LIKNENDE MÅL: Langrennstalentet Marte Mæhlum Johansen følger stafetten hjemmefra i dag. Der går en svensk jente for VM-medalje, en løper hun nylig slo i juniormesterskapet. Foto: Privat
LIKNENDE MÅL: Langrennstalentet Marte Mæhlum Johansen følger stafetten hjemmefra i dag. Der går en svensk jente for VM-medalje, en løper hun nylig slo i juniormesterskapet. Foto: PrivatVis mer

VM i Lahti:

Marte (19) knuste svenskenes stafettbombe for en måned siden. Hun advarer Norge

- Ikke et dårlig valg av Sverige.

(Dagbladet): - Jeg trodde de tullet med meg, sa Ebba Anderson etter å ha blitt tatt ut til det svenske stafettlaget i dag.

19-åringen debuterer i dette mesterskapet, ble nummer 23 på fellesstart med skibytte i forrige uke, og likevel skal hun forsvare Sveriges ære på selveste VM-stafetten.

For Marte Mæhlum Johansen er det spesielt morsomt å følge med på - hun kjempet nemlig tett med den svenske jenta i junior-VM i USA for en liten måned siden.

19-åringen tok sølv bak Ebba Andersson på 5 kilometer fristil, men gikk fra svensken i duell en mot en under fellesstarten da hun sikret gull for Norge.

- Sånn sett er det jo litt morsomt. Jeg spurte henne i USA om hun hadde hørt noe om VM og sånn, og da sa hun faktisk at hun ikke hadde det. Men hun er en veldig ydmyk og hyggelig jente, sier Mæhlum Johansen til Dagbladet.

Stort press

Ebba Andersson skal gå mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen på tredje etappe.

I Falun for to år siden distanserte Jacobsen den svenske motstanden da Maria Rydqvist falt på vei ut av stadion, men Ebba Andersson kommer til å gi nordmannen god kamp, mener Mæhlum Johansen.

- Hun er en sterk løper med god kapasitet, og spesielt i skøyting. Jeg tror ikke det er noe dårlig valg av Sverige, hun kan gå en bra etappe, mener 19-åringen.

GÅR TREDJEETAPPEN: Ebba Andersson. Foto: John Rasmussen/Dagbladet.
GÅR TREDJEETAPPEN: Ebba Andersson. Foto: John Rasmussen/Dagbladet. Vis mer

- Hun er god til å henge, og går jevnt godt. Hun kommer ikke til bli med på noe lureløp hvis det skulle skje, tror Mæhlum Johansen.

- Hvordan hadde du selv taklet å bli tatt ut til stafett som debutant i VM?

- Det er et godt spørsmål. Jeg hadde nok følt på et ganske stort press. Jeg kjente jo litt på presset i junior-VM, og da tenkte jeg litt på hvordan det må føles for de som går i Lahti nå. Det gjelder nok for Ebba å prøve å ikke tenke så mye på de tingene rundt, sier 19-åringen til Dagbladet.

Drømmen

16 år gammel tok Ebba Andersson sitt første gull i det svenske juniormesterskapet, og siden da har prestasjonene bare blitt bedre og bedre.

Svenske langrennskjennere hevder at Anderssons talent er det største som har gått på to ski i Sverige på veldig mange år.

Det ryktes at Ebba på 19 blir Sveriges neste store langrennsstjerne.

- Vi får se, hun har absolutt gode muligheter. Hun har vist over tid at hun har en bra kapasitet, uten at vi skal ha så store forventninger til henne akkurat nå. Det handler mest om at hun skal få være med og se og lære, så får vi se hvor langt det rekker, sa den svenske landslagssjefen Rikard Grip til Dagbladet i forkant av VM.

- Drømmen er å vinne medaljer i store mesterskap, sa Ebba Andersson selv.

I dag har hun muligheten.

PS! Marte Mæhlum Johansen tok en åttendeplass på sprint og ellevteplass på stafett i tillegg til gull og sølv i det nevnte juniorverdensmesterskapet. Østre Toten-jenta bor for tiden på Lillehammer for å satse på ski og studere.