Markerte kvinnedagen ved å kreve ny bil til Jörgen Brink

Skiskytterjentene kuppet guttas pressemøte.

ENGASJERER SEG FOR BRINK: Det ble ramaskrik da Vibeke Skofterud ikke fikk bil for å ha satt ny rekord i Vasaloppet, mens Jörgen Brink fikk en Volkswagen for å gjøre det samme i herreklassen. Nå som Skofterud har fått to biler, mener skiskytterjentene likestillingen må gå begge veier.
ENGASJERER SEG FOR BRINK: Det ble ramaskrik da Vibeke Skofterud ikke fikk bil for å ha satt ny rekord i Vasaloppet, mens Jörgen Brink fikk en Volkswagen for å gjøre det samme i herreklassen. Nå som Skofterud har fått to biler, mener skiskytterjentene likestillingen må gå begge veier.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Lyden av grytelokk som ble slått mot hverandre og roping av slagord avbrøt pressetreffet til skiskyttergutta i formiddag. 

På selveste kvinnedagen hadde skiskytterjentene bestemt seg for å gå i tog, og under parolen «Vi vil, vi kan, vi gjør det» kom de gående fra veien og over jordet.  

Synnøve Solemdal gikk rundt med en litt mindre plakat, der de tok standpunkt i den mye omtalte Vasaloppet-debatten.

«Full likestilling - gi Brink en bil til», sto det på den. 

- Likestilling begge veier
Jörgen Brink fikk en Volkswagen da han satte ny rekord i Vasaloppet, mens Vibeke Skofterud opprinnelig måtte klare seg uten, selv om hun gjorde det tilsvarende i kvinneklassen. 

Til slutt endte det likevel med at Skofterud fikk to biler: En Volkswagen fra Vasaloppets sponsor, og en BMW fra sin egen sponsor. 

Skiskytterjentene mener likestillingen nå må gå begge veier. 

- Vi har hørt at Skofterud fikk to biler, og Brink bare én. Det strider jo veldig mot vårt likestillingsprinsipp, så vi er for en ekstra bil til Brink, sier Solemdal med et smil. 

- Dere mener at det nå er gutta som blir diskriminert?

- Vi er for likestilling begge veier. Det er like mye det dette handler om, sier hun. 

Fanny Welle-Strand Horn betegner det lille stuntet som vellykket. 

- Vi har snakket om forskjellige ting vi kunne gjøre for å få gutta i humør. Men så tenkte vi at vi heller fikk stjele showet. Det funket jo, dere kom løpende hele gjengen. Og så kuppet vi guttas pressetreff, det er viktig. 

- Så dette handler ikke bare om å gå i tog på kvinnedagen?

2-1 TIL SKOFTERUD: Vibeke Skofterud fikk først ingen bil, så fikk hun plutselig to: Én fra Vasaloppets sponsor, og så en fra sin personlige sponsor. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
2-1 TIL SKOFTERUD: Vibeke Skofterud fikk først ingen bil, så fikk hun plutselig to: Én fra Vasaloppets sponsor, og så en fra sin personlige sponsor. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- He-he, du får spørre de andre, sier hun. 

- Jentene er oppmerksomhetssyke
Tora Berger, som i går tok gull på normalstarten, peker ut Synnøve Solemdal som hjernen bak hele opplegget. 

- Hun er kanskje den største feministen blant oss. Ideen kom opp på frokosten i går, og det var jo litt artig. 

- Hva betyr kvinnedagen for deg?

- Hadde det ikke vært sterke kvinner, er det ikke sikkert jeg kunne drevet med skiskyting. Så det har sikkert betydning for meg også, uten at jeg har tenkt så mye på det i det siste, sier Berger til Dagbladet. 

- Oppmerksomhetssyk gjeng, altså, sa Emil Hegle Svendsen med et glimt i øyet da jentene kom marsjerende.

Synnøve Solemdal forventer ikke noen ekstra oppvartning fra gutta på 8. mars-dagen.

- Jeg tror aldri det skjer. De pleier ikke å gjøre så mye sprell. Jeg skal innrømme at vi ikke stilte opp på mannedagen heller.

- Er det en mannedag?

- Ja, visste du ikke det? 19. november, sier Solemdal og flirer.