Marta sendte Brasil til VM-finalen

Norge møter USA i bronsefinalen.

Norge møter USA i fotball-VMs bronsekamp søndag. Brasil sjokkerte amerikanerne med 4-0-seier i semifinalen.

Marta tryllet med ballen igjen, scoret to ganger og viste detaljer som ville gjort en Ronaldinho eller Zidane stolt. Lise Klaveness 21-årige klubbvenninne er uten tvil verdens beste kvinnelige spiller, og torsdag gjorde hun medaljegrossisten USA til latter.

Søndag blir det Brasil mot Tyskland i finalen, akkurat som da mennene hadde VM-sluttspill i Asia for fem år siden. Da tok Brasil sin femte tittel. Sambakvinnene har derimot aldri før vært i finale og håper å bli mester for første gang.

Et horribelt selvmål av Leslie Osborne ga Brasil ledelsen, og Marta doblet den. Oppgaven ble nesten umulig for amerikanerne da Shannon Boxx ble utvist rett før pause. I annen omgang kontret Cristiane en ny spiker i kista før Marta fullførte verket med sitt sjuende VM-mål.

Norges oppgave blir å sørge for at USA for første gang blir uten medalje i VM eller OL. Amerikanernes medaljerekke i VM er gull-bronse-gull-bronse, i OL gull-sølv-gull.

Amerikanerne må greie seg uten midtbaneankeret Boxx, som på overtid i første omgang pådro seg sitt annet gule kort og ble utvist. Det var mildt sagt strengt av dommeren, for en brasilianer snublet rett og slett i beina til Boxx.
USA-tabber
Resten av de avgjørende tabbene torsdag var amerikanske. I det 20. minutt tok Formiga corner. Ballen kom i knehøyde mot nærmeste stolpe, der det ikke var noen brasilianere. Ballen formelig ba om å bli klarert høyt og langt, men Osborne bøyde seg av en eller annen grunn ned og stupte ballen i eget mål.

Som i Norges semifinale var første scoring et selvmål ved nærmeste stolpe på innlegg fra venstre, men Trine Rønning var bare uheldig. Osborne tabbet seg grundig ut.

USAs trener Greg Ryan benket uforklarlig den gode målvakten Hope Solo til fordel for veteranen Briana Scurry, og det skulle vise seg kostbart. Scurry var alt annet enn patent og feilet grovt på 2-0-målet.

Martas prestasjon var riktignok utmerket. Hun lurte Lindsay Tarpley, og rev seg fri da amerikaneren dro buksa nesten av henne. Så skar hun inn på banen og fikk middels treff med venstrebeinet. Scurry hadde hele hånden på ballen, men slo den bare inn i mål.


MARTA I FARTA: Den brasilianske stjernespilleren scoret to ganger da de blågule knuste USA i semifinalen. Foto: AP
MARTA I FARTA: Den brasilianske stjernespilleren scoret to ganger da de blågule knuste USA i semifinalen. Foto: AP Vis mer

Marta i farta


I annen omgang scoret Cristiane sitt femte VM-mål framspilt av veteranen Formiga. Marta satte punktum etter å ha hælflikket ballen rundt en amerikaner, tatt den igjen og rundet enda en motspiller før hun skjøt.

Akkurat som i Norges semifinale mot Tyskland var det fulle tribuner selv om VM-vertene Kina er utslått, og publikum levnet ingen tvil om at de heiet på Brasil.

Det blir nok fullt søndag også, på VMs minste arena i Kinas største by Shanghai. Da spiller Norge om bronse tre timer før finalen, mot sjokkskadde men svært revansjlystne amerikanere.

Norge møter USA for fjerde gang i VM-sluttspill. De tidligere kampene er alle avgjort med ett måls margin. USA vant finalen i 1991 og kvartfinalen i 2003, Norge vant semifinalen i 1995.

(NTB)