Ada Hegerberg splitter fotballverden

Marta støtter Hegerberg, men reagerer på metodene

Tidenes beste fotballspiller, Marta, kjemper for likestilling i fotballen i likhet med verdensener Ada Hegerberg. Men den brasilianske legenden mener Hegerbergs fremgangsmåte er feil.

TIDENES BESTE: Marta kjemper for de samme rettighetene for Ada Hegerberg, men enerne er uenige om fremgangsmåten. Foto: NTB Scanpix
TIDENES BESTE: Marta kjemper for de samme rettighetene for Ada Hegerberg, men enerne er uenige om fremgangsmåten. Foto: NTB ScanpixVis mer

Marta Vieira da Silva, oftest kalt bare Marta, regnes som tidenes beste fotballspiller med blant annet 111 landslagsmål på 145 kamper for Brasil. 33-åringen ble kåret til verdens beste fotballspiller av FIFA i 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 og 2018.

I likhet med Ada Hegerberg, ansett som verdens beste fotballspiller for øyeblikket, eksemplifisert gjennom å motta Gullballen i desember, kjemper Marta for kvinners rettigheter i den historisk mannsdominerte fotballen.

Da den brasilianske legenden scoret mot Australia i VM forrige uke, valgte hun å markere sitt standpunkt ved å peke ned på egne fotballsko. Der viste Marta fram at hun ikke lenger har en utstyrsavtale og sponsor på skoene, hvor hun i stedet bærer symbolet for likestilling.

KJEMPER FOR KVINNERS RETTIGHETER: Marta peker ned på symbolet for likestilling, som hun bærer på fotballskoene i stedet for å ha en utstyrsavtale med en skoleverandør. Foto: Pascal GUYOT / AFP
KJEMPER FOR KVINNERS RETTIGHETER: Marta peker ned på symbolet for likestilling, som hun bærer på fotballskoene i stedet for å ha en utstyrsavtale med en skoleverandør. Foto: Pascal GUYOT / AFP Vis mer

Markeringen hylles på Twitter av blant annet Phumzile Mlambo, som er en sørafrikansk politiker, tidligere visepresident i Sør-Afrika og som nå er leder for UN Women i kampen for likestilling.

Støtter Hegerberg - uenig i metoder

Marta har valgt å stå uten sponsor av fotballutstyr det siste året, fordi hun mener avtalene kvinnene får er altfor svake sammenliknet med herrene. Det tar hun nå et oppgjør med.

- Det er langt, langt under det herrene får. Ved å ikke fornye avtalen, er dette en fin mulighet å markere et standpunkt på og kjempe for våre rettigheter. Det er enorm lønnsforskjell, og vi må alltid slite for å bevise at vi fortjener det vi får, sier Marta til GloboEsporte.

- Dette gjør vi for å hjelpe neste generasjonen av lovende fotballjenter til å få bedre vilkår og bedre alternativer. Hver gang vi har muligheten, må vi vise verden at likestilling er nødvendig.

Ada Hegerberg og Marta har sånn sett flere ting til felles, både hva angår talent, prestasjoner og verdier. Men framgangsmåtene er ulike.

MANGE PRISER: Marta, her sammen med Luka Modric, etter en av mange internasjonale priser hun har vunnet, mener Ada Hegerberg burde ha kjempet kampen om likestilling gjennom å delta i VM i Frankrike. Foto: NTB Scanpix
MANGE PRISER: Marta, her sammen med Luka Modric, etter en av mange internasjonale priser hun har vunnet, mener Ada Hegerberg burde ha kjempet kampen om likestilling gjennom å delta i VM i Frankrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den brasilianske 33-åringen mener Hegerberg burde ha stilt opp i det pågående verdensmesterskapet i Frankrike og markert sitt standpunkt på den største arenaen av de alle.

- Jeg beklager at Hegerberg aldri kom hit til VM. De beste spillerne må stille opp og vise hvor mye kvinnefotballen har utviklet seg, mener Marta, som savner den norske angrepsprofilen i det pågående mesterskapet i Frankrike.

Debatten rundt Ada Hegerbergs fravær i VM, landslagsnei og oppgjør med fotballkvinners rettigheter, skaper debatt i en rekke land, nå også Irland.

Hegerberg-debatt i Irland

Áine O'Gorman, med 100 A-landskamper for Irland, forteller om et liknende opprør i hjemlandet.

DEBATT: Ada Hegerberg, her sammen med Cristiano Ronaldo etter å ha blitt kåret til årets kvinnelige spiller i Europa, skaper stor debatt. Foto: Claude Paris / NTB Scanpix
DEBATT: Ada Hegerberg, her sammen med Cristiano Ronaldo etter å ha blitt kåret til årets kvinnelige spiller i Europa, skaper stor debatt. Foto: Claude Paris / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har også hatt våre kamper hjemme i Irland. Det var en veldig, veldig tøff tid for oss. Det var ikke noe vi ønsket å gjøre, men det var viktig for oss og for kvinnefotball at vi tok et oppgjør med manglende likestilling, forteller den irske landslagslegende i RTÉ Soccer Podcast.

