SUPERSTJERNER: Andres Iniesta (t.v), Lionel Messi og Cristiano Ronaldo (t.v) er kandidatene som står klare til å tråkke opp på podiet i kveld. Foto: SCANPIX NTB
SUPERSTJERNER: Andres Iniesta (t.v), Lionel Messi og Cristiano Ronaldo (t.v) er kandidatene som står klare til å tråkke opp på podiet i kveld. Foto: SCANPIX NTBVis mer

Marsboer, Gud, maskin, magiker og fenomen

Fotballkjendisene om gullball-kandidatene.

(Dagbladet): I kveld avgjøres det i Zürich: Får Lionel Messi (Barcelona) sin fjerde strake gullball, som verdens beste spiller?

Eller når Cristiano Ronaldo (Real Madrid) eller Andrés Iniesta Barcelona) endelig opp i den mest presisjefulle kåringen av dem alle?

De tre er kandidatene til Gullballen - eller Ballon d'Or - som deles ut på Fifa-gallaen foran alle verdens fotballtopper i kveld.

I anledning prisdrysset har det internasjonale fotballforbundet Fifa gravd fram de aller flotteste og villeste beskrivelsene av de tre fotballstjernene.

Her er et utdrag, og ingen virker å være i tvil om at den som vinner i kveld vinner fortjent.

Tidligere Argentina-sjef Alfio Basile om Messi:
- Du kan ikke sammenlikne noen med Messi. Cristiano Ronaldo er en stor, menneskelig fotballspiller, men Messi er en marsboer. Han kan til og med løpe fortere med ballen enn uten. Det er som han spiller en annen sport. Det er nesten umulig å gjøre det han gjør i den farta.

Luiz Felipe Scolari, tidligere Brasil- og Portugal-sjef om Messi og Ronaldo:
- Noen liker ikke Ronaldo fordi han er en stor spiller, ser bra ut og har sex med alle damene. Folk blir sjalu. Det enste dårlige i Ronaldos liv er Messi. Hvis det ikke var for ham ville Ronaldo vært verdens beste spiller fem år på rad nå.

Spania- og City-playmaker David Silva om Andres Iniesta:
- Media spør meg stadig om Messi eller Ronaldo er best, men for meg er noe helt klart: Andres Iniesta er nummer 1. Han evner å gjøre det mest vanskelige på banen. Han er magisk med ballen, og så innflytelsesrik.

FAVORITT: Lionel Messi har vunnet tre år på rad og i 2012 scoret han enda flere mål enn noen gang.  Her med fjorårets gullball. Foto: AP / Michael Probst
FAVORITT: Lionel Messi har vunnet tre år på rad og i 2012 scoret han enda flere mål enn noen gang. Her med fjorårets gullball. Foto: AP / Michael Probst Vis mer

Tidligere Portugal-trener og United-assistent Carlos Queiroz  om Ronaldo:
- Portugal har et landslag ved navn Cristiano Ronaldo, pluss en gruppe spillere som løper etter ham.

Samuel Eto'o, tidligere Barca-spiss og Anzji-angriper om Messi:
- Messi er Gud, både som person og enda mer som spiller. Jeg håper han vinner VM med Argentina. Til alle verdens guder, jeg ber om at han får den sjansen.

Spania- og Real-back Sergio Ramos om Iniesta:
- Han er blitt rørt av en tryllestav, alle respekterer ham på banen. Som fotballelsker er jeg stolt over å ha spilt med ham. Han er den store forskjellen, ingen kan gjøre det han kan.

Tidligere Barca-sjef Pep Guardiola om Messi
- Han dominerer idretten som Michael Jordan i basketball. Veldig få mennesker gjennom historien har klart det Messi og Jordan har gjort. Jeg synes synd på dem som ønsker å konkurrere om Messis trone. Det er umulig, guttungen er unik. Han scorer ikke bare masse mål, han scorer masse flotte mål.

Eks-storspiller Ruud Gullit om Ronaldo:
- Det samme skjer med Ronaldo som med David Beckham, de får kritikk fordi de ser så bra ut. For meg er Ronaldo den perfekte spiller. Han er rask, høy, er god på hodet, teknisk bra, tar straffer og gode frispark. Og han er en leder. Jeg synes Cristiano Ronaldo er et fenomen.

Spania-spiss Fernando Torres om Iniesta:
- Når han har ballen stopper alt annet. Det er som kameraet går i sakte film. Jeg har spilt med ham siden jeg var 15, og jeg har aldri, aldri sett ham spille dårlig.

United-sjef Alex Ferguson om Ronaldo:
- Han er en helt utrolig spiller. Du har en gruppe store spillere, og Cristiano er definitivt en av dem. Selv om han har naturtalent har han på mange måter skapt seg selv, han har trent og trent.