VERDENSCUP? Nei, dette er ikke Marit Bjørgen og Therese Johaug. Det er New York-beboere i Central Park under et voldsomt snøvær i februar 2006. Foto: Finbarr O'Reilly, Reuters / NTB Scanpix
VERDENSCUP? Nei, dette er ikke Marit Bjørgen og Therese Johaug. Det er New York-beboere i Central Park under et voldsomt snøvær i februar 2006. Foto: Finbarr O'Reilly, Reuters / NTB ScanpixVis mer

Marit og Therese i Central Park

New York vil ha verdenscup i langrenn, og hvem vil ikke bli skisprinter da?

BARCELONA (Dagbladet):  På terminlistemøtet i det internasjonale Skiforbundet (FIS) i morgen tidlig inviterer New York langrennseliten til Central Park mars 2016. Det er en invitasjon det blir vrient å si nei til både for langrennsledere og lokale skikonger.

De trenger bare ta en titt på vinterens vante oppsett på konkurransesteder fra finske Kuusamo i blekt novemberlys, via etiske Otepää, russiske Rybinsk og trauste Östersund for å se at det blir noe annerledes å konkurrere på ski midt i  New York.

Og da har vi glemt Lillehammer; vårt hjemlige langrennseldorado som på tross av et lett reservert skipublikum har klamret seg fast i verdenscup-programmet.

Skjønt såvisst ikke i rollen som det langt kulere Lilyhammer.

FOR LANGRENN; eller «nordic skiing» som det heter i denne sammmenhengen, er bare eksotisk hver gang en eller annen storby skraper sammen snø og folkemasser til oppvisning. Lenge var det i forbindelse med julemarked og fest for rekordpublikum i tyske Düsseldorf, og av og til i aparte langrennstrøk som Milano og Montreal.

Men nå altså i New York om de amerikanske skilederne får det som de vil. Rent sportslig er det gode grunner for det. Riktignok har de flate bysprintene vært omdiskuterte fordi løypene er blitt for lette, men det må være grenser for sportslig selvhøytidelighet. Å få konkurrere på ski i Central Park er en slik grense. og den blir dessuten lett å tråkke over:

•• De internasjonale langrennslederne har allerede sett at løyeprofilen i den store parken blir grei nok.

Da er det kanskje verre med finansieringen.

BØYGEN FOR amerikanske skientusiaster er det manglende TV-publikummet. Langrenn som direktesendt TV-underholdning på hjemmemarkedet, er foreløpig ikke mulig selv om sporten fikk stor omtale i sosiale medier under vinterens OL. Det betyr konkret at arrangørene selv må finansiere fjernsynsproduksjonen til europeisk bruk. Sammen med produksjon og transport av snø, blir dette dyr moro.

Samtidig har nettopp TV-innslagene med langrenn åpnet et helt nytt publikum for sporten i USA. Studier blant de amerikanske OL-seerne fra tidligere vinterleker har vist at en svært høye prosentdel av dette publikummet blir inspirert til å prøve disse ukjente idrettene selv.

Det var bakgrunnen for at det amerikanske skiforbundet gikk sammen med OL-kanalen NBC og koblet overføringen fra Sotsji til spesialtilbud til seerne om selv  å teste langrenn. Rundt omkring på alle de tradisjonelle vintersportstedene ble nye langrennsløpere invitert til å låne utstyr og bli med på skikurs. Det er denne voksende interessen som amerikanerne vil ta et stort steg videre ved å introdusere denne nisjesporten i New York.

KLARER DET amerikanske skiforbundet å overbevise både hjemlige sponsorer og det internasjonale skiforbundet blir det verdenscup i sprint i Central Park mars 2016. Bare det er grunn nok for Therese Johaug til å trappe opp hurtighetstreningen og for Marit Bjørgen til å tøye karrieren en vinter til.

Nettopp Central Park er et spesielt sted for de beste norske idrettsjentene. Det var her Grete Waitz for mer enn tretti år siden la grunnlaget for den aller største karrieren med dominansen i New York Maraton, og den lokale New York Runners Club arrangerer hver høst et eget Grete-løp til minne om byens elskete og respekterte  løperdronning.

Med Marit og Therese som verdens ledende skijenter på plass med startnummer i New York, er ringen sluttet.

Da har hun som revolusjonerte norsk kvinneidrett, fått følge som fortjent.

ØNSKET I NEW YORK: Dette er Marit Bjørgen og Therese Johaug. I mars 2016 kan de gå verdenscup i Central Park. Foto: Jonathan Nackstrand, AFP / NTB Scanpix
ØNSKET I NEW YORK: Dette er Marit Bjørgen og Therese Johaug. I mars 2016 kan de gå verdenscup i Central Park. Foto: Jonathan Nackstrand, AFP / NTB Scanpix Vis mer