Marits store seier

- Framtida begynner nå, gliser Marit Breivik. I går skaffet hun Håndball-Norge det gullet hun lovet da hun ble landslagssjef for fem år siden.


SÅÅÅ GLAD! Håndballjentene kastet seg rundt halsen på trener Marit Breivik etter finalen.

Landslagssjefen tenkte allerede i går på følgene av at Norge har sikret seg sitt første håndballgull.

- Det er ikke bare gullet som teller. Vi har fått et gjennombrudd etter flere år som nest best. Vi brøt en barriere og har fått et psykisk overtak, sier hun.

Håndballjentene er de første norske utøvere som er klare for OL i Sydney. Der blir de også et av de beste norske gullkortene.

Bjørges gulljente

På tribunen satt i går toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og smilte sitt bredeste smil. For ham og Olympiatoppen har Marit Breivik vært gulljenta lenge før hun startet barriere-bryting med håndballjentene.

- Det er ikke så mange trenere som våger så mye som Marit. Hun tør å prøve nye ting, og gir plass til nye talenter på laget.

- Det er viktige kvaliteter hvis norsk idrett skal utvikle seg videre, sier Bjørge Stensbøl, og tilføyer:

- Det er viktig at EM-gullet er en lagseier, og at det kommer på jentesida. Det gir gode signaleffekter.

Kravstore Marit

Marit Breivik sto ganske ufortjent utenfor rampelyset da jentene mottok gulmedaljene i går. Men beskjedenhet kler henne ikke. Marit er meget ambisiøs og kravstor.

- Dette var det første steget. Vi har et ungt lag med en sterk kjerne. Det er ingen grunn til å fire på kravene i neste mesterskap, sier Marit Breivik.

Kikket på video

Neste mesterskap blir VM på hjemmebane. Året etter er det OL.

- Jeg forventer at laget får en stigning i årene framover, sier Marit.

Hun hadde det ikke enkelt underveis i dette EM. Først i går tidlig bestemte hun seg for hvem som skulle vokte det norske målet i finalen.

- Jeg hadde diskusjoner med meg selv jeg våknet klokka seks om morgenen. Cecilie Leganger gjorde det ikke enkelt for meg med sitt fenomenale spill i semifinalen.

- Men så satte jeg på en video fra gruppefinalen mot Danmark, og da jeg så den ferdig, visste jeg at Heidi Tjugum måtte spille finalen, forteller Marit.

Som har vært kritisert mange ganger i løpet av sine fem år som sjef. Det er ikke alltid lett å følge hennes valg av løsninger.

- Det er alltid flere veier til målet, og opp til meg å velge riktig, sier Marit.

Gårsdagens historiske gull forteller alt: Marit har valgt riktig.