Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Russland

Marokkos importlag

I åpningskampen var kun én av spillerne i startelleveren fra Marokko.

FORKLARER: Hervé Renard må snakke til laget på både engelsk og fransk før kampene. Marokko har en sammensatt spillergruppe med spillere født i mange ulike land. Foto: Reuters / Sergei Karpukhin
FORKLARER: Hervé Renard må snakke til laget på både engelsk og fransk før kampene. Marokko har en sammensatt spillergruppe med spillere født i mange ulike land. Foto: Reuters / Sergei Karpukhin Vis mer
 • Portugal - Marokko kl. 14.00

Marokko er tilbake i VM for første gang på 20 år. Den gangen røk «Atlas' Løver», som lagets kallenavn, ut i gruppespillet. I åpningskampen mot Norge klarte de bare 2-2, Brasil knuste dem 3-0, og da hjalp det lite at Marokko slo Skottland 3-0 i den siste kampen.

Samtidig slo nemlig Norge Brasil 2-1 i den famøse kampen i Marseille, og Marokko måtte reise hjem fra Frankrike.

Den gangen var to av spillerne født utenfor landegrensene. I dag er situasjonen en helt annen.

VM-STUDIO: Allsvenskan-legende Dulee Johnson kjenner hele det svenske landslaget og forteller hvorfor han tror Sverige kan gå hele veien. Magnus Kim forteller om et splittet Sør-Korea og synes det er utrolig synd at Heung Min Son må i militæret. Men hva med Kim selv? Slipper han? Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Kun én marokkaner

Gjennom et utbredt speidernettverk har Det marokkanske fotballforbundet fanget opp spillere med marokkanske foreldre født i andre land.

Av de 23 spillerne som er med til Russland, er bare seks født i Marokko. Resten har hatt oppveksten sin i land som Nederland, Frankrike og Spania.

I startelleveren i åpningskampen mot Iran var bare én spiller fra Marokko:

 • Nordin Amrabat. Fødested: Naarden, Nederland.
 • Medhi Benatia. Fødested: Courcouronnes, Frankrike.
 • Achraf Hakimi. Fødested: Madrid, Spania.
 • Mbark Boussoufa. Fødested: Amsterdam, Nederland.
 • Younès Belhanda. Fødested: Avignon, Frankrike.
 • Amine Harit. Fødested: Pontoise, Frankrike.
 • Hakim Ziyech. Fødested: Dronten, Nederland.
 • Karim el-Ahmadi. Fødested: Enchede, Nederland.
 • Munir Mohand Mohamedi. Fødested: Melilla, Spania.
 • Romain Saïss. Fødested: Bourg-de-Péage, Frankrike.
 • Ayoub El Kaabi. Fødested: Casablanca, Marokko.

Press fra foreldre

Nederlands landslagssjef, Ruud Gullit, forsøkte å overbevise Sofyan Amrabat om at hans framtid lå hos det nederlandske landslaget. 21-åringen ville imidlertid ikke høre på det Gullit hadde å si, han hadde bestemt seg:

Han vil spille for Marokko, foreldrenes fødested.

- Foreldrene pusher de til å spille for Marokko. Derfor var det ingen sjanse, jeg tror ikke de har noe valg, sier Gullit til New York Times.

Også toppscoreren fra VM-kvalifiseringen, Hakim Ziyech, kunne ha spilt for Nederland. Det var også i utgangspunktet intensjonen hans, men da de oransje ikke klarte å kvalifisere seg til EM i 2016, falt valget på Marokko i stedet.

Ble advart

Flere andre nasjoner bruker også spillere født i andre land, men ikke av samme omfang som Marokko. De mange ulike nasjonalitetene byr på noen problemer, men lagets trener, Hervé Renard, har klarte å skape samhold i gruppa.

- Vi forklarte til dem at det viktigste er lagmoralen. Det må du ha for å oppnå noe i fotball, og det har ikke noe å si hvor du kommer fra, mener treneren.

Renard har tidligere trent Zambia og Elfenbenskysten, og er den eneste som har vunnet Afrikamesterskapet med to ulike nasjoner. Treneren er fransk, men mestrer flere språk, noe han får bruk for i landslagsjobben i Marokko.

- Av og til innser jeg at en spiller ikke forstår hva jeg sier. Da ber jeg assistenten gå og ta praten med ham, sier Renard, som tar praten før kampene på både engelsk og fransk.

Før han overtok Marokko-jobben i 2016 ble han advart mot den splittede spillertroppen.

- De ba meg være forsiktig fordi spillerne som er født i Nederland ikke alltid kommer så godt overens med spillerne fra Frankrike. Men for å være ærlig, så har jeg ikke sett noe til det. Vi bygger ett lag og vi skal spille fotball, sier han til New York Times.

Marokko åpnet med et 1-0-tap for Iran. I gruppespillet gjenstår kamper mot Portugal og Spania.