FERDIG: Haugesund-trener Mark Dempsey trakk seg på dagen i dag. Det kom overraskende på klubben.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FERDIG: Haugesund-trener Mark Dempsey trakk seg på dagen i dag. Det kom overraskende på klubben. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Mark Dempsey takker bare Andrea Loberto ved navn. Resten kan du tenke deg selv

Mark Dempsey fikk nok av det han kaller «Haugesund-mafiaen». Da begeret rant over satt han strek og gikk på dagen.

PÅ OVERFLATEN SÅ det alldeles praktfullt ut med karismatiske og temperamentsfulle Mark Dempsey som sjef for Tippeligaens største overraskelse så langt. På tabellen er FK Haugesund i posisjon til å kjempe om en av neste års plasser i Europa. Men bak fasaden har det i lang tid pågått en maktkamp uten sidestykke i norsk toppfotball.

Noen kaller det misunnelse.

Andre et forsøk på å gjøre et sportslig kupp.

AT MARK DEMPSEY har temperament vet alle. Han er en lidenskapelig fotballtrener med ekstremt høye krav til alt og alle. Han er «no nonsens», som det heter på engelsk. Andre vil si «the real deal». Og ansetter du Mark Dempsey som trener vet du også at lojalitet er et krav som kommer med signaturen.

Den dagen den forsvinner er sansynligheten stor for at treneren går også.

OG DET VAR det som skjedde i Haugesund i dag. Mark Dempsey fikk nok. Begeret rant over. Han orket ikke mer. Og selv om avskjeden kom brått blir jeg fortalt at problemene har vart en god stund.

Og vært så store at Mark Demspsey allerede for en måneds tid siden bestemte seg for å terminere sin treårskonrakt etter denne sesongen.

MARK DEMPSEY ER en helt i Haugesund by og elsket av spillergruppa i FKH. Så vidt jeg vet er det to av årsakene til problemene. Noen mener han ble for stor for klubben. Andre at han kastet skygge over for mange betydeligheter i og rundt klubben. Og derfor, hevdes det, har sentrale aktører gått bak ryggen hans, prøvd å påvirke spillergruppa og sagt at Haugesund må forandre spillestil og måte og gjøre det på.

Alt sammen har gjort Mark Dempsey rasende.

DA KLUBBEN OG Mark Dempsey tidligere i sommer ble enige om å skille lag i november skal det ha ligget seks måneders etterlønn i sluttpakka. Etter avgjørelsen om gå på dagen får han etter det jeg forstår ingenting, det er også snakk om at han vil trekkes i lønn for siste halvdel av juli. Hvilket betyr at «kokte over» er det eneste uttrykket som gjelder for denne treneravskjeden.

Mark Dempsey tenkte verken konsekvenser eller framtid da han sa opp.

Han måtte bare vekk fra de han kaller Haugesund-mafiaen.

DET VIL FORUNDRE meg stort om ikke Mark Dempsey snart er tilbake i norsk fotball. Han er dyktig, han er ettertraktet og han kommer med lysende skussmål fra alle klubber han har vært i. Og jeg sitter med en følelse av at han kan være akkurat den mannen Ole Gunnar Solskjær trenger på trenngsfeltet for å røske opp i det som er gått galt i Molde.

I tillegg er de gode venner med enorm respekt for hverandre.

ANDREA LOBERTO SKAL nå lede FK Haugesund i det klassiske hjemme-derbyet mot Viking lørdag ettermiddag. Jeg merker meg at akkurat Loberto nevnes med navn i Mark Dempseys obligatoriske avskjedshilsen til spillerne og fansen, sammen med støtteapparatet i generelle vendinger. Ingen andre. Hvilket betyr at Andrea Loberto i hvert fall ikke har vært en del av den maktkampen og det kuppforsøket Haugesund-treneren følte han ikke lenger hadde ork til å fighte imot.

Resten kan du sikkert tenke deg selv.