<strong>ENDELIG:</strong> Daniel Martin tok sin første Tour de France-seier siden 2013. Foto: AFP PHOTO / Jeff PACHOUD / ALTERNATIVE CROP
ENDELIG: Daniel Martin tok sin første Tour de France-seier siden 2013. Foto: AFP PHOTO / Jeff PACHOUD / ALTERNATIVE CROP Vis mer

Tour de France 2018:

Martin best da flere favoritter tapte tid

Dumoulin og Bardet med trøbbel på de siste kilometerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Dan Martin var den sterkeste opp den avsluttende bakken på sjette etappe av Tour de France.

Iren angrep liker før kilometersmerket, og holdt trykket helt inn til målstreken. Pierre Latour (AG2R) tok opp jakten, men franskmannen klarte ikke å kjøre inn UAE Team Emirates-rytteren.

AG2R-rytteren ble nummer to, mens Alejandro Valverde (Movistar Team) snek seg fram til tredjeplassen.

– Det føles godt å endelig få en seier igjen etter så mange andreplasser i touren. Jeg var litt nervøs på grunn av motvinden, så jeg visste ikke helt om jeg skulle klare det, sier Martin i seiersintervjuet vist på TV 2.

– Første gang opp bakken gikk det veldig fort, og alle ga alt i siste klatring. Det var ingen hjelperyttere igjen, så jeg tenkte jeg skulle prøve.

Etter å ha blitt nummer seks på gårsdagens etappe visste Martin at han hadde gode sjanser på torsdagens etappe.

– Beina var med meg hele veien. Kanskje det var adrenalinet. Jeg følte meg veldig bra i går, men fikk ikke en åpning. Det var et godt tegn for i dag, og jeg var veldig avslappet gjennom etappen. Jeg gledet meg til finalen.

Med triumfen får UAE Team Emirates sin første Grand Tour-seier for sesongen. Dermed kan hele Tour-laget, inkludert Alexander Kristoff, senke skuldrene.

– Det gjør årets Tour de France til en suksess, så alt vi får med oss nå er en bonus, konkluderer dagens vinner.

Punkterte på dårlig tidspunkt

I de raske kilometerne inn mot finalen fikk både Tom Dumoulin (Team Sunweb) og Romain Bordet (AG2R) trøbbel med sykkelen, og tapte verdifull tid i sammendraget.

Søren Kragh Andersen dro kaptein Dumoulin over målstreken, 53 sekunder etter Martin. Dermed ramlet Dumoulin nedover i sammendraget, mens danske Kragh sin ledelse i ungdomstrøya krympet til 27 sekunder.

Bardet klarte seg bedre, men måtte allikevel se 31 sekunder passere fra Martin krysset målstreken til franskmannen gjorde det selv.

Slik gikk det til:

Etter en rutinemessig start stakk av Damien Gaudin og Fabien Grellier (Direct Energie), Anthony Turgis (Cofidis), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) og Laurent Pichon (Fortuneo-Samsic) av gårde i det som ble etappens brudd.

De fem hadde opparbeidet seg en ledelse på over seks minutter etter fem mil på de franske veiene. Og ledelsen fortsatte å vokse. På det meste hadde kvintetten ti minutter og 30 sekunder til forfølgerne.

Feltet sprekker i sidevinden

Den rolige stemningen forsvant i takt med at vinden blåste opp. Feltet strakk seg ut da Quick-Step Floors begynte å kjøre med 100 kilometer igjen.

Nairo Quintana (Movistar) var en av flere sammenlagtfavoriter som falt av i vinden, men det ble bare et skremmeskudd for colombianeren.

25 kilometer senere var feltet samlet igjen. I front hadde kvintetten kun halvannet minutt til feltet, etter at tempoet steg betraktelig da det blåste.

Inn mot Mûr-de-Bretagne, som skulle klatres opp to ganger, angrep Damien Gaudin, men bruddrytteren ble kjørt inn av de andre i front og de kom samlet inn mot bakken.

Jakob Fuglsang (Astana) var involvert i en velt like før første passering opp stigningen, men klarte å kjøre seg opp til halen av feltet før bakken.

Siste gang opp Mûr-de-Bretagne

To kilometer med 6,9 prosent i stigning avgjorde den sjette etappen. Ved første klatring opp bakken var bruddet lenge i tet, med Fabien Grellier (Direct Energie) som siste overlevende. Franskmannen ble hentet noen hunder meter før toppen, og Toms Skujins (Trek-Segafredo) tok klatrepoengene.

Jack Bauer (Mitchelton-Scott) støtet over toppen, og fikk raskt 30 sekunder til hovedfeltet. New zealenderen tok tre bonussekunder ved bonusspurten, mens Geraint Thomas (Team Sky) tok to foran Tomasz Marczynski (Lotto Soudal).

Tom Dumoulin (Team Sunweb) punkterte kun fem kilometer før mål. Nederlenderen fikk kontakt med bilkøen, men var bak feltet inn i Mûr-de-Bretagne. Romain Bardet hadde også uflaks og byttet sykkel.

Bauer ble hentet med fire kilometer igjen, med Bora-Hansgrohe kjørende i front. Team Sky tok ansvar, men også Dimension Data satt langt framme inn i bakken.

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) fikk dro inn i stigningen, med Tom-Jelte Slagter på hjul. Nordmannen gjorde en hjelperytterjobb, før de beste klatrerne gjorde opp om seieren.

Dan Martin (UAE Team Emirates) kom med det første skikkelige angrepet, og var først inn på siste kilometer. I motvinden på den falske flaten de siste hundre meterne fikk nok å jobbe med, men han klarte å kjøre inn til seier.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer