Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marits tårer var gull verdt

Fortjener VM-dronninga Folkets Idrettspris?

NÅDDE MÅLET: Helt siden Oslo-VM i 2011 hadde Marit Bjørgen satt årets VM-tremil som hovemål for sesongen. Da hun vant den kronet hun en fantastisk, men samtidig trøblete sesong på best mulig måte.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NÅDDE MÅLET: Helt siden Oslo-VM i 2011 hadde Marit Bjørgen satt årets VM-tremil som hovemål for sesongen. Da hun vant den kronet hun en fantastisk, men samtidig trøblete sesong på best mulig måte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

Allerede før den avsluttende tremila var Marit Bjørgen den suveren VM-dronninga. Men det var først da det fjerde gullet var sikret at tårene kom.

Superlativene om Marit Bjørgens langrennskarriere er brukt opp for lenge siden. Helt siden hun ble verdensmester på sprint i Val di Fiemme i 2003 har hun slått nesten alle rekorder det er mulig å slå.

I fjor utlignet hun selveste Oddvar Brå og Bente Skari i antall NM-gull, men fire gull og ett sølv under Oslo-VM i 2011 trodde ingen det skulle være mulig å gjenta.

Alle unntatt dronninga sjøl.

Hovedmålet
Tilbake i Val di Fiemme, nøyaktig ti år etter at hun slo gjennom med VM-gull på samne sted, kronet Marit en trøblete sesong med å kopiere resultatene fra Oslo, og slo fast en gang for alle hvem som er tidenes aller største langrennsløper.

Til tross for hjerterytmeproblemene som satte henne ut av spill før jul, åpnet hun VM med å ta gull på sprinten. Så kom gullet i skiathlon, før hun måtte gi tapt for Therese Johaug på 10-kilometeren. Stafetten vant Norge oppskriftsmessig, men så sto Bjørgens hovedmål for døren. 30 kilometeren i klassisk stil.

Bjørgen hadde bomma på tremila i både Vancouver-OL og i Oslo-VM. I Val di Fiemme var det den distansen som sto aller øverst på ønskelista. At den gikk i klassisk gjorde tvekampen om gullet bare mer intens, med klassiskspesialisten Justyna Kowalczyk og Bjørgens overkvinne fra samme distanse i Oslo, Therese Johaug, til start.

Emosjonell seier
De tre holdt følge helt til Johaug måtte slippe like før mål, og på det lange oppløpet staket Bjørgen fra Kowalczyk før hun segnet om i snøen og det skarpe sollyset.

Så kom tårene. Og Johaugs omfavnelse.

— Dette var målet mitt i VM. Jeg er stolt av meg selv. Det er dette jeg hadde som mål å levere. Det er en herlig følelse, og jeg har fortsatt frysninger, sa den ultimate VM- og langrennsdronninga.

Rekordsetter
Tremila var hennes tolvte VM-gull, og hennes nittende VM-medalje. Bjørgen har flest VM-medaljer av samtlige, men mangler fortsatt to gull for å utligne tidenes mestvinnende gullmedaljør, russiske Jelena Välbe.

Den sjansen får hun allerede i Falun neste år, men før den tid har hun kanskje rukket å vinne Folkets Idrettspris for den forrige VM-dominansen?