- Vi var da villige til å boikotte landskamper vi skulle spille. Vi sto sammen om det og det kom en reaksjon fra forbundet. Etter det har forholdene blitt bedre for oss.

- Hegerberg er i en posisjon hvor det får ekstra kraft. Hun scoret hat trick i Champions League-finalen mot Barcelona. Hun snakker høyt om problemene, men likevel virker det som at ingen lytter, mener O'orman.

Til Dagbladet sier den norske landslagslegenden Trine Rønning, med hele 162 landskamper for Norge, at hun forstår både timingen og innholdet av kritikken fra Ada Hegerberg.

KRITIKK: Etter kampen mot Romania fredag, forklarte Martin Ødegaard kritikken mot Ada Hegerberg. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

- Jeg kjenner meg igjen i mye av det Ada sier og står for, sier Trine Rønning til Dagbladet.

- På hvilken måte?

- Jeg har vært en del av det samme landslaget. Noen tenker kanskje at Ada sutrer når hun snakker om at vi ikke fikk riktig størrelse på draktene og sokkene, og at det framstår som en bagatell, men dette handler om å bli tatt på alvor når man er en del av et landslag, sier 36-åringen.

Støtter Marta

Alan Cawley, med fortid i klubber som Leeds og Sheffield Wednesday, mener i likhet med Marta at Hegerberg burde ha deltatt i VM og brukt sin posisjon til å fremme sitt budskap.

- Hun er den beste spilleren i verden. Ville ikke det profittert mesterskapet mer om Hegerberg deltok for Norge, var den beste spilleren og viste fram det beste fotballen har å by på? spør Cawley i RTÉ Soccer Podcast.

- Hegerberg kan kjempe sine kamper samtidig som hun spiller for landet sitt. Uansett hva konflikten med landslaget handler om, tror jeg hun ville ha fått fram sitt budskap enda sterkere om hun var en del av mesterskapet.

Programleder Marie Crowe følger opp:

- Se for deg et VM uten Messi eller Ronaldo. Jeg hadde elsket å se Hegerberg spille her. Så er spørsmålet hva som hadde skjedd om det irske fotballforbundet ikke hadde hørt på kvinnelandslaget under deres opprør. Kunne det også endt med en boikott? spør hun.

- Hegerberg føler tydeligvis så sterkt om dette at hun er villig til å ofre sin egen karriere.

Ulik fremstilling

Internasjonalt framstilles Lyon-spissen som en heltinne og likestillingsforkjemper.

- Ada er ei dame som gir sykt mye av seg selv og er et «ja-menneske». Det ga veldig tydelige signaler da Ada, Norges største stjerne, valgte å bryte med landslaget etter EM i 2017, sier Rønning til Dagbladet.

Hun jobber i dag som spillerutvikler i Telemark Fotballkrets. Der ser Rønning på nært hold hvordan jentene blir satset på i langt større grad enn tidligere.

- Nå er det likeverdighet mellom kjønnene. Landslagsskolen er helt kjønnsnøytral. Det har endret seg enormt de siste åra. Det snakkes ikke lenger om jente- og guttefotball, men fotball. Det er fortsatt litt å gå på, men utviklingen er veldig positiv, mener landslagslegenden.

- Det er enormt stor forskjell fra da jeg var ung fotballspiller. Det fantes ikke talentutvikling i kretsen for oss jentene. Nå er det noe helt annet.

Hegerberg hylles i urbane strøk

Ada Hegerberg besøkte på sin side en helt annen arena enn den øverste mesterskapsarenaen i går, da hun besøkte urbanfotballen i Nanterre.

I to timer spilte tre spillere i alle aldrer og størrelser fotball med Ada Hegerberg som trener, skriver den franske avisa Le Parisien.

- Jeg ville virkelig møte Ada, fordi hun er et feministisk forbilde for meg. Det hun gjør, er forbilledlig, sier Angélique til avisa.

Ada Hegerberg vet hvor mye innflytelse forbilder har å si. Hun husker godt da hun var ni år og fikk møte det norske U20-landslaget.

- De var på besøk i min hjemby. Det var et herlig minne. Jeg håper at flere og flere jenter vil drømme om og jobbe for å vinne gullballen. De må i hvert fall ha muligheten til å drømme, sier Hegerberg om møtet med jentene i det urbane strøket.

Hun har i mange år snakket høyt om at fotball for kvinner bør være like stort som fotball for menn.

Tidenes første kvinnelige Ballon d’Or-vinner har lenge jobbet for et mål som handler om mer enn bare henne selv. Hegerberg drømmer om å gjøre fotball like stort for kvinner som for menn.

Det var en visjon 23-åringen snakket mye og engasjert om allerede da hun møtte Dagbladet i 2015.

- Jeg har ofte stilt spørsmålet: Hvorfor skal Champions League for herrer være så mye større enn Champions League for kvinner? Hvorfor skal ikke åtte år gamle jenter drømme like mye om Champions League som åtte år gamle gutter? spurte Hegerberg til Dagbladet den gang.