltheten.

Uten at Bjørgen finner særlig trøst i det.

- Hun synes det er for jævlig, og at hun har hatt nok uflaks nå. Hun er selvfølgelig veldig lei seg, sier Samdal.

For med sykdomsperioden bare uker før OL trodde både Bjørgen og Samdal at uflaksen var brukt opp. Helt til magen rumlet henne ut av skithlomen.

- Marit er veldig flink til å se positivt på ting, så nå ser vi fram mot ti kilometer klassisk, sier Samdal.

Skal kjempe om medaljer på lagsprint likevel

For lagsprinten er hun definitivt uaktell for.

- Utfra min medisinske vurdering tror jeg ikke hun er klar for den, bekrefter Stokke. Og dermed går Ella Gjømle og Hilde Gjermundshaug Pedersen den distansen. Uten at ambisjonene om medaljer er borte hos Samdal av den grunn.

- Vi skal definitivt være med å kjempe om medaljer der, men som det er nå er det tre favoritter, og det er Canada, Sverige, og Finland.

GA OPP: Marit Bjørgen forlater skistadion i Pragelato sammen med sportssjef Bjørnar Håkensmoen.