Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit i blandet selskap

Lista over vinter-OL 10 beste jenter har med alt for mange svindlere.

ENDELIG RENT:  Det er ryddet opp i toppen av internasjonalt kvinnelangrenn. I OL-starten ga det en flott tettrio med Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Heidi Weng. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
ENDELIG RENT: Det er ryddet opp i toppen av internasjonalt kvinnelangrenn. I OL-starten ga det en flott tettrio med Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Heidi Weng. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN SUVEREN spurtseier over Charlotte Kalla og så var Marit Bjørgen inne på lista over de 10 beste kvinnelige utøverne i vinter-OL gjennom alle tider. Det finnes kanskje flottere lister for som gamle sportsresultater flest må plasseringene granskes i et historisk lys. Her er det avslørende:

•• Nå er Marit i selskap med dumme dopere, proffe dopere og stjerner fra dopete land.

Med denne 10 på topp lista velter alle skylden ut. Ljubov Jegerova; den visstnok aller beste kvinnelige olympieren gjennom alle tider med sine 6 gull og 3 sølv ble avslørt å ha brukt bromantan; et designerdop utviklet hjemme i Russland på 1990-tallet til bruk for militære og sportslige formål.

Tre av fire av historiens beste kvinnelige OL-utøverne er tatt. Ljubovs lagvenninne Lariza Lazutina (5 gull, 1, sølv, 1 bronse) satt fast da de nye kontrollrutinene uventet ble innført i Salt Lake City, mens den tyske skøyteløperen Claudia Pechstein (5 gull, 2 sølv, 2 bronse) brukte bloddop.

Bare den russiske skøytehelten Libija Skoblikova (6 gull) fra tidlig på 60-tallet, slapp unna. Så var det da heller ikke noe dopforbud på den tida, og muligens heller ikke noen systematikk i misbruket.

SYSTEMATIKKEN kom rett etter med den totale isolasjonen av Øst-Tyskland. Da overtok den statlige dopen. Landet står igjen med en representant på lista; skøyteløperen Karin Enke som etter oppløsningen av DDR har nektet å være med på studier om hvordan statsdopen ble organisert.

I stedet har hun gått inn for legalisering av dop:

- Idrettsutøvere vil alltid forsøke å skaffe seg en fordel ved bruk av medikamenter. Pengene noen land bruker på dopingkontroller bør i stedet brukes på å finne talenter, sa hun som TV-kommentator etter endt karriere.

TALENTER vil norsk kvinnnelangrenn alltid finne. Turkulturen og det gode barnearbeidet som gjøres i denne sporten over hele Norge, er plattformen for den norske dominansen som nå er i gang i Sotsji. Men selv det beste skimiljøet må utvikles.

Det er her Marit Bjørgen har satt en ny standard:

•• Få norske idrettsutøvere har trent så mye over så mange år.

Det er denne årelange treningsdisiplinen som steg for steg har gjort henne til den rene delen av langrennsporten sin desidert største utøver. Grunnlaget har vært så godt at Marit til og med tålte den tre sesonger lange nedturen før hun tok kontroll over sitt eget treningsregime og fikk fullt utbytte av den daglige jobben som hele tida var blitt skjøttet inntil det perfekte.

FORELØPIG har dette endt med en perfekt start på et nytt OL. Da Charlotte Kalla stakk i den siste lange bakken, hadde Marit krefter nok til å tette luken, taktisk klokskap nok til å smette forbi i den siste avgjørende svingen og fart i massevis til å gå  det første Sotsji-gullet sitt såkalt "lekende lett".

Det uttrykket er det bare de rene vinnerne som kan bruke. På den historiske OL-lista der svindlerne har tre av de fire første plassene, er leken borte. Nå er den her igjen med Marit Bjørgen og den kommer til å fortsette de neste to ukene.

Marit ble beste kvinnelige utøver i forrige OL. Hun blir det i Sotsji også.

Hele Norges coronakart