PÅ TOPP - ETTER FIRE ÅR: Svein Tore Samdal (t.h) er Marit Bjørgens tidligere trener, fra 2001 til 2006. I dag hyller han langrennsjenta. Foto: Lise Åserud/SCANPIX .
PÅ TOPP - ETTER FIRE ÅR: Svein Tore Samdal (t.h) er Marit Bjørgens tidligere trener, fra 2001 til 2006. I dag hyller han langrennsjenta. Foto: Lise Åserud/SCANPIX .Vis mer

- Marit tar minst ett gull til

Gamlesjefen Samdal viser til OL-historien.

||| (Dagbladet): Svein Tore Samdal var der da Marit Bjørgen skuffet seg selv og hele nasjonen i Torino i 2006.

Etter gullrush i VM i 2003 og 2005, ble OL i Italia ødelagt av sykdom. Mesterskapet endte i tårer på skistadion i Pragelato for Bjørgen.

Derfor var Bjørgens tidligere trener Samdal en av dem som jublet ekstra høyt foran TV-en da 29-åringen suste opp oppløpet på sprinten i går og tok sitt aller første OL-gull.

- OL-gullet hennes er fire år forsinket, synes jeg. Hun var i en utrolig flyt både før og etter OL i 2006, da hun ikke var syk. Marit hadde marginene mot seg i Torino-OL, så dette fortjente hun virkelig, sier Samdal.

- Det var utrolig tilfredsstillende å se henne vinne. Den gode, gamle gladjenta var tilbake.

Spår tre medaljer til - ett gull Han hadde Bjørgen med som lærling i VM i 2001 og så henne vinne sprinten i VM i 2003. I Oberstdorf to å seinere ble Bjørgen skidronningen med fire VM-gull.

Samdal har stor dro på at trønderjenta ender opp med flere medaljer før OL er over.

- Ja, absolutt. Vi har mye å glede oss til. Jeg tror hun tar med seg tre medaljer til, og jeg håper og tror på minst ett gull til, sier Samdal - som nå er i eiendomsbransjen i Trondheim.

Han mener det også finnes eierskap til idrettslig suksess i mesterskap, og øyner gullsjanser på tremila, begge stafetter og på jaktstarten.

- Historisk ser vi, både på herre- og damesida, at de som kommer godt i gang og slipper ned skuldrene fortsetter å levere i mesterskap.

ENDELIG: Sju år etter sitt første gull i Vm fikk Marit Bjørgen rundt halsen i natt. Foto: Heiko Junge / Scanpix
ENDELIG: Sju år etter sitt første gull i Vm fikk Marit Bjørgen rundt halsen i natt. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Han var privattrener for Bjørgen i en periode etter at Egil Kristiansen overtok etter 2006-sesongen. Nå har de bare sporadisk kontakt.

- Jeg sendte Marit gratulasjoner på sms i går, sier Samdal.

Trener ikke lenger per mail Bjørgen har selv fortalt at hun har gjort store endringer i livet sitt som skiløper. Hun har innvilget seg mer hvile, kjører ikke lenger like mange harde intervallbolker, tar tøffere valg og bruker idrettspsykolog.

Samdal mener slikt var helt nødvendig for langrennsløperen - hans inntrykk er at hun til tider stolte for blindt på treningsprogram hun fikk utdelt.

- Det som er bra nå, er at Marit har tatt et langt steg i å ta ansvar for seg sjøl. Hun bestemmer selv om hun vil ta hardøkter, det blir håpløst når trening gjøres per mail og telefon.

Han berømmer sin tidligere elev for alle grepene som er gjort. Han tror OL-vinneren hadde trappet ned de harde treningsbolkene også dersom han fortsatt trente henne - fordi grunnlaget allerede er lagt gjennom mange år.

- Jeg synes det er helt naturlig utvikling, hun har så mange år med kapasitetstrening bak seg. Hun har trykket og trykket på. Det koster mindre å finne tilbake det høye nivået når du først har vært der.

Gullalder Slik sett tror han at Norge har mye å se fram til i årene som kommer - bare skijenta ønsker det.

- Nå er Marit i sin gullalder. Nå er hun 29 år, og vi vet at det tar mange år og mange timer med ekstremtrening for å ta ut potensialet. Nå har hun klart det, sier Samdal.

I mellomtida har han lidd med henne på avstand, når hun gang på gang gråtkvalt fortalte hva som gikk galt i VM i 2007 og 2009.

- Jeg unner henne alt godt, jeg vet hva hun har gått gjennom. Jeg vet hvor vondt hun har hatt det. Når du bare får dårlige resultater i trynet er det en tung belastning. Nå har hun vokst og blitt tryggere, hun står opp for seg selv og er tilbake, sier Samdal.

SKUFFELSEN: Marit Bjørgen ble slått ut i kvartfinalen i OL-sprinten i 2006. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SKUFFELSEN: Marit Bjørgen ble slått ut i kvartfinalen i OL-sprinten i 2006. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer