KAN BY PÅ TRØBBEL: Kroatias Alen Halilovic (18) starter neppe mot Norge på lørdag, men hvis han får spilletid kan han by på ordentlig trøbbel, som her, mot Malta i en EM-kvalikkamp i fjor høst. Foto: AFP PHOTO / STRINGER / NTB Scanpix
KAN BY PÅ TRØBBEL: Kroatias Alen Halilovic (18) starter neppe mot Norge på lørdag, men hvis han får spilletid kan han by på ordentlig trøbbel, som her, mot Malta i en EM-kvalikkamp i fjor høst. Foto: AFP PHOTO / STRINGER / NTB ScanpixVis mer

Martin (16) og Alen (18) er framtidshåpene for Real Madrid og Barcelona

Lørdag møtes de for første gang.

(Dagbladet): Martin Ødegaard (16) har ikke overraskende fått mye oppmerksomhet under landslagssamlingen i Marbella denne uka, i forkant av lørdagens EM-kvalikkamp mot Kroatia i Zagreb.

Det man med norske øye ikke har hatt fokus på er «Kroatias Martin Ødegaard», nemlig Alen Halilovic (18).

Den offensive midtbanespilleren kommer fortsatt noe i skyggen av kroatiske superstjerner som Luka Modric, Ivan Rakitic og Mario Mandzukic, men det er lett å sammenlikne ham med Ødegaard:

Hentet til Barcelona • Halilovic er den yngste spilleren for det kroatiske A-landslaget noensinne.

• Han er den yngste målscoreren i kroatisk toppserie.

• Han er lettbent, teknisk god og venstrebent.

• Han ble hentet til Barcelona på en femårskontrakt med stempelet «supertalent» i fjor, og spiller til daglig for B-laget.

• Klubben har et langsiktig plan for ham, og han er blitt et slags symbol på en gyllen framtid.

NORGES SUPERTALENT: Bare tiden vil vise om Martin Ødegaard (16) vil bli så god som alle tror og håper. Foto: Javier Lizón / EFE / NTB Scanpix
NORGES SUPERTALENT: Bare tiden vil vise om Martin Ødegaard (16) vil bli så god som alle tror og håper. Foto: Javier Lizón / EFE / NTB Scanpix Vis mer

- Som Martin Ødegaard er han en spiller som kan være med og prege internasjonal fotball de neste årene, sier Cmores ekspert på spansk fotball, Petter Veland til Dagbladet.

Halilovic og Ødegaard har aldri møttes tidligere på fotballbanen, men som de store framtidshåpene for henholdsvis Barcelona og Real Madrid, er det blant annet laget flere Youtube-videoer som setter de to opp mot hverandre.

Debuterte for A-laget Halilovic, som er sønn av tidligere Dinamo Zagreb- og Real Valladolid-spiller Sejad Halilovic, fikk sin offisielle A-lagsdebut for Barcelona i cupseieren mot Elche i januar, da han fikk en snau halvtime som innbytter.

Til vanlig spiller han for Barcelona B på nest øverste nivå, og Veland mener kroaten sliter med mye av det samme som Ødegaard gjør for Real Madrid Castilla.

- Han sliter litt på B-laget. Han er bedre på A-lagstreningene, som han er med på innimellom, enn når han spiller kamper på B-laget. Enkelte spillere tar nivået umiddelbart og blir veldig gode på den måten, mens andre sliter med å lære i en jevn konkurransegruppe, sier Veland.

- Både Halilovic og Ødegaard sliter med å prege kamper på et nivå som de skal håndetere bra. Det handler kanskje om at lagkompisene ikke er like gode som de på A-laget.

Dårlig kroppsspråk Halilovic står med 19 kamper og tre mål så langt for Barcelona B denne sesongen. Nå i helga viste han imidlertid fram en side av seg selv som ikke bare var positiv.

Barcelona B lå under 1-0 borte for Alcorcon da keeper Adrian Ortola ble utvist etter bare 26 minutter. Laget måtte dermed få inn en ny keeper, og spilleren som ble ofret var Halilovic.

Da 18-åringen ruslet av banen slo han ut med armene, og viste med kroppsspråket at han var alt annet enn fornøyd med trenerens beslutning.

HAR VIST SEG FRAM: Alen Halilovic har bare én offisiell A-kamp for Barcelona, men her prøver han seg i en treningskamp mot Napoli og Gohkan Inler. Foto: REUTERS / Pierre Albouy / NTB Scanpix
HAR VIST SEG FRAM: Alen Halilovic har bare én offisiell A-kamp for Barcelona, men her prøver han seg i en treningskamp mot Napoli og Gohkan Inler. Foto: REUTERS / Pierre Albouy / NTB Scanpix Vis mer

Dagen etter unnskyldte han hendelsen.

- Jeg beklager reaksjonen min i går. Jeg var sint fordi vi lå under, og fordi jeg var tilbake fra skade og ønsket å spille. Sorry for å gi et slikt bilde av meg, fordi det er ikke sånn jeg er.

- Betyr lite Cmores Veland har ingen planer om å korsfeste 18-åringen etter hendelsen.

- Jeg tror ikke det har så mye å si. Det var en handling som så litt dum og rar ut der og da. I det store bildet betyr det ikke noe særlig. Gutten hadde lyst til å spille. Når det er sagt, så har han temperament. Det har han vist tidligere også, sier Veland.

Alen Halilovic står allerede med sju A-landskamper for Kroatia, men Petter Veland tror ikke den 170 centimeter høye 18-åringen får starte mot Norge.

- Da blir jeg veldig overrasket. Han er god nok, men det handler om konkurransen. Kroatia har folk som Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic og Mateo Kovacic. Det er ikke enkelt å få starte på et så godt lag, men det kan hende han kommer på som innbytter, sier Cmore-eksperten.

Flere store talenter Til tross for de mange stjernene, har Kroatia Kroatia-sjef Niko Kovac tatt med flere store talenter i troppen til matchen mot Norge.

Foruten Halilovic er Marko Pjaca (19), Ante Rebic (21), Marcelo Brozovic (22) og nevnte Mateo Kovacic (20) også med i troppen.

Kovac sier dette om unggutta til det kroatiske fotballforbundets hjemmeside:

NORGES FRAMTID: Martin Ødegaard har sprudlet på Norges treninger under samlingen i Marbella denne uka. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
NORGES FRAMTID: Martin Ødegaard har sprudlet på Norges treninger under samlingen i Marbella denne uka. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

- Gjennom min periode som sjef for U21-laget vårt så jeg at disse gutta vet mye og kan utrette mye. De fortjener å bli tatt ut på A-landslaget alle sammen. De er ikke bare framtida, men også nåtida, sier Kroatia-sjefen.

LA LIGA-EKSPERT: Petter Veland. Foto: Cmore
LA LIGA-EKSPERT: Petter Veland. Foto: Cmore Vis mer