Martin (15): Jeg er ingen redningsmann

Men Høgmo vurderer å bruke Ødegaard fra start.

MARIENLYST (Dagbladet): Klokken 11.04 ble Martin Ødegaard omfavnet av lagkamerater og trenere på formiddagens Strømsgodset-trening.

Det kunne kun bety én ting: 15-åringen hadde fått beskjed om at han var tatt ut i Norges A-landslagstropp til møtene med Malta og Bulgaria neste måned.

- Alle på laget er veldig positive, smiler og gratulerer meg. Det er veldig hyggelig, sier Ødegaard etter treningen.

- Ingen redningsmann To minutter etter de herlige scenene på Marienlyst kom også den offisielle bekreftelsen på en pressekonferanse på Ullevaal stadion. Der gjorde Per-Mathias Høgmo det samtidig klart at han vurderer å bruke Ødegaard fra start i EM-kvalifiseringen, etter kun én seier på sine tolv første kamper som landslagssjef.

Uttalelsen er like lite overraskende som uttaket. Gutten har for lengst blitt beskrevet som et av verdens aller største talenter, mens sammenligningene med forbildet Lionel Messi er mange.

Ødegaard føler det likevel ikke som hans ansvar å redde nasjonens ære.

- Noe redningsmann tror jeg ikke jeg skal bli sett på som, sier 15-åringen.

Drømmerollen På dagens trening ble den offensive midtbanespilleren stående igjen og trikse og leke seg med ballen i nesten 50 minutter etter at fellesøkten var ferdig.

Til slutt måtte Strømsgodset-trener David Nielsen beordre Ødegaard, Iver Fossum og Gustav Wikheim av feltet.

Etterpå fortalte Ødegaard at han gleder seg stort til å snart kjempe side om side med Norges beste menn.

BLE GRATULERT: Omtrent fire minutter over 11 turte Martin Ødegaard og lagkameratene slippe jubelen løs på formiddagens Strømsgodset-trening. I sekundene som fulgte var det mange klemmer og gode ord å få for 15-åringen, som er tatt ut til Norges EM-kvalik. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLE GRATULERT: Omtrent fire minutter over 11 turte Martin Ødegaard og lagkameratene slippe jubelen løs på formiddagens Strømsgodset-trening. I sekundene som fulgte var det mange klemmer og gode ord å få for 15-åringen, som er tatt ut til Norges EM-kvalik. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg er veldig glad og fornøyd - og litt overrasket. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få være med i en EM-kvalik.

- Hva er drømmerollen for deg på det norske landslaget?

- Jeg liker best å spille i rollen bak en spiss, i mellomrommet.

- Han er klar Selv om Ødegaard står bokført med hele sju målgivende pasninger og tre scoringer på 18 Tippeliga-kamper (elleve fra start) i sin første sesong på Norges øverste nivå, har mange stilt spørsmål ved om det er riktig å slippe han løs internasjonalt allerede nå.

Til det svarer Godsets trener følgende:

- Det er ingenting som tilsier at han ikke er klar for det. Han spiller hver uke i Tippeligaen. Jeg vet ikke om noen spillere som preger, eller mer mer synlige, i kamper enn det Martin Ødegaard er. Jeg ser ham hver dag. Han er mer enn klar for det, sier Nielsen til Dagbladet.

MER KLEMMER: Assitenttrener Alexander Straus ønsket også å gratulere talentet, som nesten så ut til å synes at det ble i meste laget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MER KLEMMER: Assitenttrener Alexander Straus ønsket også å gratulere talentet, som nesten så ut til å synes at det ble i meste laget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer