- FEIL STED: Spania triumferer etter finaleseieren over Nederland i Johannesburg. Dersom The Sunday Times' bevis holder vann, skulle VM aldri vært holdt i Sør-Afrika. Foto: Marcus Brandt / DPA / NTB Scanpix
- FEIL STED: Spania triumferer etter finaleseieren over Nederland i Johannesburg. Dersom The Sunday Times' bevis holder vann, skulle VM aldri vært holdt i Sør-Afrika. Foto: Marcus Brandt / DPA / NTB ScanpixVis mer

- Marokko skulle hatt fotball-VM 2010

Lydopptak tyder på korrupsjon i forbindelse med Fifa-stemmegivning.

(Dagbladet): I dag presenterer britiske Sunday Times et lydopptak som viser korrupsjon i forbindelse med voteringen i Fifa knyttet til VM i 2010, et mesterskap som gikk til Sør-Afrika.

Den veien skulle mesterskapet trolig aldri tatt. Ifølge informasjonen i lydopptaket var Marokko den egentlige vinneren av avstemningen om hvem som skulle være vertskap for mesterskapet.

Diskuterte hvor stemmene ble av I lydopptakene skal Ismail Bhamjee, medlem av kommitéen som stemte over mesterskapet, uttale at Fifa-medlemmene møttes i etterkant og diskuterte hvilke kandidater de stemte på.

I opptellingen kom de fram til at Marokko hadde fått flest stemmer.

Både Sør-Afrika og Marokko er anklaget for å ha bestukket Fifa for å få verdens beste fotballspillere til deres gressmatter.

Sør-Afrika ga store summer til Jack Warner Dette kommer fram samtidig som BBC presenterer kontologger fra det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet (Concacaf).

I 2008 mottok Concacaf rundt 78,5 millioner kroner fra nevnte Sør-Afrika.

Pengene skulle etter planen brukes til det karibiske Diaspora-programmet - et program for å utvikle fotballen i området.

Store summer gikk til supermarked Siden har ingen sett noe til pengene. Dette har ført til at daværende Concacafs president, Jack Warner, har blitt etterforsket av det amerikanske etterretningsorganet FBI.

Nå skriver BBC at de har dokumenter som viser at pengene ble brukt til hvitvasking, gjeldsbetaling og Warners personlige forbruk - blant annet et personlig lån på 4 millioner kroner.

Ifølge BBC har 37,7 millioner blitt mottatt av gruppa JTA Supermarkets, en av de største supermarkedkjedene på Trinidad og Tobago. Disse overføringene, som er de største av Warners påståtte pengeoverføringer, skal ha blitt flyttet mellom januar 2008 og mars 2009 i lokal valuta.

- Warner må svare for sine handlinger Dokumentene til BBC viser også at rundt 3 millioner gikk til personer i Warners nærmeste bekjentskapskrets.

- Warner må svare for sine handlinger som følge av denne etterforskningen, han må svare på alle disse spørsmålene. Disse pengene skulle blitt brukt på barneidrett, sa Brent Sanch, sportsminister på Trinidad og Tobago, da BBC ga han detaljer fra dokumentene.

 UNDER ANKLAGER:  Tidligere Fifa-visepresident Jack Warner er under sterke anklager fra amerikanske myndigheter. Foto: Andrea de Silva / Reuters / NTB Scanpix
UNDER ANKLAGER: Tidligere Fifa-visepresident Jack Warner er under sterke anklager fra amerikanske myndigheter. Foto: Andrea de Silva / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Videre presenterer kanalen en liste over anklagene mot Warner fra amerikansk hold, der pengeutpressing, svindel, hvitvasking og omfattende bestikkelser.

En av flere på tiltalelista På nittitallet skal den tidligere Fifa-visepresidenten ha begynt å bruke sin innflytelse i organisasjonen for egen fortjeneste, deriblant ved å motta en bestikkelse på nesten 80 millioner kroner for å stemme for fotball VM i Sør-Afrika.

Warner er en av totalt 14 høytstående medlemmer av Fifa som er anklaget for korrupsjon av USAs justisdepartement.  Ifølge de amerikanske anklagerne skal de totalt ha tatt i mot over en milliard milliard i bestikkelser i løpet av en tjuefireårsperiode.

Warner, som også er etterlyst av Interpol, nekter selv for anklagene.

 GIKK AV:  Sepp Blatter gikk tidligere denne uka av som president for Fifa. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
GIKK AV: Sepp Blatter gikk tidligere denne uka av som president for Fifa. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer