- Marit kan eksplodere i garderoben

Ikke bare TV 2-Bredeli som blir skjelt ut.

• Direkte på Dagbladet.no kl. 19.15: Norge - Østerrike

LYON (Dagbladet.no): Gårsdagens seier mot de dominikanske jentene ble overskygget av Marit Breiviks utblåsning mot TV 2-kommentator Harald Bredeli.

- Hvordan han i det hele tatt kan tillegge seg slike meninger ... det er langt utenfor hans kompetanse! sa landslagtreneren da Bredeli på direkten etterlyste vilje og lyst til å prestere.

Ikke bare snill

Breviks temperament er kanskje ukjent for det norske folk, men ikke for håndballjentene.

Kaptein Gro Hammerseng har jobbet sammen med Marit Breivik i sju år, siden landslagsdebuten i 2000. Og sjefen på banen er full av lovord om sjefen på sidelinja.

Men, Hammerseng ønsker også rette litt på bildet som er skapt av Breivik. Hun er ikke bare snill, behersket og rolig.

- Hun er ikke så rolig som folk i tv-stolen kanskje tror. Også Marit kan eksplodere, sier landslagskapteinen til Dagbladet.no.

SPARER PÅ KRUTTET: Marit Breivik har et kraftig temperament, forteller håndballjentene. I går gikk det ut over en TV 2-reporter. Foto: Scanpix/Morten Holm
SPARER PÅ KRUTTET: Marit Breivik har et kraftig temperament, forteller håndballjentene. I går gikk det ut over en TV 2-reporter. Foto: Scanpix/Morten Holm Vis mer

Liker stilen

Dagbladet.no skrev i går om Marit Breiviks fantastiske statistikk med landslaget. Den rutinerte treneren er imidlertid like sulten fortsatt, og skal i hvert fall lede Norge i dette mesterskapet og to til.

Men tilbake til det påståtte sinnet til Breivik. Kan det virkelig stemme?

- Når eksploderer hun?

- Det er jo ikke så ofte, men det skjer. Særlig hvis hun synes det mangler ting som innsats, returløp eller kjemping om en friball på gulvet - eller taktiske ting vi har blitt enig om å gjennomføre, sier Gro.

Som er veldig fornøyd med den lederstilen Breivik har valgt, som ligger et stykke unna den til Russland-kollega Evgenij Trefilov.

- Marit har funnet sin stil som landslagssjef, en inkluderende stil. Hun involverer alle spillerne og de folka hun har rundt seg, og skiller seg med dette litt fra de fleste andre trenerne. Hun er også opptatt av at vi skal ha det ålreit hele tida, ikke bare på banen.

Og for å understreke dette. Da det var spilt 20 minutter av kampen i går kveld, var stillingen 8-8 mellom Norge og håndball-lilleputten Den dominikanske republikk. Likevel var Breivik helt rolig på benken.

- Marit kan eksplodere i garderoben

Med visshet om at det selvfølelig ville snu. For Norge har VM nesten ikke begynt ennå. Etter kveldens kamp mot Østerrike - klar seier det også - er oppkjøringen over. Da starter det virkelig. Og da skal - og må - Norge vise seg fra sitt beste.

- En moderne leder

Marit Breivik jakter nå på sin ellevte mesterskapsmedalje som trener. Den er absolutt innen rekkevidde i Frankrike-VM, som for Norges del beveger seg fra Lyon til Metz seinere i uka og så forhåpentligvis til finalerunden i Paris.

Else-Marthe Sørlie Lybekk er den av spillerne som har vært på landslaget lengst, siden debuten mot Tyskland for over ti år siden. Slik beskriver hun Breivik:

- Marit er en moderne og demokratisk leder. Hun gir mye ansvar til spillerne og de andre lederne hun har rundt seg. Marit er opptatt av å skape god stemning, trygghet og selvtillit i gruppa. Mange trenere er opptatt av å finne feil, men hun er mer opptatt av å finne de positive tingene, sier Leipzig-spilleren.

- Gir mye av seg selv

Flere av spillerne Dagbladet.no har snakket med gir Breivik ros for det teamet hun har bygget opp rundt seg. Også der er hun inkluderende. Hun har fordelt ansvar og bærer ikke på mer enn nødvendig selv.

- Jeg liker veldig godt væremåten til Marit og personligheten hennes. Hun gir veldig mye av seg selv. Det viser også storhet at hun kan innrømme at hun ikke kan alt, og derfor er villig til å lytte til andre. Hun inkluderer oss veldig i arbeidet og vil lære av oss, sier Katja Nyberg.

- Marit kan eksplodere i garderoben

Katrine Lunde Haraldsen tror det også har vært lærerikt for Breivik selv å trekke inn nye ressurser i trenerteamet.

- Marit er en veldig dyktig trener og så er det veldig bra at hun tør å trekke andre spesialister inn i teamet. Hun utvikler seg selv ved å få hjelp av de andre i lagledelsen.

- Iskald når vi er stresset

De yngre jentene på laget har ikke kjent sjefen like lenge, men for dem er hun kanskje enda viktigere. De har ikke den samme rutinen som spillerne med lang mesterskapserfaring.

- Marit er veldig rolig og iskald selv om vi er stresset. Hun liker å ha full oversikt og kontroll på ting, men samtidig er hun ikke fastlåst i gamle rutiner og både lærer og lærer bort nye ting hele veien, sier Tonje Nøstvold.

Linn Jørum Sulland er ferskest i troppen. Dette er hennes andre mesterskap.

- Marit er veldig flink og kan mye håndball. Vi har en sterk lagmoral på landslaget, og det skal Marit ha mye av æren for. Hun er engasjert, profesjonell og har et bra team rundt seg.

- Flink til å fornye seg

Breivik har tidligere trent Byåsen og Larvik på toppnivå. De nåværende LHK-jentene kom til Vestfold etter at Marit Breivik ble landslagssjef, men har blitt godt kjent med henne de siste åra.

- Marit er veldig inkluderende og tar ikke avgjørelser over hodene våre. Samtidig er det ikke tvil om at det er hun som er sjefen. Hun er svært kunnskapsrik og bryr seg om oss som personer. Etter så mange år som landslagssjef har det også blitt tydelig at hun er flink til å fornye seg. Selv om hun lytter mye kan hun også være bestemt. Vi får høre det hvis vi ikke gjør som vi skal, men da kommer det på en konstruktiv måte. Hun slår ikke akkurat etter oss, sier Karoline Dyhre Breivang.

- Marit kan dette. Hun har et godt håndballhode, men tenker samtidig på personene og individene som er med. Hun har masse erfaring fra dette nivået og jeg er veldig glad for at vi har henne som landslagssjef, sier Linn-Kristin Riegelhuth.

- Hun er flink til å lytte til spillerne og er en sjeldent inkluderende trener. Likevel tar hun avgjørelsene hun mener må tas. Jeg synes også hun er flink til å ta vare på spillerne og hun har samtaler med oss, sier Kari Mette Johansen.

PS! Terese Pedersen og Linn Jørum Sulland står over kveldens kamp mot Østerrike. I går var det Gro Hammerseng og Lunde Haraldsen som måtte opp på tribunen.

IKKE ALLTID SINT: Her ler både Breivik og Bredeli av TV 2-reporterens tapte veddemål i mesterskapet i 2002-VM.
REAGERER PÅ MANGLENDE INNSATS: Gro Hammerseng forteller hva som trigger treneren.