Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marokko - Iran

Marokkos mareritt: Senket av selvmål

Aziz Bouhaddouz stanget ballen i eget mål fire minutter på overtid.

SELVMÅL: Aziz Bouhaddouz fortviler, mens Iran jubler. Foto: Action Images
/ Dylan Martinez
SELVMÅL: Aziz Bouhaddouz fortviler, mens Iran jubler. Foto: Action Images / Dylan Martinez Vis mer
  • Marokko - Iran 0-1 (0-0)

For to dager siden tapte Marokko kampen om fotball-VM i 2026. Fredag tapte de åpningskampen i VM.

Marokko var det beste laget i store deler av kampen, men fire minutter på overtid falt avgjørelsen. Aziz Bouhaddouz sendte ballen i eget nett, og den stakkars innbytteren får neppe sove godt i natt. Marokko har ikke vært i VM siden 1998, og har fått en verst tenkelig start på dette mesterskapet. For 20 år siden var det Norge som ble Marokkos bane.

I en jevnspilt og tøff batalje, ga Iran motstanderen røff behandling. På tampen av kampen mistet begge lag hver sin stjernespiller til skade. Nordin Amrabat klarte ikke å holde seg på beina etter en hodesmell, mens Alireza Jahanbakhsh måtte ut på båre.

Gnistrende Marokko

VM-STUDIO: Dagbladets VM-studio har besøk av russiske Vadim Demidov og redaktør for Den Arabiske Halvøy, Reier M. Schoder. Video: Stian Pedersen Vis mer

Marokko gikk rett i strupen på Iran fra start av, og fikk belønning i form av flere store muligheter.

Hervé Renards menn spilte svært underholdende fotball, og i løpet av kort tid truet Hakim Ziyech, Younès Belhanda og Amin Harit Irans forsvar. Marokkanerne var raske, fotrappe og samspilte, men Iran slapp så vidt unna med skrekken.

Under tidligere Real Madrid-trener Carlos Queiroz' ledelse, har Iran framstått som et bunnsolid forsvarslag. Portugiseren er kjent for sin pragmatiske tilnærming, og i løpet av kvalifiseringen til VM slapp laget hans bare inn to mål.

Mot Marokko begynte spillerne hans raskt å ty til ulovlige midler. Det tok ikke lang tid før iranerne begynte å sparke ned de fotrappe marokkanerne, og Masoud Shojaei ble belønnet med kampens første gule kort da han stemplet en motspiller i akillesen.

Vuvuzelaen er tilbake

Marokko fortsatte sjansebonanzaen gjennom omgangen, men fikk ikke uttelling.

I stedet holdt Iran på å straffe dem like før pause.

Iran snappet ballen og kontret lynhurtig mot marokkanernes mål. Sardar Azmoun kom alene med keeper, men avslutningen hans ble parert på mesterlig vis. Heller ikke returen fant veien til mål takket være et marokkansk bein.

I en ellers underholdende omgang var det en gammel kjenning som stjal litt av oppmerksomheten. Under VM i Sør-Afrika for åtte år siden ble verden introdusert for vuvuzelaen. Under Marokko - Iran dukket den opp på VM-tribunene igjen.

- Er det de forbanna vuvuzelaene jeg hører? Få tilbake den meksikanske bølgen, skrev toppscorer fra Mexico VM i 1986, Gary Lineker, på Twitter.

Flere andre reagerte også på lyden av det velkjente instrumentet:

Stygge skader

Andre omgang fortsatte i noe av det samme sporet som den første. Kun ett minutt hadde passert da en iraner stemplet en marokkaner, og fem minutter etter sidebytte fikk Marokko sin første sjanse.

Etter hvert tok imidlertid Iran mer over igjen. Laget trakk ned tempoet i kampen, og fikk den inn i sitt spor. Queiroz kommanderte fra sidelinjen, og spillerne lystret.

Marokko - Iran ble en fysisk batalje, der flere spillere fikk seg noen kraftige trøkker. 15 minutter før slutt måtte Nordin Amrabat kaste inn håndkleet. Marokkaneren fikk seg en smell, og sto og svimlet på sidelinjen etterpå. Kanten måtte ha hjelp til å holde seg på beina, og ble byttet ut med sin bror, Sofyan.

Ikke lenge etter ble Irans store stjerne, Alireza Jahanbakhsh, fraktet ut på båre. En stort tap for iranerne. Spissen så først ut til å ha krampe, men det ligger trolig noe mer alvorlig bak. Jahanbakhsh ble toppscorer i nederlandsk Eredivisie i årets sesong.

Temperaturen eskalerte i takt med skadene, og på overtid holdt det på å bryte ut slåsskamp mellom spillerne og trenerne. Begge parter fikk imidlertid raskt roet seg ned.

På overtid kom avgjørelsen. Aziz Bouhaddouz var uheldig og stanget ballen i eget nett. Dermed blir veien ut av gruppespillet svært tøff for Marokko, som nå har igjen Portugal og Spania.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media