Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marta tryllet og provoserte mot Norge

Sjanseløse mot Brasil anført av verdens beste kvinnelige fotballspiller.

SKAPTE TEMPERATUR: Marta lekte tidvis med det norske forsvaret, men klarte også å hisse på seg publikum i Wolfsburg.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
SKAPTE TEMPERATUR: Marta lekte tidvis med det norske forsvaret, men klarte også å hisse på seg publikum i Wolfsburg.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Brasil - Norge 3-0.

Et mål som aldri skulle vært godkjent ødela Norges plan for å ta poeng mot Brasil, men håpet om kvartfinaleplass lever videre tross det stygge 0-3-tapet.

Marta avgjorde kampen med to mål og en målgivende pasning, men måten hun skapte ledermålet på var upopulært. Iallfall likte de 26.000 tilskuerne i Wolfsburg det svært dårlig.

Brasil hadde ikke vært i nærheten av en målsjanse inntil Marta i det 22. minutt havnet i løpsduell med Nora Holstad Berge på en kontring. Berge var noen skritt foran, men Marta nærmet seg fort. Det kunne blitt spennende om ikke brasilianeren hadde felt den norske midtstopperen bakfra.

Noen timer etter at Gyöngyi Gaal lot en spiller fra Ekvatorial-Guinea ta ballen i fast grep i egen 16-meter uten å dømme straffe, var det Kari Seitz sin tur til ikke å se det alle andre på stadion fikk med seg. Marta fikk løpe, og etter å ha fintet Maren Mjelde på bakken sendte hun ballen i hjørnet.

Publikum likte dårlig hennes demonstrative jubel og pep intenst. Enda kraftigere ble pipingen da Martas bilde kom på storskjermen som målscorer, og verdens beste kvinnelige fotballspiller fikk etter det pipekonsert mot seg hver gang hun gikk til hjørneflagget for å ta corner. Publikum jublet hver gang Norge yppet seg framover.

Sjokk Så veldig ofte var ikke det. Baklengsmålet var et sjokk for de norske, som mistet litt av piffen og lot brasilianerne komme oftere til. I åpningen holdt de norske ikke bare Brasil fra livet uten problemer, de hadde også mange gode tilløp framover. Nærmere enn to skudd fra Madeleine Giske i god posisjon kom ikke Norge. Det første traff en motspiller i ansiktet, det andre ble reddet.

Norge tettet igjen fram til pause og slapp ikke til flere ærlig oppnådde sjanser enn Rosanas knallskudd fra 25 meter som Ingrid Hjelmseth slo over. En sløv norsk start på annen omgang knuste imidlertid håpet om å komme tilbake.

Nesten rett fra avspark gikk Marta på et langt raid som ingen norske greide å bremse. Det ble rygget helt til hun kunne sentre til en fri Rosana, som slo ballen inn ved stolpen.

Snaut to minutter senere klarerte Ingvild Stensland rett i Cristiane. Maren Mjelde stoppet ballen, men slo et altfor svakt tilbakespill mot Hjelmseth. Cristiane kom mellom og spilte fram Marta til superstjernens annet mål.

Må vinne Etter åtte seirer og en uavgjort på de europeiske lagenes ni første kamper i VM, var det Norge som fikk det første tapet. Men nederlaget endret ikke forutsetningene for onsdagens skjebnekamp mot Australia så mye.

Da Australia slo Ekvatorial-Guinea søndag ettermiddag, sank nemlig betydningen av kampen mot Brasil. Norge måtte ha poeng mot Marta & co. for å kunne greie seg med uavgjort mot Australia onsdag, og laget måtte vinne med to mål for å kunne tåle ettmålstap mot australierne.

Uansett hvor mye Norge hadde tapt mot brasilianerne, går laget videre med seier mot Australia i Leverkusen. Og det er oppgaven som venter for å hindre at Norge for første gang må reise hjem fra et VM-sluttspill allerede etter gruppespillet.

Derfor var det ingen vits i å bruke altfor mange krefter da kampen var tapt, men likevel var de norske nær et trøstemål mot en av sine vanskeligste rivaler. Brasil slo Norge for tredje gang på rad i sluttspill. Marta har scoret i alle tre, og Norge har ikke slått brasilianerne siden bronsekampen i Atlanta-OL for 15 år siden.

(NTB)